Csülkös bableves
Csülkös bableves: a legfinomabb bablevesek egyike – természetesen füstölt csülökkel. A csülökhús omlós, finom és főzőleve a bablevesnek utolérhetetlen ízt ad.
Csülkös bableves recept
Elkészítési idő: 190 perc (ebből munka: 40 perc, házi csipetkével: 60 perc).
Hozzávalók
6 személyre
- 1 db füstölt hátsó sertéscsülök
- 0,5 kg tarkabab
- 2 db közepes sárgarépa
- 2 db közepes fehérrépa
- 1/4 közepes zellergumó
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 szál zeller zöld (vagy a petrezselyem szára)
- csipetke 1 tojásból, vagy 15 dkg készen vásárolt
- 1 evőkanál zsír
- 2 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál piros fűszerpaprika
- 1 db közepes vöröshagyma
- 4 db babérlevél
- 4 gerezd fokhagyma
- 15 db szemes bors
- só (feltételesen, mert a füstölt csülök elég sós is lehet)
Megjegyzés:
- A csülök lehetőleg ne legyen nagyon zsíros. Alaposan nézd meg vásárlás előtt.
- A babnál előfordulhat, hogy két évjáratot összekevernek. Igyekezz olyan helyen venni, ahol ez nem fordulhat elő.
Előkészítés
- A babot előző nap este megmosod és hideg vízbe beáztatod.
- A csülköt megmosod, szükség szerint megtisztítod. Ha erősen sózott, célszerű beáztatni, hogy a fölösleges só oldódjon ki belőle.
- A többi előkészítő munkát főzés közben elvégezheted.
Csülkös bableves főzése
Előre bocsátom, hogy én a csülköt először készre főzöm. Azt tapasztaltam ugyanis, hogy a csülök és a bab főzési ideje nem határozható meg pontosan, ezért együtt főzve – még akkor is, ha a babot később teszed a csülökhöz – előfordulhat, hogy egyik vagy másik szétfő, ami rontja az étel élvezeti értékét.
- A csülköt – ha szükséges – két darabba vágod (a főzőedény méretétől függően).
- Felteszed főni egy nagyobb, 5 – 6 literes lábasban úgy, hogy a víz ellepje. Beleteszed a fűszereket: a hagymát, fokhagymát, babérlevelet, borsot. Addig főzöd, ameddig a hús leválik a csontokról. A füstölt csülök főzéséről részletesen egy másik cikkben olvashatsz.
Csülök főzése fűszerekkel
- A főtt csülköt kiszeded egy tálba és letakarod.
Főtt csülök
- A főzőléből távolítsd el a fűszereket, mert már elvégezték a dolgukat.
- Kóstold meg a főzőlét. Ha sótlan, sózd meg, ha sós, hígítsd fel. Ha több lenne 2 liternél, a többlet mennyiséget tárold a hűtőben, felhasználhatod, krumpli, kelkáposzta, sárgaborsó, lencse leves vagy főzelék készítéséhez.
- Tedd bele a csülöklébe a babot és kezd el főzni.
- Közben tisztítsd meg és vágd kockára a zöldségeket, aprítsd fel a petrezselymet.
Feldarabolt zöldségek
- Ha házi csipetkét teszel bele, azt is készítsd el (egy másik cikkben leírom, hogyan készül).
- Amikor a bab már majdnem puha, tedd bele a zöldségeket, a zeller zöldet vagy petrezselyemszárat és ha készen vett csipetkével főzöd, akkor azt is. A házi készítésűt 10 perc múlva, mert az gyorsabban megfő, de nem 3 perc alatt, mint az egyéb házi tészták.
Leves főzése zöldségekkel
- Amikor minden megfőtt, a zsírból, lisztből és piros paprikából készítsd el a rántást és öntsd a leveshez.
Paprikás rántás készítése - Tedd a levesbe a csülök darabokat (a méret ízlés dolga és az is, hogy a bőrke belekerül-e avagy nem).
Leves készre főzése csülökkel
Leves berántva petrezselyemmel
- Forrald össze, szórd rá a vágott petrezselymet és készen is van ez a csodálatos étel .
Elkészítési idő:
(előző nap beáztatott babból)
- Csülök főzése: 120 perc – csülöktől függően változhat (ezalatt, ha feltetted, mást csinálhatsz)
- Bableves főzési ideje: 60 perc – babtól függően változhat
- Rántás készítés: 5 perc
- Leves összeforralása: 5 perc
Összesen: 190 perc (ebből munka: 40 perc, otthoni csipetke-készítéssel 60 perc)
Megjegyzés:
- Az elkészítés ideje – csülöktől és babtól függően – akár 4 óra is lehet (lásd: hozzászólások)!
Csülkös bableves tálalása
Tálalható tejföllel vagy tejföl nélkül. Arra ügyelj, hogy a csülökből mindenki kapjon. Ha szükséges, friss kenyeret is lehet hozzá adni.

Csülkös bableves tálalva

Csülkös bableves tejföllel tálalva
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Hát azért a 190 perc az nekem 4 óra lett! Nagyon finom lett a leves csak ajánlani tudom!
Örülök, hogy jól sikerült az étel.
Füstölt húsok főzésénél előfordulhat ilyen különbség. Nem írtam be a hozzávalóknál, hogy mennyi volt a csülök súlya. Általában ahány kiló, annyi óra a főzés idő. Még befolyásolhatja a sertés kora és a füstölés módja. Le is írtam a receptben, hogy az általam megadott főzési idő változhat. Örülök a megjegyzésnek, mert másnál is előfordulhat ilyen időbeni különbség.