Zeller mártás: húsokhoz illik. Önmagában a zeller nagyon markáns ízű lenne, ezt krumplival, vajjal, tejszínnel lehet tompítani – próbáld ki te is.
Zeller mártás recept
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 db nagyobb zellergumó
- 1 db nagyobb krumpli
- 1 fej közepes méretű hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
Megtisztított hozzávalók
Hagyma, fokhagyma, zellerzöld
- 4 dkg vaj
- 1 teáskanál sertészsír vagy napraforgó olaj
- 2 szál zeller
- 1 dl 20 %-os főzőtejszín
- 3 dl húsleves vagy zöldség alaplé a főzéshez (vagy víz 1 kávéskanál Vegeta Naturellával, vagy házi készítésű ételízesítővel
- fűszerek: 1 kávéskanál őrölt fehér bors, só (ízlés szerint)
Bevásárlólista
- 1 db nagyobb zeller gumó zölddel
- 1 db nagyobb krumpli
- 1 fej közepes méretű hagyma
- 1 dl 20 %-os főzőtejszín
Emlékeztető: fokhagyma, vaj, zsír vagy olaj, őrölt fehér bors, só, nátrium glutamát mentes ételízesítő
Előkészítés
- A zellert és krumplit megtisztítod, megmosod és kis (kb. cm-es) kockákra vágod. (Így gyorsan meg fog főni.)
- A hagymát és fokhagymát megtisztítod, felaprítod.
- A zellerleveleket megmosod.
Zeller mártás elkészítése
- Az apróra vágott hagymát a zsíron megpárolod. A végén fél percre beleteszed a fokhagymát is.
Hagyma, fokhagyma párolása
- Hozzáadod a kockára vágott zellert és a krumplit.
Zeller és krumpli hozzáadva
- Felöntöd a 3 dl főzőlével. Beleteszel 1 szál zellerlevelet.
Felengedve vízzel
- Fedő alatt puhára főzöd.
Megfőtt hozzávalók
- A zellerlevelet kiveszed belőle.
- Hozzáadod a vajat, a tejszínt és a borsot.
- Turmixgéped kapacitásától függő részletekben vagy egyszerre pépesíted. Ha nincs turmixgéped, használhatsz botmixert, vagy szűrőszitán is átpasszírozhatod.
Turmixolás 1
Turmixolás 2
- Ha túl sűrűre sikerült volna, a húslevessel, alaplével vagy vízzel felhígíthatod.
- Szükség esetén adhatsz hozzá sót, borsot, esetleg szerecsendióval is ízesítheted.
- Ezzel a zeller mártás el is készült.
Elkészítési idő:
- Hozzávalók tisztítása, feldarabolása: 20 perc
- Főzés: 25 perc
- Turmixolás, további fűszerezés: 5 perc
Összesen 50 perc
Tálalás
Húsokhoz illik leginkább. A hús lehet gombóc, fasírozott vagy sült hús. A mártást díszítheted zellerlevéllel.
Zeller mártás tálalva
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások