Categories Menu

Sárgabarack dzsem

Sárgabarack dzsem:  ha szereted, hogy a lekvár nem homogén, hanem gyümölcs-darabok is vannak benne, akkor a sárgabarackból dzsemet készíts.

 Sárgabarack dzsem 1

Sárgabarack dzsem recept

Tartósítószer nélkül

Elkészítési idő: 140 perc (2 óra 20 perc)

Hozzávalók

  • 3 kg kimagozott. érett, puha sárgabarack (ez 3, 6 – 3, 8 kg magos barackból lesz – a barack és a mag méretétől függően)

    Sárgabarack

    Sárgabarack

  • 1,2 kg kristálycukor

Megjegyzések:

  • Vásárlásnál figyelj, hogy szép, érett, egészséges gyümölcsöt vásárolj, mert csak ebből tudsz jó baracklekvárt főzni.
  • Többféle sárgabarack van, mindegyikből lehet dzsemet készíteni, az ízük kicsit eltérő, de mindegyik finom.
  • Ha otthon van barackfád, lehetőleg szedd a fáról, mert leesve megütődik és könnyebben romlik. Ha szedd magad formában vásárolsz, tedd ugyanezt.
  • A baracklekvár főzés rendszerint nagyobb mennyiségekben történik. A fentiek alapján könnyen átszámíthatod a hozzávalók mennyiségét.
  • Kevesebb cukorral is elkészítheted.
  • Az üvegfedőknek tökéletesen kell záródniuk, ezért lehetőleg új tetőket használj.

Előkészítés

  • A barackokat megmosod, a hibás részeket, ha vannak, kivágod.
  • Forró vízbe mártás után könnyen lehúzhatod a héját.
    Forró vízben

    Forró vízben

    Lecsepegtetés

    Lecsepegtetés

  • Kimagozod.
  •  Ha nem héjazol, a kb. 3,5 kg gyümölcsöt kb. fél óra alatt fel tudod dolgozni.
  • A dzsemhez elég felezni vagy negyedelni.

Megjegyzés:

  • A héjasan eltett gyümölcsnek semmivel nem rosszabb az íze, és időt nyerhetsz, főleg, ha nagyobb mennyiségeket teszel el. Főzésnél nem a héja miatt sötétedik meg, hanem azért, mert sokan túl hosszú ideig főzik.

Sárgabarack lekvár készítése

  1.  A feldarabolt barackokat beleteszed egy nagyobb lábasba (a cukornak még el kell férnie, és ne legyen nagyon tele.
  2. Rászórod a cukrot, időnként megkevered. Néhány óra alatt a cukor feloldódik és a barack megpuhul.

    Cukor hozzáadása

    Cukor hozzáadása

  3. Felteszed főni.

    Főzés 1

    Főzés 1

  4. 20 perc után botmixerrel egy részét homogénre turmixolod. hagyj benne darabokat.

    Turmixolás

    Turmixolás

  5. Megfőzöd a dzsemet. A főzési idő függ a gyümölcs víz tartalmától (az meg az időjárástól), és attól is, milyen sűrűre szeretnéd. Ezért nem lehet pontosan meghatározni Én akkor szoktam abbahagyni, amikor a habját elfőtte. Kb. 1 – 2 órára tudom saccolni. A 20-25 perces főzés után híg marad (még magas a víz-tartalma, aminek el kell párolognia. (Tipp: ha van elszívód, kapcsold be, mert az folyamatosan elszívja a vízpárát.) Attól is függ a főzési idő, hogy milyen sűrűre szeretnéd. Vigyázz, mert meleg állapotban folyósabb, kihűlve besűrűsödik.

    Főzés 4

    Főzés 2

  6. Jó ellenőrzési módszer a csepp-próba. Csepegtess egy kis kupacot kistányérra. Tedd a hűtőbe, hogy gyorsabban kihűljön. A hideg lekvár állagából eldöntheted, hogy kell-e még főzni. Ezt a próbát a főzés folyamán többször is elvégezheted.

    Csepp-próba

    Csepp-próba

  7. Amíg a dzsem fő, tisztára moshatod az üvegeket.
  8. Amikor megfelelő sűrűségű a dzsem, forrón a tisztára mosott üvegekbe töltöd úgy, hogy minél kevesebb levegő maradjon a lekvár fölött és lezárod.

    Dzsem készen

    Dzsem készen

  9. A lezárt üvegeket állítsd fejre 5 – 10 percre, hogy a levegő átbuborékoljon a forró dzsemen.

    Üvegek fejre állítva

    Üvegek fejre állítva

24 órára száraz dunsztba téve még biztosabb lehetsz abban, hogy a lekvár nem fog megromlani.

Sárgabarack dzsem üvegekben

Sárgabarack dzsem üvegekben

A sárgabarack lekvár receptjét itt találod.

Elkészítési idő:

(A cukorral való kevergetés és a száraz dunsztolás idejét nem számoltam bele.)

  • Mosás, kimagozás, feldarabolás, cukor hozzáadása: 30 perc
  • Első főzés forrásig: 20 perc
  • Turmixolás: 5 perc
  • Második főzés: 60 perc (sűrűségtől függően lehet több)
  • Üvegekbe töltés, lezárás: 15 perc
  • Fejre állítva tartás: 10 perc

Összesen: 140 perc (2 óra 20 perc)

Tárolás

  1. Felhasználásig tárold hűvös, szellős helyen.
  2. Felbontás után tartsd hűtőben.
  3. Ha cukor nélkül készíted, kis üvegekbe tedd, mert néhány nap múlva hűtőben is penészes lesz.

 

Képek: saját, otthon eltett dzsem saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás