Krumplipüré – burgonyapüré: gyerekek és felnőttek kedvence. Sokak szerint ebben verhetetlen vagyok. Most megmutatom neked lépésről lépésre, hogyan készül tejjel, vajjal ez a habos csoda.
Krumplipüré recept
Elkészítési idő: módszertől függően 65 – 85 – 105 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 kg krumpli (tisztítás után kb. 85 dkg)
- 5 dkg vaj
- 2 – 3 dl tej (krumpli fajtájából függően)
- só
Megjegyzések:
- Nem mindegy, hogy milyen krumpliból dolgozol. Burgonyapürének az a jobb, amelyik könnyen megfő, kicsit szétfő, mert könnyebb belőle pürét készíteni, mint abból, amelyik krumplisalátának való (aminek viszont az a krumpli jó, amelyik nem fő szét). Ha ebben bizonytalan vagy, akkor azt javasolom, ne sózd meg a krumplit főzés előtt – és ezt itt most nem fogom megmagyarázni, legyen elég annyi, hogy főlés után könnyebben széttöröd.
- A vajat ne spórold ki belőle, mert, mert az segíti, hogy a végén habosra tudd keverni.
Krumplipüré készítése 3 változatban
A 3 változat abban különbözik egymástól, hogyan puhítod meg a krumplit és hogyan darabolod.
1. Főzés lehámozva, feldarabolva
- A krumplit meghámozod, kockákra vágod. Annyi vizet teszel rá, hogy éppen ellepje. Ezt 1 – 2 órával korábban is elkészítheted, mint amikorra az ételre szükség van. A vizet azért kell ráöntened, mert a szabad levegőn a krumpli megfeketedik.

Tisztított krumpli

Feldarabolt krumpli

Előkészítés főzésre
- Hideg vízben tedd fel főni, hogy egyenletesen melegedjenek át a krumplidarabok. (Ha meleg vizet öntesz rá, nem egyenletesen fő – a külső része gyorsan, a belseje lassan. Mire a belső része is puha lesz, a külső része szétmállik.) A főzési idő függ a krumpli fajtájától és attól, hogy mekkorákra van darabolva.

Főzés

Főtt krumpli
- Add hozzá a vajat és törd össze krumplitörővel.

Vaj hozzáadás
- Törd össze krumplitörővel.

Krumpli összetörése
- Add hozzá a tejet forrón (ne hűljön ki) és jól keverd össze.

Tej hozzáadása
A módszer előnye:
- a három közül a leggyorsabb megoldás
A módszer hátránya:
- a főzővízzel sok értékes anyag megy veszendőbe.
2. Héjában egészben főzve, krumplinyomón átnyomva
- Mosd meg a krumplikat.
- Héjastól tedd fel főni. Főzési ideje hozzávetőlegesen 1 óra.
Krumpli főzése héjában, egészben 1
Krumpli főzése héjában, egészben 2
- Hámozd meg forrón és nyomd át krumplinyomón.
Krumpli áttörése 1
Krumpli áttörése 2
Vaj hozzáadva
- Tedd hozzá a vajat és a tejet (forrón), krumplitörővel jól keverd össze.

Vaj hozzáadva

Tej hozzáadva

Összekeverés vajjal, tejjel.
Előnye:
- a krumpliban levő értékes anyagok majdnem hiánytalanul megmaradnak.
Hátránya:
- elkészítése hosszabb időt igényel.
3. Héjában egészben megsütve, krumplinyomón átnyomva
- A sütés következtében olyan ízek lesznek a krumpliban, amilyenek főzés közben nem alakulnak ki.
- Mosd meg a krumplikat.
- Héjában tedd be a sütőbe sülni. Ez hozzávetőlegesen egy óráig fog tartani.

Krumpli sütés
- Krumpli megsütve
- Amikor a krumplik megsültek, még forrón vágd őket ketté.

Sült krumpli félbevágva
- Egy kanállal szedd ki a krumplik belsejét és nyomd át krumplinyomón.

Krumpli áttörése
Innen folytasd úgy, mintha főzted volna a krumplit, tehát a 2. módszer szerint.
Előnye:
- az ízhatás ezzel a módszerrel a legjobb.
Hátránya:
- elkészítése a leghosszabb időt igényli.
A krumplipüré elkészítése, befejezés
- Amikor azt érzed, hogy már viszonylag könnyebben kevered, de még nem folyékony, akkor a krumplitörővel vagy villával kezd el verni körben, le-fel mozdulatokkal. Észre fogod venni, hogy a massza elkezd habosodni. Hogy mennyi tej kell hozzá, azt sajnos nem tudom megmondani, mert függ a krumplitól, de már az első, de lehet, hogy csak egy-két alkalom után érezni fogod, hogy mennyi tej kell hozzá.

Krumplipüré habosítása
- Ha már sikerült jó lazára, habosra felverni, tálalhatod.
Elkészítési idő:
- Krumpli előkészítése: 10 perc
- Krumpli főzése, sütése: 45 – 65 – 85 perc
- Törése, pürésítése: 15 perc
Összesen: 65 – 85- 105 perc (ebből munka: 25 perc)
Megjegyzések:
- Ha kicsit folyékonyabbra szeretnél tegyél bele több vajat és tejet. Akkor ilyen lesz:
Krumplipüré sültkrumpliból
- Ha mégis korábban lett kész, mint ahogy tálalni kell, kevés tej hozzáadása után melegítsd fel és jó alaposan keverd át és habosítsd. Ugyanígy járhatsz el, ha melegíteni kell.
- Ha köretnek készíted, olyan húst válassz hozzá, amivel a sütés végén nincs már munka. Ne legyen például rántott húst, mert egyszerre két frissen készítendő étellel nem tudsz foglalkozni, hacsak nincs segítséged hozzá.
A krémes-habos krumplipüré készítésének titkai
Bár a szövegben olvashattad, itt összefoglalom:
- megfelelő krumplifajtából készítsd (olyanból, ami főzés után könnyen széttörhető
- főzés (sütés) után még melegen dolgozd fel – ha kihűlt, már nem tudod jól elkészíteni
- a megfelelő mennyiségű vajat ki ne hagyd belőle
- meleg tejjel készítsd
- a tejet részletekben add hozzá, mert ha túladagolod, túl lágy lesz és szétfolyik
- a krumplitörővel verd habosra
- tálald melegen (ha mégis kihűlt, kövesd a fenti megjegyzésekben leírtakat.
Tálalás
Rendszerint húsok mellé készül köretnek. Leginkább szaftos, sült húsokhoz illik. Ha szebb megoldást szeretnél, tedd nagyméretű nyílással ellátott habzsákba, és abból nyomd ki a tányérra.

Krumplipüré sült kacsacombhoz

Krumplipüré sült húshoz

Krumplipüré rántott húshoz
Képek: saját készítésű krumplipüré (vagy ha úgy tetszik burgonyapüré) saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások