Töpörtyűkrém: a fenséges ízű, de kissé zsíros töpörtyű semleges ízű tojással és fűszerekkel keverve nagyon finom szendvics-alap, vagy akár tízórai alapját is képezheti.

Töpörtyűkrém

Töpörtyűkrém

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók

  • 10 dkg töpörtyű
  • 4 db kisebb, vagy 3 db nagyobb tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 db kisebb hagyma (lehet lila hagyma)
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, frissen őrölt bors

Előkészítés

  • A tojásokat megfőzöd és héjukat eltávolítod.
    Tojások főzése

    Tojások főzése

    Megtisztított tojások

    Megtisztított tojások

  • A töpörtyűt késsel felaprítod és egy mélyebb edénybe teszed.

A tojásokat tojásszeletelővel mindkét oldalukra fordítva felszeleteled.

Tojások felaprítása

Tojások felaprítása

  • A hagymát felaprítod.

    Fokhagyma felaprítva

    Fokhagyma felaprítva

 

Töpörtyűkrém készítése

  1. A töpörtyűhöz hozzáadod a felaprított hagymát, a feldarabolt tojást és a petrezselymet.
  2. Sót és frissen őrölt borsot is teszel rá.

    Töpörtyűkrém hozzávalók

    Töpörtyűkrém hozzávalók

  3. Villával masszává összedolgozod.
  4. Ha nem áll össze, annyi (kb. 1 – 2 evőkanálnyi) tejfölt adsz hozzá, hogy kenhető massza legyen belőle.

    Tejföl hozzáadása

    Tejföl hozzáadása

  5. Megkóstolod, ha szükséges, további sóval, borssal ízesíted.
  6. Ismételten összedolgozod. Ezzel a krém elkészült.
  7. Megfelelő méretű tálba teszed. Fogyasztásig hűtőben tárolod. Töpörtyűkrém

Elkészítési idő:

  • Alkotók feldarabolása: 10 perc
  • Feldarabolt alkotók összedolgozása: 5 perc
  • Befejező műveletek: 5 perc

Összesen: 20 perc

Töpörtyűkrém tálalása, felhasználása

Tálalás

  • Megfelelő méretű tálban

Felhasználás

  • Szendvics alap

    Töpörtyűkrémes szendvicsek

    Töpörtyűkrémes szendvicsek

  • Két kenyér között zöldségekkel kiegészítve tízórai
  • Hidegtálak alkotója
  • Hideg vacsora

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa