Lekváros palacsinta: a legegyszerűbb, mégis talán a legkedveltebb palacsinta, főleg, ha házi baracklekvárral van töltve. Ha van otthon lekvár, fillérekből kihozhatod.

Lekváros palacsinta

Lekváros palacsinta recept

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

8 db palacsintához

A palacsinta tésztához:

  • 6 púpozott evőkanál liszt
  • 1,5 – 2 dl tej (lehet ettől eltérő mennyiség attól függően, hogy milyen méretű és milyen vastag palacsinták készülnek – a tej egy részét lehet vízzel helyettesíteni)
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • kb. 0,5 dl étolaj ( egy evőkanálnyi a palacsintatésztába, a többi a sütéshez)

A töltelékhez:

  • 8  teáskanál lekvár
  •  2 teáskanál porcukor ( a szóráshoz)

Bevásárlólista

  • 1 liter tej (ennek csak egy része kell)
  • 1 tojás

Emlékeztető: liszt, étolaj, lekvár, porcukor

Megjegyzés:

  • Cukrot a palacsinta tésztába tenni tilos, mert attól biztosan leragad az edény aljához. Édesíteni a töltelékkel kell.

Lekváros palacsinta készítése

  1. Először a hozzávalókból összekevered a palacsinta tésztát.
    Palacsinta tészta összekeverése

    Palacsinta tészta összekeverése

    Palacsinta tészta

    Palacsinta tészta

  2. A sütőlapot vagy gázt erős melegre állítod.
  3. A palacsintasütőbe 1 kiskanálnyi olajat teszel. Felforrósítod.

    Serpenyő felforrósítása

    Serpenyő felforrósítása

  4. Belemersz 1 kisebb merőkanálnyi tésztát, és megforgatod a serpenyőben úgy, hogy a tészta a serpenyő alját teljesen befedje.

    Palacsinta sütés 21

    Palacsinta sütés 1

  5. Az alsó oldala gyorsan megsül. (Ezt arról is észreveheted, hogy a tészta elválik a sütő aljától és elmozdítható.)
  6. Megfordítod. (Ha megtanulod, csúsztató mozdulattal feldobhatod úgy, hogy a levegőben megforduljon. Könnyebb, mint gondolnád. Ha nem, használj palacsintafordítót. Ez egy hosszú, viszonylag vékony lapát, nyéllel. Ha tapadásmentes sütőd van, szerezz be egyet. Ha régi, vas sütőd van, akkor egy szélesebb pengéjű késsel is megfordíthatod.)

    Palacsinta sütés 2

    Palacsinta sütés 2

  7. Megsütöd a másik oldalát is. Ez már vél perc alatt készen van.
  8. A kész palacsintákat egymás tetejére egy lapos tányérra teszed.

    Palacsinták készen

    Palacsinták készen

  9. Addig folytatod a sütést, amíg az összes tészta elfogy.
  10. Megfordítod a legfelső palacsintát, hogy a szebben sült része legyen kívül.
  11. Ráteszed a lekvárt és egyenletesen szétkened a felületen.

    Töltés

    Töltés 

  12. Összecsavarod és tálra, vagy tányérokra teszed.Kakaós palacsinta

Megjegyzések:

  • A 8 db nem szentírás, függ a palacsinták vastagságától.

Elkészítési idő:

  • Palacsintatészta elkészítése, palacsinták sütése: 30 perc
  • Palacsinták megtöltése: 5 perc

Összesen: 35 perc

Túrós palacsinta receptet itt találsz.

Tálalás

Melegen is és hidegen is fogyasztható. Tálalhatod tálon vagy tányérokon. Tetejére szitálj porcukrot.

Lekváros palacsinta tálalva 2

Lekváros palacsinta tálalva

Képek: saját készítés, saját felvételek