Zeller mártás: húsokhoz illik. Önmagában a zeller nagyon markáns ízű lenne, ezt krumplival, vajjal, tejszínnel lehet tompítani – próbáld ki te is.

Zeller mártás húsgombóchoz

Zeller mártás recept

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 db nagyobb zellergumó
  • 1 db nagyobb krumpli
  • 1 fej közepes méretű hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
    Megtisztított hozzávalók

    Megtisztított hozzávalók

    Hagyma, fokhagyma, zellerzöld

    Hagyma, fokhagyma, zellerzöld

  • 4 dkg vaj
  • 1 teáskanál sertészsír vagy napraforgó olaj
  • 2 szál zeller
  • 1 dl 20 %-os főzőtejszín
  • 3 dl húsleves vagy zöldség alaplé a főzéshez (vagy víz 1 kávéskanál Vegeta Naturellával, vagy házi készítésű ételízesítővel
  • fűszerek: 1 kávéskanál őrölt fehér bors, só (ízlés szerint)

Bevásárlólista

  • 1 db nagyobb zeller gumó zölddel
  • 1 db nagyobb krumpli
  • 1 fej közepes méretű hagyma
  • 1 dl 20 %-os főzőtejszín

Emlékeztető: fokhagyma, vaj, zsír vagy olaj, őrölt fehér bors, só, nátrium glutamát mentes ételízesítő

Előkészítés

  • A zellert és krumplit megtisztítod, megmosod és kis (kb. cm-es) kockákra vágod. (Így gyorsan meg fog főni.)
  • A hagymát és fokhagymát megtisztítod, felaprítod.
  • A zellerleveleket megmosod.

Zeller mártás elkészítése

  1. Az apróra vágott hagymát a zsíron megpárolod. A végén fél percre beleteszed a fokhagymát is.

    Hagyma, fokhagyma párolása

    Hagyma, fokhagyma párolása

  2. Hozzáadod a kockára vágott zellert és a krumplit.

    Zeller és krumpli hozzáadva

    Zeller és krumpli hozzáadva

  3. Felöntöd a 3 dl főzőlével. Beleteszel 1 szál zellerlevelet.

    Felengedve vízzel

    Felengedve vízzel

  4. Fedő alatt puhára főzöd.

    Megfőtt hozzávalók

    Megfőtt hozzávalók

  5. A zellerlevelet kiveszed belőle.
  6. Hozzáadod a vajat, a tejszínt és a borsot.
  7. Turmixgéped kapacitásától függő részletekben vagy egyszerre pépesíted. Ha nincs turmixgéped, használhatsz botmixert, vagy szűrőszitán is átpasszírozhatod.
    Turmixolás 1

    Turmixolás 1

    Turmixolás 2

    Turmixolás 2

  8. Ha túl sűrűre sikerült volna, a húslevessel, alaplével vagy vízzel felhígíthatod.
  9. Szükség esetén adhatsz hozzá sót, borsot, esetleg szerecsendióval is ízesítheted.
  10. Ezzel a zeller mártás el is készült.

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók tisztítása, feldarabolása: 20 perc
  • Főzés: 25 perc
  • Turmixolás, további fűszerezés: 5 perc

Összesen 50 perc

Tálalás

Húsokhoz illik leginkább. A hús lehet gombóc, fasírozott vagy sült hús. A mártást díszítheted zellerlevéllel.

Zeller mártás tálalva 2

Zeller mártás tálalva

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa