A cukor fogyasztása nagy mennyiségben káros a szervezetre. Ha cukorfogyasztásodat a felére csökkentenéd, sokat tennél az egészségedért.

Cukor

Statisztikai adatok

Nézzük meg a statisztikai adatokat. Ettől biztosan meg fogsz döbbenni: 100 évvel ezelőtt 1 fő éves cukorfogyasztása 1 kg volt. (Az édesítést mézzel végezték. Nem is volt még cukoripar.) Mára ez 35 kg-ra növekedett – már a statisztikai adatok szerint a tényleges cukorfogyasztás. Ehhez járul még a különféle élelmiszerekben és italokban előforduló cukortartalom (üdítő italok gyümölcslevek, fagylaltok, sőt különféle élelmiszerek is tartalmaznak cukrot – megnézheted az összetételükben), amire valószínűleg nem is gondolsz. Összességében ez azt jelenti, hogy átlagosan 

negyed kg cukor jut naponta egy főre.

Vannak, akik ennél többet fogyasztanak, mert például nálunk 1 kg cukor hónapokig elég (ha nincs befőzés, eltevés). 

Cukor és egészség

Miért probléma a magas cukorfogyasztás? – Ez elsősorban nem pénz, hanem egészségügyi kérdés. Valószínűleg te is hallottad már, hogy nálunk egyre nő a szív- és érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegek száma. Ennek egyik fő oka: a finomított szénhidrátok – köztük a cukor – fogyasztása.

Mi a baj a finomított szénhidrátokkal? Ezek a finomított szénhidrátok (cukor és finomliszt) az élelmiszeripar termékei. A nagyipari feldolgozás következtében olyan a szemcseméretük illetve szerkezetük, hogy a szervezetben nagyon gyorsan felszívódnak és megemelik a vérben a vércukor szintet. Ennek hatására dolgozni kezd a hasnyálmirigy, inzulint termel (ez egy hormon), amely felelős a vércukor szint megfelelő értéken tartásáról és elszállítja a cukrot a sejtekbe, amelyeknek energiaforrása, a többit pedig elraktározza – zsír formájában. Nem szeretnék itt tudodmányos részletekbe menően írni erről a témáról, ezt könyvekben elolvashatod, de a táplálék gyors felszívódása és a vércukor szinted csökkenése miatt gyorsan éhes leszel, és ha nem vagy elég fegyelmezett, bizony eszel is – tehát többet a kelleténél és csodák csodája: a kilók egyre szaporodni fognak. Ha nálad nem, ne vedd magadra, kérlek!

A cukor és finomliszt tartalmú ételek hatása

Elég, ha a fentiekből egy dolgot jegyzel meg: a cukor és a liszt, illetve a belőlük készült ételek hizlalnak, ha nem szeretnél elhízni (az elhízás számos betegség forrása), korlátozd a fogyasztásukat. Igen, a gyerekeknél is – náluk meg főként. Az édes dolgok fogyasztására  gyermekkorban lehet rászokni. Csoki, cukorkák, fagyi, édes és  nem édes (pl. cola) levek, süti, stb. Ezekkel szoktak kedveskedni a felnőttek a gyerekeknek. Ne ezeket edd és ne ezekkel etesd a gyerekeket. Az édességfogyasztás – mint minden más – szokás kérdése. Nem azt mondom, hogy soha, de amennyire csak lehet, korlátozd a cukortartalmú ételek fogyasztását. Lépésenként még az édes ízről is le lehet szokni, mint ahogy egy elefántot is meg lehet enni – falatonként. Hála a Természetnek, van alternatíva: a gyümölcsök (amelyek szintén tartalmaznak cukrot, de a szervezet ezt másképp dolgozza fel) és a zöldségek (a sárgarépát nyersen sok gyerek is szereti). 

Tapasztalat

Ha csak annyi elértem ezzel az írással, hogy holnaptól kevesebb cukrot fogsz vásárolni és teszel egy lépést az egészséges táplálkozás felé, már akkor megérte, hogy megírjam. Amennyiben a téma bővebben érdekel, olvasd el a forrásokban megjelölt könyveket. Számomra “AHA” olvasmányok voltak és igazolták azt, amit évtizedek óta tapasztalatból tudok és teszek a táplálkozás területén. 

 

Források:

  • Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás

  • Schobert Norbert: A Kövér ember nem bűnös