Spenótfőzelék friss spenótból az igazi. Bár több munka van vele, mint a mirelittel, megéri a fáradságot, mert felséges ízélményben lesz részed, ha elkészíted az én receptem szerint.
Spenótfőzelék friss spenótból
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 kg friss leveles spenót
- 2 db zsemle
- 3,5 dl tej
- 3 dkg vaj
- 4 evőkanál 20 %-os tejszín
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanálnyi őrölt fekete bors
- 1 kiskanálnyi saját készítésű, vagy Vegeta Naturella ételízesítő
Megjegyzések:
- az 1 kg száras spenótból a szárak és vastag ér leszedése után kb. 70 – 80 dkg fog maradni
- vaj helyett ne használj zsírt vagy olajat, a tejszínt ne hagyd ki (ettől a két anyagtól különleges lesz a főzelék és nagyon jó ízű
- ne használj közönséges Vegetát, mert nátriumglutamát ízfokozó van benne.
Előkészítés
- Leszeded a szárakat. (Összefogod a levél két szélét. Megfogod a szárat és elkezded húzni a levelek felé. Ezzel a módszerrel a vastag ér nagy részét is eltávolítod, amely ugyanolyan szálas, kemény, mint a szár.)
Száras spenót
Spenót leszárazva
- Beleteszed a spenót leveleket egy nagy tál vízbe és jól átmosod (lehet rajta föld)
Mosás
- Folyó vízben leöblíted, lecsepegteted.
- A fokhagymát felaprítod (használhatsz fokhagymaprést is).
Felaprított fokhagyma
A spenótfőzelék elkészítése friss spenótból
- Egy nagyobb lábasban vizet forralsz. Részletekben beledobod a spenótot. A levelek gyorsan összeesnek.
Főzés 1
- 3 – 4 percig forralod.
Főzés 2
- Amíg a spenót fő, feldarabolod a zsemléket és annyi tejet öntsz rá, hogy átnedvesedjenek.
Zsemle beáztatása
- Kiszeded a leveleket szűrőkanállal egy másik lábosba.
Szűrés
Leszűrt spenót
- Botmixerrel pépesíted.
Pépesítés 1
- Hozzáteszed a beáztatott zsemléket és masszává turmixolod a spenóttal együtt.
Zsemle hozzáadása
Pépesítés 2
Spenót pép
- Hozzáadod a maradék tejet és összekevered.
Tej hozzáadása
Összekeverés
- Belekevered a tejszínt. Ezzel elkészült a főzelék alap.
Tejszín hozzáadása
Összekeverés
- Elkészült a főzelék alap.
- Egy kis serpenyőben felolvasztod a vajat.
Vaj felolvasztása
- Beledobod a fokhagymát és megfuttatod benne. Egy percnél ne legyen több.
Fokhagyma megfuttatása
- Fűszerezés: a főzelékbe kevered a fokhagymát. Beleteszed az ételízesítőt és a borsot. Ha szükséges, még sót és borsot is tehetsz hozzá.
Fűszerezés
- Összekevered. Felforralod és ezzel a főzelék elkészült.
Spenótfőzelék friss spenótból
Elkészítési idő:
- Spenót szárak leszedése (ezt előző este, TV nézés közben is megteheted): 30 perc
- Spenótfőzés és zsemleáztatás (ha vízforralót használsz): 5 perc
- Turmixolás: 5 perc
- Fűszerezés: 5 perc
- Készre főzés: 5 perc
Összesen: 50 perc
Megjegyzések:
- Még egyszer: a tejszínt és a vajat ki ne hagyd belőle, mert ezekkel az alkotókkal lesz a főzelék igazán finom.
- Az étel készítése a friss spenót szárazása miatt hosszabb időt vesz igénybe.
- Mirelit spenótból sokkal gyorsabban elkészül.
Tálalás
Tálalhatod tükörtojással, húsgombóccal, sült hússal vagy akár tócsnival, bundás kenyérrel is.

Speótfőzelék friss spenótból tükörtojással

Spenótfőzelék friss spenótból húsgombóccal
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások