Epres csokis torta friss eperrel, amely széttörve vagy darabosan kerülhet a krémbe és a torta tetejére is. A csokoládékrém receptjét máshol is felhasználhatod.

Epres csokis torta 1

Epres csokis torta készítése

Elkészítési idő: 110 perc

Hozzávalók

20 cm átmérőjű tortaformához (8 szeletes tortához)

A tésztához:

  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kakaó

A krémhez:

  •  4 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál kakaó
  • 1 rúd vanília vagy vaníliás cukor
  • 20 dkg vaj
  • 30 dkg eper

Megjegyzések:

  • Ha nagyobb a tortaformád, dolgozz arányosan nagyobb mennyiségekkel.
  • Azt is megteheted – mivel ebben a tortában kevés a tészta és nagyon sok a krém – hogy ugyanilyen mennyiségű krémhez több tojásból készítesz piskótát.

Az epres csokis torta elkészítése

A torta tésztájának elkészítése:

  1. A három tojás fehérjét csipet sóval,  majd a cukor folyamatos adagolásával kemény habbá vered.
  2. Belekevered a tojások sárgáját.
  3. Adagokban szűrőkanálon beleszitálod a lisztet és óvatosan összekevered, hogy a hab ne törjön össze.
  4. Végül belekevered vigyázva a kakaóport is.
  5. 175 fokra előmelegített sütőben sütöd kb. 40 percig (ellenőrizd tűpróbával).

A csokoládé krém elkészítése:

  1. Amíg a torta tésztája sül, elkezdheted a krém készítését. Vedd ki a vajat a hűtőből és egy villával nyomkodd szét.
  2. A 4 db tojást keverd össze a 20 dkg cukorral és vízfürdő fölött főzd sűrű krémmé. (Vízfürdőt egy nagyobb és egy kisebb lábosból készíthetsz. A nagyobb lábosban vizet forralsz, erre helyezed a kisebb lábost a főznivalóval.)

    Torta krém alap

    Torta krém alap

  3. Vedd le a krém alapot a vízfürdőről, tördeld bele a csokoládét, kevergesd, amíg a meleg krémben a csokoládé megolvad és homogén lesz a massza. ízesítsd vaníliával (vagy vaníliás cukorral). Várd meg, amíg kihűl, vagy tedd hideg vízbe az alját és közben kevergesd.
  4. A vajat keverd ki és a csokoládé masszát adagokban keverd hozzá. Ez rendszerint fakanállal megoldható, de ha nehezen keveredne, vedd elő a kézi mixeredet a habverővel és keverd össze azzal. Sűrű, de jól kenhető krémet fogsz kapni.

    Csokoládé krém

    Kész csokoládé krém

A torta megtöltése:

  1. Az eprek levelét leszeded és megmosd (többször álló vízben). Lecsepegteted, félreteszel 5-6 szemet, a többit feldarabolod.
  2. A torta tésztáját egy éles késsel két részre vágod.

    Torta tésztája

    Torta tészta alsó része

  3. Megkened a krém harmadával és rárakod a feldarabolt epret, majd rákened a krém második harmadát.

    Torta töltése

    Torta töltése

  4. Ráhelyezed a fedő piskóta lapot és a krém harmadik részével az egészet bevonod.

    Torta készen

    Torta készen

Elkészítési idő:

  • Torta tészta készítése: 10 perc
  • Torta sütése: 40 perc
  • Tészta hűlése (ezalatt elkészülhet a krém, feldarabolható az eper): 40 perc
  • Torta töltése, díszítése: 20 perc

Összesen: 110 perc

A epres csokis torta díszítése

Díszítheted félbevágott eprekkel vagy más formában darabolt gyümölcsökkel. Tehetsz tejszínhabot a tetejére és arra ültetheted az epreket. Én reszelt csokoládéval és félbe vágott eprekkel díszítettem.

Epres torta feldíszítve

 

Epres torta csokikrémmel

 

Érdekelhet még:

Epres desszert tejföllel 

Pavlova eperrel

Az eper

Az eperről még többet itt olvashatsz:

Az eper, mint növény

 

Epres torta képek: saját készítésű desszert saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error