Babgulyás: lapockából vagy csülökhúsból, zöldségekkel, csipetkével. Készítsd el minél előbb – nagyon finom!

Babgulyás

Babgulyás recept

Elkészítési idő: 90 perc

Hozzávalók

6 személyre

  • 1 kg sertéslapocka
  • 0,5 kg tarka szárazbab
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 evőkanál piros fűszerpaprika
  • 2 – 3 kiskanálnyi só
  • 10 dkg készen vásárolt csipetke (vagy kézi készítésű 10 dkg lisztből és 1 tojásból)
  • 2 db nagyobb sárgarépa
  • 2 db nagyobb fehérrépa
  • 1/4 db zeller
  • 2 szál zellerlevél
  • 1 csokor petrezselyem

Bevásárlólista

  • 1 kg sertéslapocka
  • 0,5 kg tarka szárazbab
  • 1 nagy fej hagyma
  • 10 dkg csipetke
  • 2 db nagyobb sárgarépa
  • 2 db nagyobb fehérrépa
  • 1/2 db zeller levéllel
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: fokhagyma, sertészsír, édes piros fűserpaprika, só

Megjegyzés:

  • A lapocka helyett használhatsz csülökhúst, és azzal csülkös babgulyást készíthetsz.

Előkészítés

  • A babot a főzés előtti estén áztasd be.
  • A sertéslapockát mosd meg és vágd 2 –  3 cm-es kockákra.
  • A zöldségeket tisztítsd le vágd kis kockákra.
  • A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel.
  • A petrezselymet néhány szál kivételével vágd fel apróra.

Babgulyás készítése

  1. Párold meg a zsíron a hagymát egy nagyobb, legalább 5 literes lábasban. Az utolsó fél percben tedd hozzá a fokhagymát is.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  2. Tedd hozzá a húst, forgasd meg a párolt hagymában addig, amíg a húsdarabok színe megváltozik.

    Hús párolása 1

    Hús párolása 1

  3. Párold a húst addig, amíg félig puha lesz.

    Hús párolása 2

    Hús párolása 2 

  4. Tedd hozzá a piros paprikát, keverd össze a hússal.

    Összekeverve

    Összekeverve

  5. Tégy hozzá kb. másfél liter vizet.
  6. Tedd bele a babot és főzd addig, amíg a hús is és a bab is majdnem megpuhul.
    Bab hozzáadása

    Bab hozzáadása

    Főzés

    Főzés

  7. Tedd hozzá a zöldséget, a zellerzöldet és a csipetkét.

    Zöldségek és csipetke hozzáadása

    Zöldségek és csipetke hozzáadása

  8. Főzd tovább addig, amíg minden puha lesz. Ha szükséges, pótold az elpárolgott vizet.
  9. Ezzel az étel elkészült.

    Babgulyás készen

    Babgulyás készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 20 perc
  • Hagyma párolás, hús párolás: 30 perc
  • Főzés babbal, majd zöldségekkel, tarhonyával: 40 perc

Összesen: 90 perc

Megjegyzések:

  • A főzési idő hozzávetőleges, mert függ a hús és a bab minőségétől.
  • Babgulyást bográcsban is készíthetsz.

Tálalás

Merd ki a levest tányérokba, szórj rá vágott petrezselymet és díszítsd petrezselyem bóbitával.

Babgulyás tálalva 1

Babgulyás tálalva 

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei