Pozsonyi kifli: diós és mákos. Tésztája – lehet mondani – azonos a bejgliével. A kétféle kiflit formájukról lehet megkülönböztetni. A diós oválisra, a mákos szögletesre van hajtogatva

Pozsonyi kiflik tálon

 

Pozsonyi kifli recept

Elkészítési idő (24 kiflire): 140 perc

Hozzávalók

Hogy ne kelljen számolgatnod, az alábbi táblázatban megadom a hozzávalókat 12, 24 és 36 db kiflihet.

Görgesd le a táblázatot 25-re!

Pozsonyi kiflik számaMértékegységek12 db24 db36 db
Lisztdkg204060
Vajdkg51015
Porcukorevőkanál123
Tojássásrgájadb123
Élesztődkg123
Kristálycukormokkás kanál123
Rumteáskanál123
Tejdl0,30,60,9
Tejföl kb.evőkanál123
csipet123
Töltelékhez
Dió vagy mákdkg102030
Kristálycukordkg51015
Mazsoladkg246
Rumdl0,150,30,4
Citromhéjdb citromé1/81/41/2
Vaníliás cukortasak1/41/23/4
Tej kb.dl0,250,50,75

 

Bevásárlólista 24 db kiflihez

  • 10 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kis üveg rum
  • 1 kis pohár tejföl
  • 10 – 10 dkg darált dió és mák
  • 5 dkg mazsola
  • 1 citrom
  • 1 tasak vaníliás cukor

Emlékeztető: liszt, porcukor, kristálycukor, tej, só

Megjegyzés:

A kiflik kenéséhez szükséged lesz még 1- 2 tojás sárgájára. Háromszor át kell kenned és a kenések között hagyni kell a rétegeket megszáradni. Ettől lesz márványos a teteje.

Pozsonyi kifli készítése

  1. A tejben feloldod a mokkáskanállal kimért kristálycukrot és langyosra melegíted (ne legyen meleg!). Belemorzsolod az élesztőt. Később elkezd felhabzani.
  2. Amíg ez megtörténik, a lisztet a vajjal összemorzsolod. Összekevered a porcukorral, sóval, a közepébe mélyedést készítesz.  Ebbe öntöd a felhabzott élesztőt. Hozzákevered a tojások sárgáját és annyi tejfölt, hogy jól összedolgozható legyen a tészta. Összegyúrod, fél órát letakarva pihenteted.
  3. Közben elkészíted a dió tölteléket vagy mák tölteléket, vagy mindkettőt, ha vegyesen készíted a kifliket. A hozzávalókat fent, a táblázat második felében találod meg.
  4. A töltelékekből formázz annyi golyót, ahány kiflit fogsz készíteni.

    Töltelék golyók

    Töltelék golyók

  5. Egyszerre praktikus 12 db kiflit formázni. A kiindulási mennyiségek figyelembevételével vágod szét a tésztát.
    Tészta készen

    Tészta készen

    Tészta felosztva

    Tészta felosztva

    Kinyújtod a tésztákat egyenként úgy, hogy 12 db-ra lehessen osztani és feldarabolod.

    Tészta kinyújtva

    Tészta kinyújtva

    Tészta feldarabolva

    Tészta feldarabolva

  6. A töltelékeket hosszúkásra formázod, a tésztába csavarod, két végét behajtod.A dióst patkó alakúra formázd, a mákost kicsit másképp, egyenes végekkel, hogy meg lehessen őket egymástól különböztetni. Ettől eltekintve a formázás azonos.
    Mákos kifli formázása 1

    Mákos kifli formázása 1

    Mákos kifli formázása 2

    Mákos kifli formázása 2

    Mákos kifli formázása 3

    Mákos kifli formázása 3

  7. Sütőlapon elhelyezett sütőpapírra rakod egymástól távolabb, mert tovább fognak nőni.  Tojás sárgájával megkened, majd 15 perc után ismét, és még egyszer (ettől lesz márványos a teteje).
    Mákos kiflik sütőlapon

    Mákos kiflik sütőlapon

    Diós kiflik sütőlapon

    Diós kiflik sütőlapon

  8. Sütés: előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 3o perc sütési idő kell. Tűpróbával tudod ellenőrizni, hogy megsült-e. Ha minden rendben volt, nagyon szép, márványos tetejű kifliket fogsz látni. Amikor kész, hagyod kihűlni. Süteményes dobozban egy hétig lehet tárolni. Ha karácsonyra szánod, egy héttel előtte elkészítheted.

Elkészítési idő: 

  1. Tészta összeállítása: 20 perc
  2. Tészta pihentetése (közben elkészül a töltelék: 30 perc
  3. Nyújtás, töltés, formázás: tésztalaponként: 20 perc
  4. Kiflik kenése 3 x:  20 perc (közben mást csinálhatsz)
  5. Sütés: 30 perc/adag

Összesen (24 db kiflire számolva): 140 perc 

Tárolás, tálalás

Jól zárható dobozban tárold, a sorok közé szalvétát téve.

Rakhatod tálra, akár egymás tetejére is, különféle alakzatokban, de tányéron kis kínálhatod. Evőeszköz nem kell hozzá, de szalvéta igen.

Pozsonyi kiflik tálon

Pozsonyi kiflik tálon

 

Kitérő:

A pozsonyi kifli állítólag a bejgli kistestvére. Különféle történetek olvashatók az eredetéről (Wikipedia). Akárhogy is volt, a pozsonyi kifli – dióval és mákkal töltve – nálunk is jellegzetes karácsonyi sütemény lett. Valóban rokonságban állhat a bejglivel, hiszen egyik pozsonyi kifli recept – mind tésztáját, mind töltelékét tekintve – azonos a bejgliével. Annyi csupán a különbség, hogy a töltelék és a tészta aránya fele a bejgliének, tehát fele annyi töltelék van benne.

 

Képek: saját készítés saját felvételei.