Fűszerek: évek óta virulnak fűszernövények az erkélyünkön, sorakoznak a fűszerek üvegei a konyhaszekrényben. Sokat írtam már róluk, itt összefoglalom. 

Kakukkfű

Fűszerek és gondolatok

Sokféle oldalról megközelítettem ezt a témát. Foglalkoztam ételek fűszerezésével, a fűszernövények termesztésével az erkélyen cserépben, a fűszernövények rovarriasztó hatásával. Cikkeket és hosszabb –  rövidebb könyveket írtam róluk. Sok felvételt készítettem fűszernövényekről,  szárított fűszerekről és fűszer keverékekről. Ezeknek csak töredéke szerepel az írásaimban. Néhány fontos gondolatot most megosztok veled:

  • Fűszer nélkül ízetlen lenne az étel.
  • Ha csak sót, borsot, pirospaprikát és petrezselymet használsz, nagyon hasonló íze lesz az ételeidnek.
  • A magyar konyha régebben sok olyan, a kiskertekben termelt fűszernövényt használt, amelyek közül ma már néhányra alig emlékezünk. Jó, ha kicsit utána nézel ennek a témának.
  • Ha nosztalgiázni szeretnél: sok híres magyarnak készítették el a régi konyhaművészek kedvenc ételeiket, amelyeket azután róluk neveztek el. Ilyen például az Újházi tyúkleves, a palócleves (Mikszáth Kálmán),  az Eszterházy rostélyos.
  • Vajon tudod-e, hogy a ma olyan híres Kotányi céget Kotányi János alapította a 19. században, akinek az Alföldön volt paprika malma.
  • Érdekelhet még: milyen ételekhez milyen fűszereket jó használni.

A fűszer magjait márciusban már el lehet ültetni a. Kis műanyag poharakban ablakok közé tehetők és amikor már melegebb lesz az idő, addigra kibújnak a palánták és kikerülhetnek a szabadba: erkélyre vagy kiskertekbe. A kertben termesztett fűszernövények is márciusban hajtani kezdenek.

Olvasd, ami érdekel!

Oregano - fűszernövények

Fűszerek, blogbejegyzések és könyvek

A linkek az írásokhoz vezetnek

Fűszernövények – Tíz fűszernövény – 10 kérdés

Fűszernövények a háztartásban

Rovarriasztó fűszernövények

Mire jó a levendula

Könyvek fűszerekről

 

Fűszerek és ételek