A háztartást is szeretheted!
Categories Menu

2012. március 6. | Téma: Főzés, Háztartás | 5 hozzászólás

Fűszerek

Sokféle fűszert használj

Fűszerek

Ha otthon főzöl, két lehetőséged van arra, hogy az ételeket ízesítsd. Vásárolsz különféle ételízesítőket, vagy fűszerezel. Az ételízesítők és fűszer-keverékek általában ízfokozóként tartalmaznak a természetben is előforduló nátrium glutamátot. Ezt az adalékot egyes források egészségre ártalmasnak tartják, de ez nem nyert bizonyítást (Wikipédia). Ha nem is veszélyes, az ételek ízét hasonlóvá teszi, amihez akár hozzá is szokhatsz. Ezért azt ajánlom, amikor otthon főzöl, lehetőleg ízesítők nélkül tedd. Helyette inkább fűszerezz!

Egy kis fűszer-történet

A fűszereket az emberiség már nagyon régóta használja: népszerűek voltak a görög, a római és az iszlám birodalmakban is. Európában a fűszereknek csak egy része terem meg (a mérsékelt és mediterrán éghajlatot kedvelők), a többivel már kétezer évvel ezelőtt a föníciaiak kereskedtek, akik a Földközi Tengeren is hajózva juttatták el a fűszereket Egyiptomba és Európába. A kereskedelmi központ Konstantinápoly volt. Később néhány száz év szünet után a velenceiek, a spanyolok, portugálok és hollandok, majd az angolok vettek részt a fűszer-kereskedelemben. Amerika felfedezése után onnan is érkeztek fűszerek, elsősorban a paprika vált nagyon kedvelt fűszerré egyes országokban, így hazánkban is.

Jelenleg az USA a világ legnagyobb fűszer importőre New yorki központtal, a legnagyobb exportőrök India, Brazília és Malajzia. Az ázsiai központok Hong Kong és Szingapúr.

A fűszerek használata

 A fűszerek a középkorban nagyon drágák voltak, így csak a főurak konyháiban használták őket. Manapság már szinte minden hozzáférhető elfogadható áron (a sáfrány és avanília a legdrágábbak). Sajnos, a legtöbb háztartásban csak a sót, paprikát, borsot, fokhagymát, petrezselymet és zellert  ismerik, pedig a különféle zöldfűszerekkel nagyon változatos ízvilágot lehet varázsolni a konyhában.  Ha készségesnek mutatkozol, próbáld ki a leggyakoribb fűszereket és amit megkedvelsz, használd rendszeresen. Figyelj arra, hogy ne fűszerezd túl az ételeket. Először mindíg kisebb mennyiségekkel kísérletezz!

Az alap-fűszerek

A 10 leggyakoribb zöldfűszer:

  • petrezselyem (levesek, hal- és húsételek, saláták, mártások – nem tévedhetsz vele)
  • zellerzöld vagy szárzeller (húsleves, paradicsomos ételek, hüvelyesek, saláták, raguk)
  • majoránna (húsok – főleg a baromfi – halak, pizzák, körözött, paradicsom, tojásételek, saláták)
  • kakukkfű (húsok, szárnyasok, halak, padlizsán, cukkini, gombák, pácok – erős aroma, kevés kell belőle)
  • kapor (tök, cukkini, uborka, töltött káposzta, kapros tejföl, kapormártás – erős aroma)
  • zsálya (sertéshús, baromfi, pácok – mértékkel)
  • tárkony (bárány, száraz hüvelyesek, raguk)
  • borsikafű, máskép csombor (káposztás ételekhez, cékla, burgonya ízesítéséhez)
  • rozmaring (húsok, raguk, pácok, nyári zöldségek, gomba, karfiol – keveset használj)
  • bazsalikom (mediterrán zöldségek, salláták, olaszos tészták, paradicsomos ételek, pizzák)

Egyéb, gyakran használt fűszerek:

  • fűszerpaprika ( pörköltek, főzelékek, töltött és rakott káposzta, levesek)
  • bors (húsok, zöldségek, paraj, olaszos ételek, gombapörkölt, majonézbe fehér bors)
  • fokhagyma (húsok spékelése, bab és lencse leves és főzelék, kocsonya, spenót, saláták, fasírozott, darált húsok )
  • kömény (káposztás ételek, gulyás)
  • babérlevél (krumplis ételek, száraz hüvelyesek – erős íz, vigyázz vele)

Sütőfűszerek:

  • vanília (madártej, vanília-krémek, aprósütemények, pudingok)
  • fahéj (almáspite, almásrétes, szilvásgombóc, mézes sütemdények, borleves, forralt bor)
  • szegfűszeg (mézes sütemények, borleves, forralt bor)

A felhasználási javaslat kissé általános és korántsem teljes. Mivel ízlések és pofonok különbözők, neked kell kikísérletezned, mit  milyen és mennyi  fűszerrel készítesz.

 

Te milyen fűszereket használsz szívesen?

 

Kép: saját felvétel

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    5 hozzászólás

    1. Imádom a zöldfűszernövényeket,kedvencem a bazsalikom és a kapor.Igyekszem zölden használni mindegyiket és nem szárítva.Persze van amikor arra is ráfanyalodom.

    2. Sajnos, nekem nincs kertem, de az idén az erkélyen tervezem néhány zöldfűszer nevelését. Petrezselyem általában van otthon (a kedvencem), nyáron kapor is, bazsalikomot is szoktam cserépben vásárolni, de sajnos, még soha nem sikerült hosszú ideig megtartanom. A száritott fűszereknek is jó az aromája (leginkább akkor lehet érezni, ha szétmorzsoljuk) – persze, a zöld az igazi.

    3. A megvett fűszert,pl bazsalikomot én rögtön átültetem és legalább 2 cseréppel veszek.Ez azért kell mert nem lehet egy bizonyos szint alatt is csak szedni a leveleket.Így amíg az egyik újra növekszik,regenerálódik,addig szedem a másikról.Próbáld meg így,hátha megmarad hosszú távon.Nekem mindig kitart egy szezonban.

    4. Mindi kettesével -hármasával vegyél zöldfűszernövényt,így nem kell egy növényről sok levelet leszedni,mert elpusztul.Amíg regenerálódik az egyik,addig ott a másik.És persze rögtön át kell ültetni a megvásárlás után.Nekem így mindig kitart a szezonban.

    5. Köszönöm, Andi!
      Ez nagyon jó ötlet. Azt olvastam, hogy a legtöbb fűszernövénynél nem érdemes magról kezdeni, hanem tőosztással vagy hajtás gyökereztetésével.Úgy gondlom, vásárolok néhány tövet. Remélem, az idén gyakorlatot szerzek ebben a témában. Hamarosan veszek néhány tövet és elültetem cserépbe.

    Szólj hozzá!

    Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

    A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>