Krumplipüré – burgonyapüré: gyerekek és felnőttek kedvence. Sokak szerint ebben verhetetlen vagyok. Most megmutatom neked lépésről lépésre, hogyan készül tejjel, vajjal ez a habos csoda.

Krumplipüré 1

Krumplipüré recept

Elkészítési idő: módszertől függően 65 – 85 – 105 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg krumpli (tisztítás után kb. 85 dkg)
  • 5 dkg vaj
  • 2 – 3 dl tej (krumpli fajtájából függően)

Megjegyzések:

  • Nem mindegy, hogy milyen krumpliból dolgozol. Burgonyapürének az a jobb, amelyik könnyen megfő, kicsit szétfő, mert könnyebb belőle pürét készíteni, mint abból, amelyik krumplisalátának való (aminek viszont az a krumpli jó, amelyik nem fő szét). Ha ebben bizonytalan  vagy, akkor azt javasolom, ne sózd meg a krumplit főzés előtt – és ezt itt most nem fogom megmagyarázni, legyen elég annyi, hogy főlés után könnyebben széttöröd.
  • A vajat ne spórold ki belőle, mert, mert az segíti, hogy a végén habosra tudd keverni.

Krumplipüré készítése 3 változatban

A 3 változat abban különbözik egymástól, hogyan puhítod meg a krumplit és hogyan darabolod.

1. Főzés lehámozva, feldarabolva

  • A krumplit meghámozod, kockákra vágod. Annyi vizet teszel rá, hogy éppen ellepje. Ezt 1 – 2 órával korábban is elkészítheted, mint amikorra az ételre szükség van. A vizet azért kell ráöntened, mert a szabad levegőn a krumpli megfeketedik.
Tisztított krumpli

Tisztított krumpli

Feldarabolt krumpli

Feldarabolt krumpli

Előkészítés főzésre

Előkészítés főzésre

  • Hideg vízben tedd fel főni, hogy egyenletesen melegedjenek át a krumplidarabok. (Ha meleg vizet öntesz rá, nem egyenletesen fő – a külső része gyorsan, a belseje lassan. Mire a belső része is puha lesz, a külső része szétmállik.) A főzési idő függ a krumpli fajtájától és attól, hogy mekkorákra van darabolva.
Főzés

Főzés

Főtt krumpli

Főtt krumpli

  • Add hozzá a vajat és törd össze krumplitörővel.
Vaj hozzáadása

Vaj hozzáadás

  • Törd össze krumplitörővel.

 

Krumpli összetörése

Krumpli összetörése

  • Add hozzá a tejet forrón (ne hűljön ki) és jól keverd össze.
Tej hozzáadása

Tej hozzáadása

A módszer előnye:

  • a három közül a leggyorsabb megoldás

A módszer hátránya:

  • a főzővízzel sok értékes anyag megy veszendőbe.

2. Héjában egészben főzve, krumplinyomón átnyomva

  • Mosd meg a krumplikat.
  • Héjastól tedd fel főni. Főzési ideje hozzávetőlegesen 1 óra.
    Krumpli főzése héjában, egészben 1

    Krumpli főzése héjában, egészben 1

    Krumpli főzése héjában, egészben 2

    Krumpli főzése héjában, egészben 2

  • Hámozd meg forrón és nyomd át krumplinyomón.
    Krumpli áttörése 1

    Krumpli áttörése 1

    Krumpli áttörése 2

    Krumpli áttörése 2

    Vaj hozzáadva

    Vaj hozzáadva

  • Tedd hozzá a vajat és a tejet (forrón), krumplitörővel jól keverd össze.
Vaj hozzáadva

Vaj hozzáadva

Tej hozzáadva

Tej hozzáadva

Összekeverés vajjal, tejjel

Összekeverés vajjal, tejjel.

Előnye:

  • a krumpliban levő értékes anyagok majdnem hiánytalanul megmaradnak.

Hátránya:

  • elkészítése hosszabb időt igényel.

3. Héjában egészben megsütve, krumplinyomón átnyomva

  • A sütés következtében olyan ízek lesznek a krumpliban, amilyenek főzés közben nem alakulnak ki.
  • Mosd meg a krumplikat.
  • Héjában tedd be a sütőbe sülni. Ez hozzávetőlegesen egy óráig fog tartani.
Krumpli sütés

Krumpli sütés

Krumpli megsütve

    Krumpli megsütve
  • Amikor a krumplik megsültek, még forrón vágd őket ketté.
Sült krumpli félbevágva

Sült krumpli félbevágva

  • Egy kanállal szedd ki a krumplik belsejét és nyomd át krumplinyomón.
Krumpli áttörése

Krumpli áttörése

Innen folytasd úgy, mintha főzted volna a krumplit, tehát a 2. módszer szerint.

Előnye:

  • az ízhatás ezzel a módszerrel a legjobb.

Hátránya:

  • elkészítése a leghosszabb időt igényli.

A krumplipüré elkészítése, befejezés

  • Amikor azt érzed, hogy már viszonylag könnyebben kevered, de még nem folyékony, akkor a krumplitörővel vagy villával kezd el verni körben, le-fel mozdulatokkal. Észre fogod venni, hogy a massza elkezd habosodni. Hogy mennyi tej kell hozzá, azt sajnos nem tudom megmondani, mert függ a krumplitól, de már az első, de lehet, hogy csak egy-két alkalom után érezni fogod, hogy mennyi tej kell hozzá.
Krumplipüré habosítása

Krumplipüré habosítása

  • Ha már sikerült jó lazára, habosra felverni, tálalhatod.

Elkészítési idő:

  • Krumpli előkészítése: 10 perc
  • Krumpli főzése, sütése: 45 – 65 – 85 perc
  • Törése, pürésítése: 15 perc

Összesen: 65 – 85- 105 perc (ebből munka: 25 perc)

Megjegyzések:

  • Ha kicsit folyékonyabbra szeretnél tegyél bele több vajat és tejet. Akkor ilyen lesz:

    Krumplipüré sültkrumpliból

    Krumplipüré sültkrumpliból

  • Ha mégis korábban lett kész, mint ahogy tálalni kell, kevés tej hozzáadása után melegítsd fel és jó alaposan keverd át és habosítsd. Ugyanígy járhatsz el, ha melegíteni kell.
  • Ha köretnek készíted, olyan húst válassz hozzá, amivel a sütés végén nincs már munka. Ne legyen például rántott húst, mert egyszerre két frissen készítendő étellel nem tudsz foglalkozni, hacsak nincs segítséged hozzá.

A krémes-habos krumplipüré készítésének titkai

Bár a szövegben olvashattad, itt összefoglalom:

  • megfelelő krumplifajtából készítsd (olyanból, ami főzés után könnyen széttörhető
  • főzés (sütés) után még melegen dolgozd fel – ha kihűlt, már nem tudod jól elkészíteni
  • a megfelelő mennyiségű vajat ki ne hagyd belőle
  • meleg tejjel készítsd
  • a tejet részletekben add hozzá, mert ha túladagolod, túl lágy lesz és szétfolyik
  • a krumplitörővel verd habosra
  • tálald melegen (ha mégis kihűlt, kövesd a fenti megjegyzésekben leírtakat.

Tálalás

Rendszerint húsok mellé készül köretnek. Leginkább szaftos, sült húsokhoz illik. Ha szebb megoldást szeretnél, tedd nagyméretű nyílással ellátott habzsákba, és abból nyomd ki a tányérra.

Krumplipüré kacsacombhoz

Krumplipüré sült kacsacombhoz

Krumplipüré sült húshoz

Krumplipüré sült húshoz

Krumplipüré sültkrumpliból

Krumplipüré rántott húshoz

 

Képek: saját készítésű krumplipüré (vagy ha úgy tetszik burgonyapüré) saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error