Pirított csirkemáj petrezselymes krumplival: magyaros, mennyei eledel. Van azonban néhány dolog, amire készítés közben ügyelni kell.

Pirított csirkemáj

Pirított csirkemáj recept

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

4 személyre

A pirított májhoz:

  • 60 dkg csirkemáj (szív nélkül – lehet így is vásárolni)
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 púpos evőkanál sertészsír
  • 1 evőkanál édes fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál csípős fűszerpaprika
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 kávéskanál bors

A petrezselymes krumplihoz:

  • 1 kg krumpli (megtisztítva kb. 80 dkg)
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál sertés vagy baromfizsír
  • 1 csokor petrezselyem

Bevásárlólista

  • 60 dkg csirkemáj (szív nélkül – lehet így is vásárolni)
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 kg krumpli
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: sertészsír, édes és csípős piros fűszerpaprika, majoránna, őrölt bors, só

Megjegyzés:

  • Ha szívvel együtt veszed a májat, azt ajánlom, vedd le róla a szíveket, mert azok sokkal lassabban puhulnak meg, mint a máj. Kis zacskóban tedd el a mélyhűtőbe, és főzd bele pl. húslevesbe.

Előkészítés

  • A csirkemájat alaposan átnézed, hogy nincs-e rajta epe-maradék. Az ínakat eltávolítod. Megmosod. (Nem sózod meg!)
  • A hagymát felaprítod.
  • A petrezselymeti apróra vágod (néhány szálat tegyél félre).
  • A krumplit meghámozod, kockákra vágod és felteszed főni egy nagyobb edényben annyi vízben, amennyi éppen ellepi. A vízbe tedd bele az 1 teáskanál sót.

Pirított csirkemáj készítése

Ez az egyszerű étel néhány lépésben elkészíthető:

  1. A zsírt egy lábasban felolvasztod.
  2. Megpirítod benne a hagymát. Addig párolod, ameddig a víz elmegy belőle (már nem gőzölög). Nem teszed bele a fűszereket (1. kényes pont).

    Hagyma dinsztelése

    Hagyma dinsztelése

  3. Ráteszed a májat, először egyik, majd a másik oldalát megsütöd. Egy-egy oldalát 6 – 7 percig sütöd. (A májat nem szabad sokáig sütni, mert megkeményedik (2. kényes pont).

    Sütés 1

    Sütés 1

  4. Amikor ezzel készen vagy, megfűszerezed: beleteszed a borsot, majoránnát és a kétféle piros paprikát, de még mindig nem sózod meg (3 kényes pont).

    Fűszerek hozzáadása

    Fűszerek hozzáadása

  5. Összekevered és felforralod. Csak most sózod meg. Ezzel a máj elkészült.
    Összekeverés

    Összekeverés

    Sütés 2

    Sütés 2

  6. A krumpliról leöntöd a főzővizet. Egy lábasban megolvasztod a zsírt, beleteszed a megfőtt krumplit és megszórod petrezselyemmel. A petrezselymes krumpli készítését részletesebben itt találod.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Máj elkészítése: 15 perc
  • Krumpli elkészítése: 10 perc

Összesen: 45 perc

Tálalás

A májat adagokban tányérokra teszed. Mellé tálalod a petrezselymes krumplit. Piros csöves paprikával és petrezselyem ággal díszítheted.

Pirított csirkemáj tálalva 1

Pirított csirkemáj tálalva 1

Pirított csirkemáj tálalva 2

Pirított csirkemáj tálalva 2

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei