Babgulyás: lapockából vagy csülökhúsból, zöldségekkel, csipetkével. Készítsd el minél előbb – nagyon finom!
Babgulyás recept
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók
6 személyre
- 1 kg sertéslapocka
- 0,5 kg tarka szárazbab
- 1 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 evőkanál piros fűszerpaprika
- 2 – 3 kiskanálnyi só
- 10 dkg készen vásárolt csipetke (vagy kézi készítésű 10 dkg lisztből és 1 tojásból)
- 2 db nagyobb sárgarépa
- 2 db nagyobb fehérrépa
- 1/4 db zeller
- 2 szál zellerlevél
- 1 csokor petrezselyem
Bevásárlólista
- 1 kg sertéslapocka
- 0,5 kg tarka szárazbab
- 1 nagy fej hagyma
- 10 dkg csipetke
- 2 db nagyobb sárgarépa
- 2 db nagyobb fehérrépa
- 1/2 db zeller levéllel
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: fokhagyma, sertészsír, édes piros fűserpaprika, só
Megjegyzés:
- A lapocka helyett használhatsz csülökhúst, és azzal csülkös babgulyást készíthetsz.
Előkészítés
- A babot a főzés előtti estén áztasd be.
- A sertéslapockát mosd meg és vágd 2 – 3 cm-es kockákra.
- A zöldségeket tisztítsd le vágd kis kockákra.
- A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel.
- A petrezselymet néhány szál kivételével vágd fel apróra.
Babgulyás készítése
- Párold meg a zsíron a hagymát egy nagyobb, legalább 5 literes lábasban. Az utolsó fél percben tedd hozzá a fokhagymát is.
Hagyma párolása
- Tedd hozzá a húst, forgasd meg a párolt hagymában addig, amíg a húsdarabok színe megváltozik.
Hús párolása 1
- Párold a húst addig, amíg félig puha lesz.
Hús párolása 2
- Tedd hozzá a piros paprikát, keverd össze a hússal.
Összekeverve
- Tégy hozzá kb. másfél liter vizet.
- Tedd bele a babot és főzd addig, amíg a hús is és a bab is majdnem megpuhul.
Bab hozzáadása
Főzés
- Tedd hozzá a zöldséget, a zellerzöldet és a csipetkét.
Zöldségek és csipetke hozzáadása
- Főzd tovább addig, amíg minden puha lesz. Ha szükséges, pótold az elpárolgott vizet.
- Ezzel az étel elkészült.
Babgulyás készen
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Hagyma párolás, hús párolás: 30 perc
- Főzés babbal, majd zöldségekkel, tarhonyával: 40 perc
Összesen: 90 perc
Megjegyzések:
- A főzési idő hozzávetőleges, mert függ a hús és a bab minőségétől.
- Babgulyást bográcsban is készíthetsz.
Tálalás
Merd ki a levest tányérokba, szórj rá vágott petrezselymet és díszítsd petrezselyem bóbitával.
Babgulyás tálalva
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások