Mákos kalács: kelesztett tésztából készül – ebben különbözik a mákos bejglitől. Régebben az előbbit inkább falvakban, az utóbbit pedig városokban sütötték – főként karácsony táján.

Mákos kalács 1

Mákos kalács recept

Elkészítési idő: 210 perc (ebből munka: 85 perc).

Hozzávalók

A táblázatot görgesd le 25-re

Kalács rudak számaMennyiségi egység123
Tésztához
Liszt
dkg306090
Vajdkg71421
Élesztődkg23,55
Tejdl1,32,63,9
Porcukorevőkanál2,557,5
Vaníliás cukortasak0,511,5
Citrom héjadb citromé0,511,5
Tojásdb123
Tojás a kenéshezdb1/32/31
Töltelékhez
Mákdkg204060
Kristálycukordkg102030
Vaníliás cukortasak0,511.5
Citrom héjadb citromé0,511,5
Tejdl0,5-11-1,51,5-2

 

Bevásárlólista

  • 1 kg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 kg kristálycukor (csak 30 dkg kell)
  • 5 dkg élesztő
  • 1 liter tej
  • 3 tasak vaníliás cukor
  • 3 db citrom
  • 4 db tojás
  • 60 dkg darált mák

Emlékeztető: porcukor

Mákos kalács készítése

  1. Az élesztőt fél deci tejben felfuttatod.
  2. A lisztet a vajjal elmorzsolod.  Ezt végezheted gyúrótáblán, gyúrólapon, de tálban is (én egy kelesztő tálban szoktam).
  3. Hozzákevered a porcukrot és a citromhéjat. Hozzáadod a cukrot, citromhéjat és a fél csomag vaníliás cukrot. Összekevered és a közepébe mélyedést készítesz.
  4. Beleteszed a felfuttatott élesztőt, a tojást és a tejjel összegyúrod.

    Tésztamassza

    Tésztamassza

  5. 15 percig dagasztod (kezeddel a tészta alá nyúlva megemelgeted. Amikor a tésztán hólyagok keletkeznek, akkor lesz kész.

    Összedolgozott tészta

    Összedolgozott tészta

  6. Letakarva hagyod kelni addig, amíg a tészta kétszer akkora lesz.

    Kelesztett tészta

    Kelesztett tészta

  7. Előmelegíted a sütőt 240 fokon.
  8. Amíg a tészta kel, egy alkalmas méretű lábasban készítsd el a tölteléket

    Mák töltelék megfőzve

    Mák töltelék megfőzve

  9. A gyúrólapon kinyújtod a tésztát olyan hosszúra, amekkora a sütőlapod.

    Kinyújtás

    Kinyújtás

  10. Rákened a tölteléket, felcsavarod.

    Töltés és összecsavarás

    Töltés és összecsavarás

  11. Sütőlapra teszed.

    Tepsiben

    Tepsiben

  12. Tetejét felvert tojással vagy tojás sárgájával megkened. Az oldalát megszurkálod, hogy a sütésnél keletkező gőz eltávozzon. Ha ezt nem teszed meg, a tészta teteje sütés közben könnyen megrepedhet .

A mákos kalács sütése

A feltekert tésztát az előmelegített sütőbe teszed. 5 perc után leveszed a hőmérsékletet 220 fokra, majd 10 perc után 180 fokra. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarod. Összesen 35 – 40 percig sütöd. Megnézed az alját: ha szép barnás és megkocogtatva kopog, akkor kész.

Mákos kalács megsütve

Mákos kalács megsütve

Elkészítési idő: 

  • Előkészítés, tészta összedolgozása: 35 perc
  • Kelesztés: 60 perc (közben mást csinálhatsz)
  • Töltelék elkészítése:  25 perc
  • Tészta feldolgozása, töltés, csavarás: 25 perc
  • Háromszori kenés (várakozási időkkel): 30 perc (közben mást csinálhatsz)
  • Sütés: 35 perc (közben mást csinálhatsz)

Összesen: 210 perc (3 óra, ebből 85 perc az effektív munka)

Tálalás

Amikor kihűlt, felszeleteled és tálra vagy tányérokra teszed. Ha marad belőle, reggeli és délutáni tejes kávé mellé nagyon finom. Tartalma leves után második fogás is lehet. A gyerekek imádni fogják!

Mákos kalács zöld szalvétával

Mákos kalács

Hagyomány:

Mákos kalács: faluhelyen ez a hagyományos karácsonyi sütemény. A bejgli a 19. század második felétől a polgári konyhában volt divatos, a falvakban azonban talán még ma is a hagyományt tisztelve mákos kalácsot készítenek karácsonyra. Ennek az lehetett az oka, hogy a falusi asszonyok nagyon értettek a kelt tészta készítéséhez és a dagasztástól sem riadtak vissza. Alapanyag és mák is akadt a kamrában, így az ünnepi édesség még pénzbe sem került.

 

Képek: saját készítésű tészta saját felvételei