Tintahal: nem hal és nem polip, a tenger gyümölcse. A Földközi tenger és az Északi tenger partvidékén fekvő országokban kedvenc csemege. Nálunk különlegesség.
Tintahal – stock képek
Tintahal és jellemzői
Elnevezés
Elnevezését onnan kapta, hogy amikor veszélybe kerül, feket festéket (szépia) bocsát ki magából, és ilyen módon láthatatlanná válik az üldöző számára. Nem azonos a kalmárral, de sok hasonlóság van közöttük.
Jellemzők
- Nem hal, mert nem uszonyokkal, hanem lábakkal közlekedik, amelyek közül kettő fogókar, 8 pedig rövidebb nyúlvány. Fejlábú, mert lábai közvetlenül a fejéből nőnek ki, mint a polipnak. Viszont nem is polip, mert 10 lába van (a polipnak csak 8), és lábain nincsenek tapadókorongok, mint a polipoknak.
- A tenger kaméleonjának is nevezik, mert bőrének színét széles skálán képes változtatni. Ezzel kommunikál illetve álcázza magát
- Általában 15 -20 cm-re nő meg, de egyes példányok a fél métert is elérhetik.
Tintahal – nosalty
Forrás: Wikipédia
A tintahal felhasználása a gasztronómiában
Bármilyen étel készül belőle, fontos tudni, hogy percek alatt elkészül. Hosszabb ideig sütve-főzve rágóssá és élvezhetetlenné válik.
A tintahalból készíthető ételek
- grillezett
Grillezett – Omneluxus
- ropogósra sütött
- töltött
Töltött – nosalty
- paellába
- rántva
Rántott – gasztroabc
- sörtésztában
Sörtésztában – lajosmari
- apró tintahalak sörtésztában
Az ételek kiegészítői:
- fűszerek (só, bors, fokhagyma)
- citrom
Források: különféle honlapok, online újságok tintahallal kapcsolatos cikkei
Képek forrása: képek felirataiban.
Legutóbbi hozzászólások