Rántott karfiol: a kedvelt zöldség rántva is finom. Ha elkészíted, figyelj néhány dologra, hogy a rózsák szépen egyben maradjanak. Nagyon finom! 

Rántott karfiol 1

Rántott karfiol recept

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 nagyobb fej karfiol (súlyra nem tudsz vásárolni)

A panírozáshoz és sütéshez:

  • 10 dkg liszt (nem pontos mennyiség)
  • 10 dkg zsemlemorzsa (nem pontos mennyiség)
  • 2 – 3 db tojás
  • 0,5 liter napraforgó olaj (kevesebb nem lesz elég, mert a sütésnél a karfiol rózsáknak „úszniuk” kell)

Bevásárlólista

  • 1 nagyobb fej karfiol
  • 3 db tojás

Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa, só, napraforgó olaj (legalább 0,5 liter)

Előkészítés

  • Felteszel vizet forralni egy akkora lábasban, hogy a karfiol rózsák elférjenek benne. Tégy bele sót.
  • A karfiolt rózsáira szeded. Az esetleges hibás részeket kivágod. (A maradék középső részt felaprítva felhasználhatod például zöldséglevesben.)
  • A zöldségeket folyó víz alatt leöblíted.

Rántott karfiol készítése

  1. A zöldség rózsákat beledobod a forrásban levő vízbe. 5 percig főzöd. Ne legyen nagyon puha, mert akkora panírozásnál szétesik. Ha viszont nem puhítod egy kicsit meg egy előfőzéssel, a merev zöldségek panírozása nehéz lenne.

    Karfiol blansírozása 2

    Karfiol előfőzése

  2. Kiszeded a vízből, egy szűrőkanálon jól lecsepegteted és egy edényben hűlni hagyod a panírozásig.
  3. A panírozásnál a zöldségeket sorban lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatod és kirakod egy tálcára.
    Lisztben

    Lisztben

    Felvert tojásban

    Felvert tojásban

    Zsemlemorzsában

    Zsemlemorzsában

    Panírozott karfiol rózsák

    Panírozott karfiol rózsák

  4. Közben felteszed az olajat melegedni a sütéshez. Vigyázz, ne melegedjen túl, mert akkor a panír gyorsan megpirul és a zöldség belül még nyers maradhat. Egy idő után látni fogod, hogy az olaj színe világosabb lesz. Ha nagyon forró, akkor pedig elkezd füstölni.
  5. A panírozott rózsák egy részét a forró olajba teszed. Amikor az egyik oldaluk szép aranysárgára sült, megfordítod, és a másik oldalukat is megsütöd.

    Sütés

    Sütés

  6. Szűrőkanállal kiszeded, a sütő edény fölött lecsepegteted, majd dupla papírtörlővel bélelt tálba szeded. A papírtörlő leszívja a fölösleges olajat.

    Lecsepegtetés papírtörlőn

    Lecsepegtetés papírtörlőn

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 5 perc
  • Főzés: 5 perc
  • Panírozás: 15 perc
  • Sütés (2 részletben): 15 perc

Összesen: 40 perc

Rántott karfiol tálalása

Tálalhatod

  • friss zöldségekkel (paradicsommal, uborkával)
  • majonézzel

    Rántott karfiol tálalva 2

    Rántott karfiol tálalva

  • más mártással.

 

Készítsd el a csőben sült karfiolt is, nagyon finom.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei