Sonkafőzés: szakértelmet kíván. Így van ez a húsvéti sonka főzésével is. Ha igazán jó sonkát szeretnél főzni, itt elolvashatod, mire kell ügyelned.

Sonka tál

Sonkafőzés

A sonkafőzés ideje: 420 perc (ebből munka: 10 perc)

A sonka vásárlása

A jó főtt sonka – és természetesen a húsvéti sonkára is ez érvényes – a vásárlással kezdődik. A sonkafélékről is írtam, hogy segítselek a vásárlásban.

A főzés előkészítése: áztatás

  •  Bármilyen sonkafélét vásárolsz, a főzés hasonló módon történik.
  • A sózás miatt a sonka felülete sok sót felvesz, a főzés előtt a sonkát ki kell áztatni – legalább egy éjszakán át. Kezd el az áztatást a főzés előtti napon. Az áztató lével semmit nem tudsz kezdeni. Öntsd ki.
  • A gyors füstölésű sonkát nem kell áztatni.

A főzés:

A főzéshez akkora edényben történjen, amelyben a víz a sonkát ellepi.

A főzővízbe a következő fűszereket tedd:

  • 20-25 szem fekete bors
  • 2-3 szem szegfűbors
  • 8-10 szem borókabogyó
  • 3 babérlevél
  • 1 db fokhagyma (letisztítva, a gerezdek feldarabolva)
  • 1 db közepes vöröshagyma (egészben, megtisztítva).
Sonkafőzés - kötözött sonka fűszerekkel

Sonkafőzés – kötözött sonka fűszerekkel

Sonkafőzés - darabolt parasztsonka főzése

Sonkafőzés – darabolt parasztsonka főzése

A víz melegítése olyan lassan történjen, hogy 2-3 óra alatt érje el a forrás hőmérsékletét és főzés közben gombostűfejnyi buborékok keletkezzenek.

A főzési idő függ a sonka méretétől. A másfél kilós darab a forrástól számítva nagyjából másfél óra alatt fő meg.

A sonkafőzés befejezése előtt – ez főként a húsvéti sonka főzése esetén meggondolandó –  tojások is megfőzhetők a sonka mellett. Ilyenkor különösen figyelj arra, hogy a tojások ne legyenek hidegek. Főzés előtt alaposan meg kell őket mosni, hogy össze ne szennyezzék a sonkalét. Természetesen .  később is készíthetsz főtt tojást a sonkalében. Az így főtt tojások nagyon jó ízűek lesznek.

Sonkafőzés - tojással

Sonkafőzés – tojással

A megfőtt sonkának a főzővízben kell kihűlnie.

Ha ezt végiggondolod, és megnézed az elkészítési időt, rájössz, hogy a vacsorához már korán reggel elkezdheted a főzést. Munkád alig lesz vele, csak némi odafigyelést igényel. Nagyon fontos, hogy ne forrjon erősen, hanem éppen hogy csak gyöngyözzön a főzővíz.

A sonka levét tartsd meg, mert kiváló bab-, lencselevest vagy főzeléket lehet belőle készíteni.

A sonkafőzés ideje:

  • Felmelegítés: 150 perc
  • Főzés: 90 perc
  • Hűtés: 180 perc

Összesen: 420 perc 7 óra (munka. 10 perc, a többi idő csak egy kis odafigyelést igényel).

A sonka tálalása

A kihűlt sonkát felszeleteled, tálra rakod. Tehetsz mellé főtt tojás, retket, újhagymát, de metélő hagymával is díszítheted. Lehet hozzá tálalni franciasalátát, majonézt, tormát mustárt is. Kalács, fehér kenyér illik hozzá.

Sonka tál - 1

Sonka tál – 1

Sonka tál - 2

Sonka tál – 2

Sonka tál - 3

Sonka tál – 3

 

Húsvéti hidegtálakat megnézhetsz itt.

 

Ha sonkafőző lábast keresel, itt találsz.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: