Töltött padlizsán: jó étel, nem is kell sok fantázia az elkészítéséhez. Ki kell szedni a belsejét, és a mélyedésben tölteléket kell elhelyezni. A kérdés csak az, hogy mi is legyen az?

Töltött padlizsán 1

Töltött padlizsán

Elkészítési idő: 75 perc (ebből munka: 50 perc)

4 személyre:

  • 2 nagyobb (kb. 80 dkg padlizsán)

    Padlizsánok

    Padlizsánok

  • 5-6 db közepes paradicsom
  • 1 db csípős paprika  (feltételesen)
  • 20-30 dkg darált hús
  • 1 közepes fej hagyma
  • 10 dkg rizs – fél bögre (lehet kuszkusz, quinoa)
  • 1-2 evőkanál napraforgó olaj (vagy más zsiradék)
  • néhány evőkanál zsemlemorzsa
  • fűszerek: só, bors, zöld petrezselyem, kakukkfű vagy más zöld vagy szárított fűszer ízlés szerint

A hozzávalók előkészítése

  •  A padlizsánok végét levágod, hosszában kettévágod. Az aljáról levágsz egy kis darabot, hogy ne billegjen, amikor a tepsibe teszed. A  belsejüket kivájod és feldarabolod.

    Kivájt padlizsánok

    Kivájt padlizsánok

  • A padlizsánok belsejét és a feldarabolt belső részt enyhén besózod és félre teszed . (nem mindenki tudja: ha már nem teljesen friss a padlizsán, kesernyés lehet az íze, ezt lehet a sóval megszüntetni.
  • A rizst kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben felteszed főni.
  • A paradicsom héját eltávolítod, feldarabolod (praktika: ha kis darabokra vágod, rajta maradhat a héja, senki sem fogja észrevenni és megszabadultál egy macerától) a levét szűrőkanálon lecsepegtetheted.
  • A hagymát és a zöld fűszerek egy részét apróra darabolod.
  • A padlizsánokról leöblíted a sót, a belsejét kinyomkodod.

A töltött padlizsán elkészítése

  1. A hagymát az olajon megpárolod. Valamelyik előkészítő műveletet közben is elvégezheted ( fűszer vagy paradicsom darabolását).
  2. Rádobod a kinyomkodott padlizsán belet és a darált húst, majd a paradicsomot és az egészet puhára párolod fedő nélkül, mert a paradicsom levet fog ereszteni. ízlés szerint sózod és borsozod és feldarabolva bele teheted a csípős paprikát is.  Időnként meg kell keverni, hogy ne ragadjon oda az edény aljához.
  3. Amikor a ragu megpuhult, hozzá teszed a puhára főtt rizst, a többi fűszert, ha kell utána sózod. (Újabb konyhai fogás: ha a töltelék még kicsit híg lenne, szükség szerint néhány kanál zsemlemorzsával megoldhatod a problémát.)

    Töltelék

    Töltelék

  4. A tölteléket egyenletesen szétosztva beleteszed a kikent tepsibe rakott fél padlizsánokba és 20 – 30 perc alatt készre sütöd.

    Töltött padlizsánok sütés előtt

    Töltött padlizsánok sütés előtt

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Ragu párolása, rizs hozzákeverése: 25 perc
  • Padlizsánok töltése: 5 perc
  • Sütés: 25 perc

Összesen: 75 perc (ebből munka: 50 perc)

Megjegyzés:

  • Ha az időd úgy kívánja, a töltött padlizsánt előző nap is elkészítheted és másnap csak sütni kell.
  • Ha kicsi padlizsánokkal készíted, többet vásárolj.

Tálalás

Tejföllel, paradicsom szeletekkel és petrezselyemmel díszítve.

Töltött padlizsán tálalva

Töltött padlizsán tálalva

 

Töltött padlizsán variációk:

  • A töltelék szinte tetszőleges összeállítása, tetszőleges fűszerezés, például kaporral:
    Padlizsán kapros töltelékkel 1

    Padlizsán kapros töltelékkel

    Padlizsán kapros töltelékkel 2

    Padlizsán kapros töltelékkel 2

  • Kicsi padlizsánokból készítve akár ünnepnapon meleg előétel is készülhet így.

 

Te hogy készítesz töltött padlizsánt?

 

Érdekelhet még:

Padlizsánkrém

Töltött paprika

 

Töltött padlizsán képek: saját készítésű étel saját felvételei

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: