Tejszínes spenót: sokkal finomabb és táplálóbb is, ha a tej mellett tejszín és vaj is kerül a spenótba. Próbáld ki minél előbb!
Tejszínes spenót
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók
2 adaghoz
- 40 dkg mirelit spenót (1 csomag)
- 4 dl tej
- 1 evőkanál baromfi vagy sertés-zsír
- 2 evőkanál liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl 20 %-os (vagy ennek megfelelő) tejszín
- 2 dkg vaj
- 2 db tojás
- 1 mokkás kanál frissen őrölt bors
- só (ízlés szerint)
Bevásárlólista
- 40 dkg mirelit spenót (1 csomag)
- 1 liter tej (fél liter is elég lenne, ha volna ilyen kiszerelés
- 2 db tojás
- 2 dl 20 %-os tejszín
Emlékeztető: zsír, liszt, vaj, fokhagyma, só, bors
Megjegyzés:
- 4 adaghoz vedd a mennyiségek kétszeresét (a bevásárlólistában értelemszerűen)
- Ha 2 db tojást szeretnél egy adaghoz, vásárolj 4 db tojást.
Előkészítés
- A mirelit spenótot szobahőmérsékleten felengeded. (Tedd egy kis tálba, mert levet fog engedni.) A felengedés már az előző nap is elvégezhető. Akkor nem kell esetleg arra várni, hogy a mirelit spenót feldolgozható legyen.
- A fokhagymát felaprítod. Ha van fokhagymaprésed, használd azt. Akkor még külön kistányérra sem lesz szükséged, mert egyszerűen csak belenyomod az ételbe.
Tejszínes spenót készítése
- Egy megfelelő méretű edényben (férjen bele a spenót és a tej és a tejszín is) felolvasztod a zsírt.
- Hozzákevered a 2 evőkanál lisztet, világos barnára pirítod.
- Felengeded 3 dl hideg tejjel és simára kevered. Ha túl sűrű lenne, tejjel hígíthatod.
- Beleteszed a mirelit spenótot (én a kiengedett levet nem szoktam, hogy ne hígítsa az ételt).
- Összekevered. Fűszerezed sóval és frissen őrölt borssal (ízlés szerint).
- Felforralod. Egy-két percig főzöd.
- Hozzáteszed a tejszínt és a vajat.
- Összekevered és ezzel az étel elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 5 perc
- Rántás készítése, felengedése: 10 perc
- Forralás spenóttal, tejszín és vaj hozzákeverése: 10 perc
Összesen: 25 perc
Tejszínes spenót tálalása
- Feltétként süss meg fejenként egy vagy két tojást tükörtojásnak.
- Merd ki a spenótot egy mélyebb tányérra. Tedd a tükörtojást a tetejére.
Megjegyzés:
- A szokásos módon, tejszín és vaj nélkül is elkészítheted.
Étel, képek és szöveg: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások