Pirított csirkemáj petrezselymes krumplival: magyaros, mennyei eledel. Van azonban néhány dolog, amire készítés közben ügyelni kell.
Pirított csirkemáj recept
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
4 személyre
A pirított májhoz:
- 60 dkg csirkemáj (szív nélkül – lehet így is vásárolni)
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej vöröshagyma
- 1 púpos evőkanál sertészsír
- 1 evőkanál édes fűszerpaprika
- 1 kávéskanál csípős fűszerpaprika
- 1 teáskanál majoránna
- 1 kávéskanál bors
- só
A petrezselymes krumplihoz:
- 1 kg krumpli (megtisztítva kb. 80 dkg)
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál sertés vagy baromfizsír
- 1 csokor petrezselyem
Bevásárlólista
- 60 dkg csirkemáj (szív nélkül – lehet így is vásárolni)
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej vöröshagyma
- 1 kg krumpli
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: sertészsír, édes és csípős piros fűszerpaprika, majoránna, őrölt bors, só
Megjegyzés:
- Ha szívvel együtt veszed a májat, azt ajánlom, vedd le róla a szíveket, mert azok sokkal lassabban puhulnak meg, mint a máj. Kis zacskóban tedd el a mélyhűtőbe, és főzd bele pl. húslevesbe.
Előkészítés
- A csirkemájat alaposan átnézed, hogy nincs-e rajta epe-maradék. Az ínakat eltávolítod. Megmosod. (Nem sózod meg!)
- A hagymát felaprítod.
- A petrezselymeti apróra vágod (néhány szálat tegyél félre).
- A krumplit meghámozod, kockákra vágod és felteszed főni egy nagyobb edényben annyi vízben, amennyi éppen ellepi. A vízbe tedd bele az 1 teáskanál sót.
Pirított csirkemáj készítése
Ez az egyszerű étel néhány lépésben elkészíthető:
- A zsírt egy lábasban felolvasztod.
- Megpirítod benne a hagymát. Addig párolod, ameddig a víz elmegy belőle (már nem gőzölög). Nem teszed bele a fűszereket (1. kényes pont).
Hagyma dinsztelése
- Ráteszed a májat, először egyik, majd a másik oldalát megsütöd. Egy-egy oldalát 6 – 7 percig sütöd. (A májat nem szabad sokáig sütni, mert megkeményedik (2. kényes pont).
Sütés 1
- Amikor ezzel készen vagy, megfűszerezed: beleteszed a borsot, majoránnát és a kétféle piros paprikát, de még mindig nem sózod meg (3 kényes pont).
Fűszerek hozzáadása
- Összekevered és felforralod. Csak most sózod meg. Ezzel a máj elkészült.
Összekeverés
Sütés 2
- A krumpliról leöntöd a főzővizet. Egy lábasban megolvasztod a zsírt, beleteszed a megfőtt krumplit és megszórod petrezselyemmel. A petrezselymes krumpli készítését részletesebben itt találod.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Máj elkészítése: 15 perc
- Krumpli elkészítése: 10 perc
Összesen: 45 perc
Tálalás
A májat adagokban tányérokra teszed. Mellé tálalod a petrezselymes krumplit. Piros csöves paprikával és petrezselyem ággal díszítheted.
Pirított csirkemáj tálalva 1
Pirított csirkemáj tálalva 2
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások