Sopszka saláta: nálunk is az egyik nagy kedvenc ez a bolgár saláta. Finom, gyorsan elkészíthető és a benne levő feta sajtnak köszönhetően még tápláló is.

Sopszka saláta 1

Sopszka saláta készítése

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 db nagyobb kígyó uborka
  • 8 db közepes paradicsom
  • 20 dkg feta sajt (sós, ezért só nem kell hozzá)
  • 1 fej lila hagyma (elhagyható, vagy vöröshagymával helyettesíthető)
  • 4 evőkanál extra szűz olíva olaj, bors.

Előkészítés

  • A kígyó uborkát, paradicsomot megmosod, felkockázod.
    Uborka kockákra vágva

    Uborka kockákra vágva

    Paradicsom kockákra vágva

    Paradicsom kockákra vágva

  • A feta sajtot is kockákra darabolod. Az is lehet megoldás, hogy a feta sajtot a végén durva reszelőn reszeled rá a zöldségekre. Egyes esetekben, ha a feta sajt nagyon nehezen vágható, ez az egyszerűbb megoldás. Sőt, talán egyszerűbb, ha sajt darabokat szórsz a zöldségek tetejére.

    Feta sajt kockákra vágva

    Feta sajt kockákra vágva

  • A lila hagymát karikákra vagy félkarikákra vágod.

    Lila hagyma karikákra vágva

    Lila hagyma karikákra vágva

Elkészítés

  1. Az uborkát és paradicsomot tálban vagy tányérban összekevered.
  2. Rárakod a kockára vágott, reszelt vagy szétmorzsolt feta sajtot.
  3. Tetejére szórsz kevés borsot és a lila vagy vörös hagymát.

    Összekeverve

    Összekeverve

  4. Megöntözöd az olíva olajjal.

Elkészítési idő

  • Hozzávalók feldarabolása : 15 perc
  • Összekeverés: 5 perc

Összesen: 20 perc

Sopszka saláta tálalása

A tálalásról érdemes néhány szót ejteni. Itt most egyfajta tálalást látsz, de ugyanolyan jó lesz a saláta, ha lila hagyma helyett vörös hagymát használsz és a feta sajtot reszelve vagy darabokban szórod a zöldségek tetejére.

 

Sopszka saláta tálalva 1

Sopszka saláta tálalva 1

 

Tudtad?

A sopszka saláta Bulgáriából származott hozzánk. A bolgárok előételként eszik, közben pálinkáznak és beszélgetnek. Régebben nyaralások alkalmával láthattuk és akkor nagyon csodálkoztunk rajta. Azt hiszem, akkor kezdtünk más szemmel nézni a salátákra, és azóta már a magyar konyha is ritkán alkalmazza az ecetes cukros levet, amivel régebben a salátákat leöntöttük. Nem mondom azt, hogy soha nem készítek ilyet, de ritkán, és akkor is csak bizonyos zöldségekből: krumpliból, káposztából, céklából – főként télen.

A saláta egy másik változatát a Wikipédiában olvashatod.

 

Érdekelhet még a görög saláta is.

 

Képek: saját készítésű saláta saját felvételei.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!