Tejszínes spenót: sokkal finomabb és táplálóbb is, ha a tej mellett tejszín és vaj is kerül a spenótba. Próbáld ki minél előbb!

Tejszínes spenót

Tejszínes spenót

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók

2 adaghoz

  • 40 dkg mirelit spenót (1 csomag)
  • 4 dl tej
  • 1 evőkanál baromfi vagy sertés-zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl 20 %-os (vagy ennek megfelelő) tejszín
  • 2 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 1 mokkás kanál frissen őrölt bors
  • só (ízlés szerint)

Bevásárlólista

  • 40 dkg mirelit spenót (1 csomag)
  • 1 liter tej (fél liter is elég lenne, ha volna ilyen kiszerelés
  • 2 db tojás
  • 2 dl 20 %-os tejszín

Emlékeztető: zsír, liszt, vaj, fokhagyma,  só, bors

Megjegyzés:

  • 4 adaghoz vedd a mennyiségek kétszeresét (a bevásárlólistában értelemszerűen)
  • Ha 2 db tojást szeretnél egy adaghoz, vásárolj 4 db tojást.

Előkészítés

  • A mirelit spenótot szobahőmérsékleten felengeded. (Tedd egy kis tálba, mert levet fog engedni.) A felengedés már az előző nap is elvégezhető. Akkor nem kell esetleg arra várni, hogy a mirelit spenót feldolgozható legyen.
  • A fokhagymát felaprítod. Ha van fokhagymaprésed, használd azt. Akkor még külön kistányérra sem lesz szükséged, mert egyszerűen csak belenyomod az ételbe.

    Fokhagyma

    Fokhagyma felaprítva

Tejszínes spenót készítése

  1. Egy megfelelő méretű edényben (férjen bele a spenót és a tej és a tejszín is) felolvasztod a zsírt.

    Rántás 1

    Rántás 1

  2. Hozzákevered a 2 evőkanál lisztet, világos barnára pirítod.

    Rántás 2

    Rántás 2

  3. Felengeded 3 dl hideg tejjel és simára kevered. Ha túl sűrű lenne, tejjel hígíthatod.

    Rántás 3

    Rántás 3

  4. Beleteszed a mirelit spenótot (én a kiengedett levet nem szoktam, hogy ne hígítsa az ételt).

    Spenót-püré hozzáadása

    Spenót-püré hozzáadása

  5. Összekevered. Fűszerezed sóval és frissen őrölt borssal (ízlés szerint).

    Fűszerezés

    Fűszerezés

  6. Felforralod. Egy-két percig főzöd.
  7. Hozzáteszed a tejszínt és a vajat.
    Tejszín hozzáadása

    Tejszín hozzáadása

    Vaj hozzáadása

    Vaj hozzáadása

    Összekeverés

    Összekeverés

  8. Összekevered és ezzel az étel elkészült.

    Tejszínes spenót készen

    Tejszínes spenót készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 5 perc
  • Rántás készítése, felengedése: 10 perc
  • Forralás spenóttal, tejszín és vaj hozzákeverése: 10 perc

Összesen: 25 perc

Tejszínes spenót tálalása

  • Feltétként süss meg fejenként egy vagy két tojást tükörtojásnak.
  • Merd ki a spenótot egy mélyebb tányérra. Tedd a tükörtojást a tetejére.
Tejszínes spenót tálalva 1

Tejszínes spenót tálalva 1

Tejszínes spenót tálalva 2

Tejszínes spenót tálalva 2

Megjegyzés:

Étel, képek és szöveg: Pap Zsuzsa