Őszibarack befőtt: készítheted sárgabelű, magvaváló fajtából vagy a hagyományok szerinti fehér belű sampionból, amely nem válik le a magról. Ez utóbbi kicsit hosszadalmas.

Őszibarack befőtt

Őszibarack befőtt recept

Elkészítési idő: 90 perc

Hozzávalók

3 db 720 ml-es üveghez

  • 3 kg majdnem érett, de még kemény őszibarack (és a vásárlás napján be kell főzni, mert gyorsan megpuhul) – lehet magvaváló (azzal könnyebb dolgozni, vagy sampion, amit kicsit körülményesebb kimagozni)

    Őszibarack

    Őszibarack

  • 12  evőkanál kristálycukor (lehet több, vagy kevesebb)
  • nátriumbenzoát (nem feltétlenül szükséges)

Megjegyzések:

  • Természetesen nagyobb mennyiségekkel is dolgozhatsz. (Ilyenkor az elkészítési idő is hosszabb lesz.) Számold át a cukor mennyiségét.
  • A képeken a sárga belű őszibarackból látod a befőtt készítését.

Előkészítés

  • Az üvegeket és a tetőket alaposan kimosod, majd forró vízben sterilizálod.
  • A barackokat álló vízben megmosod, majd folyó vízben leöblíted.

Őszibarack befőtt készítése

  1. A gyümölcsöket egy-két percre forró vízbe mártod és kiskéssel lehúzod a héját.
    Őszibarack forró vízben

    Őszibarack forró vízben

    Őszibarack hámozás, darabolás

    Őszibarack hámozás, darabolás

  2. Kettőbe, négybe, vagy nyolcba vágod. Ez függhet a barack méretétől, mert ha nagyok, a félbe vágott barackból alig néhány fér majd az üvegbe.
    Őszibarack felezett

    Őszibarack felezett

    Őszibarack darabolt

    Őszibarack darabolt

  3. A víz mennyiségét nem tudod kiszámítani, de megmérheted. Belerakod a barackokat az üvegbe, majd feltöltöd vízzel. Ezután a vizet kiöntöd egy lábasba. Hozzáteszel még kb. 1 dl vizet, mert a forralás közbe majd valamennyi elpárolog.
  4. A vizbe beleteszed a cukrot. Citromlével vagy citromsavval, egy-két szem szegfűszeggel és fahéjjal ízesítheted (de ez nem szükséges, ízlés dolga).

    Víz forralása

    Víz forralása

  5. Felforralod, majd a barackokra öntöd.
  6. Az üvegek etejére kis késhegynyi nátriumbenzoátot teszel. (Amennyiben légmentesen zárnak a fedők, ezt el is hagyhatod.)
  7. Az üvegeket lezárod.
  8. Egy nagyobb lábas alját újságpapírral kibéleled. Beleteszed az üvegeket, majd feltöltöd a lábast vízzel.

    Dunsztolás 1

    Dunsztolás 1

  9. Egy másik lábassal lefeded.

    Dunsztolás 2

    Dunsztolás 2

  10. A vizet forrásig melegíted.
  11. Egy idő után az üveg belsejében a folyadék gyöngyözni kezd. Ezután még 20 percig forralod a vizet a lábosban.
  12. A melegítést megszűnteted és a befőtteket a vízben hagyod kihűlni – ez több órán át tart. Utána az üvegeket kiszeded, letörölgeted és dátummal ellátva felcímkézed.

Elkészítési idő (magvaváló gyümölcsre):

  • Előkészítő munkák: 40 perc
  • Dunsztolás: 50 perc

Összesen: 90 perc (ebből munka: 50 perc)

Megjegyzés:

Ha nagyobb mennyiségekkel dolgozol, célszerű beszerezned egy jó nagy lábast (vagyis kettőt – egyet a lefedéshez), hogy minél több üveg férjen bele.

Őszibarack befőtt készítése tartósítószer és/vagy cukor nélkül

Az őszibarack befőtt tartósítószer és/vagy cukor nélkül történő eltevésének két fontos feltétele van:

  • Nagyon tisztán kell dolgoznod.
  • Az üvegfedőknek légmentesen záróknak kell lenniük.

Egyébként az elrakás ugyanezzel a módszerrel történhet.

Tárolás, felhasználás

  • Tárolásra hűvös, szellős hely alkalmas.
  • Az őszibarack befőtt finom csemege. A gyerekek is imádják, és desszertként is feltálalhatod.
  • Textiltetőkkel ellátva ajándékba is adhatod.
Őszibarack befőtt 1

Őszibarack befőtt 1

Őszibarack befőtt 2

Őszibarack befőtt 2

 

Képek: saját készítésű befőtt saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error