A háztartást is szeretheted!
Categories Menu

2011. április 10. | Téma: Főzés, Háztartás | 0 hozzászólás

Tárkonyos bárányleves

Húsvétkor tradíció a bárányfogyasztás

Tárkonyos bárányleves

Hamarosan itt a húsvét és lassan megtervezheted a húsvéti menüt. Hagyományos ilyenkor valamilyen formában bárányt enni. Hogy miért, azt olvashattad a tavaszi magazinban. Sajnos, a bárányhús elég drága, ezért, ha nem akarsz túl sok pénzt kiadni a háztartás kasszájából, azt javasolom, hogy készíts tárkonyos bárány levest, amihez kevesebb hús is elég. Ha nem szimpatikus a bárány, ugyanezt a levest elkészítheted sertés lapockából is.
 

   

A leves hozzávalói (4 – 6 személyre):

  • 4O dkg bárány lapocka
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehér répa
  • 4 evőkanál mirelit zöldorsó (gondolom, ez neked is mindig van otthon)
  • 6 – 8 db közepes gomba (sampion) – ha kimarad, nem katasztrófa
  • 1 fej nagyobb hagyma
  • 1 evőkanál sertészsír (vagy vaj, ha szeretsz vele főzni)
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • fehér bors (ha fekete, az sem nagy baj, de jó, ha tartasz otthon fehéret is)
  • 1 db citrom
  • tárkony (ne szaladgálj friss tárkonyért, jó a szárított, csak kicsit morzsold meg)
  • petrezselyem (a díszítéshez).

 

Előkészítés:

A húst megmosod, felvágod kockákra (kb. másfél centis legyen). A sárga- és fehér répát megtisztítod, méretüktől, vastagságuktól függően karikákra és/vagy kockákra vágod. A gombát felszeleteled, a hagymát apróra vágod. 

 

A leves elkészítése: 

A zsíron megpárolod a hagymát, kicsit lepirítod (világos színűre), beleteszed a bárányhúst, kevéd vizet töltesz alája, és félig puhára párolod. Utána sorban: a zöldséget, a zöldborsót és gombát csak akkor, amikor a hús már megpuhult, mert ezek nagyon gyorsan főnek. Közben meg is sózod, mert különben nagyon ízetlenek lesznek a belevalók. Beleteszed a borsot és a tárkonyt. Amikor minden puha, felengeded 1.2 – 1.5 liter vízzel és összforralod (1 – 2 perc). Közben elkészíted a leves habarását: a lisztet jól elkevered a tejföllel és kanalanként beleteszel annyi levest, hogy könnyen önthetővé váljon. Hozáöntöd a leveshez keverés  közben (a levest kevered), hogy ne legyen csomós. Még egyszer felforralod, kevés citromlével ízesítheted, friss vagy szárított tárkonyt és kevés vágott petrezselymet (a tárkony elég erős íz, a petrezselyem nem fogja elnyomni, csak egy kis színt ad) szórhatsz a tetejére. Tálaláskor francia petrezselyemmel éscitrom karikával is díszítheted.   

 

Illusztráció: 

Google képanyaga 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

    A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>