Kókusztekercs önmagában nem készíthető. Kell egy masszív alap, amire a kókuszreszeléket fel lehet vinni. Ez az alap a keksztekercs, amely darált kekszből készül. Jól nyújtható, formázható.

Kókusztekercs 2

Kókusztekercs recept

Elkészítési idő:

Hozzávalók

3 db 5 cm átmérőjű és kb. 35 cm-es rúdhoz

Az alapmasszához (a keksztekercshez):

  • 50 dkg háztartási keksz darálva (a fél kilóból kicsit tegyél félre, hogy legyen, ha túl lágy lesz a massza)
  • 8 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 /2 csomag kókuszreszelék
  • 2 kiskanál Kotányi mézes fűszerkeverék (helyette lehet: fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt gyömbér keveréke)
  • 6 – 8 evőkanál barack- vagy más lekvár

A krémhez:

  • 15 dkg vaj
  • 12 evőkanál porcukor
  • ízesítő lehet: 2-3 kiskanál lekvár (nagyobb mennyiség szétcsapja a krémet), 2 evőkanál darált dió, kókuszreszelék, esetleg apróra vágott mazsola

Az összeállításhoz:

1/2 csomag kókuszreszelék

Bevásárlólista

  • 50 dkg háztartási keksz darálva
  • 50 dkg porcukor
  • 1 csomag kókuszreszelék
  • 1 tasak Kotányi mézes fűszerkeverék
  • 1 kis üveg baracklekvár (ha nincs otthon)
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg dió (darált)

Emlékeztető:  kakaópor

Kókusztekercs készítése

  1. A tészta porszerű hozzávalóit: a darált kekszet, porcukrot, kakaót, kókuszreszeléket és a fűszerkeveréket  összekevered.
  2. Annyi barack- vagy más lekvárt és 2 – 3 evőkanál tejet teszel hozzá, hogy jól formázható közepes keménységű massza legyen belőle. Ha ragad, még egy kis darált kekszet, ha nagyon kemény, egy kis tejet vagy lekvárt tegyél hozzá. Amikor a massza alkotóit összekeverted, nyomkodd jól meg, mert kevés anyag hozzáadása után is jól összeáll. Könnyen túladagolhatod a lekvárt vagy a tejet. A massza állagának viszont olyannak kell lenni, hogy nyújtható és formázható legyen. Ebből a masszából kókuszgolyókat is készíthetsz.
  3. Amikor a massza összeállt, 3 részre osztod.

    Keksztekercs massza 3 részre osztva

    Keksztekercs massza 3 részre osztva

  4. Kikevered a krémet. A vajat összedolgozod a porcukorral, jól átkevered. Ha lekvárral szeretnéd ízesíteni, add hozzá és keverd habosra. Más ízesítőt a felkent krémre szórj fel.

    Krém készítése 3

    Krém 

  5. A tölteléket is három részre osztod.
  6. A három részre osztott alapmasszát egyenként kókuszreszelékkel megszórt alufóliára teszed és kinyújtod téglalap alakúra (kb. 35 x 20 cm legyen). Ha nem tudsz egyenletes tésztát nyújtani, ez a nyújtófa segítségedre lehet.

    Keksztekercs kinyújtása

    Keksztekercs kinyújtása

  7. Az első kinyújtott lapra ráteszed a krém harmadát, egyenletesen szétkened rajta és feltekered. Mivel az alufóliát megszórtad kókuszreszelékkel, a tekercs külseje is kókuszreszelékes lesz és ettől lesz szép.
    Krém felkenése

    Krém felkenése

    Krém felkenve

    Krém felkenve

    Krém darált dióval

    Krém darált dióval

    Kókuszreszelékbe forgatva 1

    Kókuszreszelékbe forgatva 1

    Kókuszreszelékbe forgatva 2

    Kókuszreszelékbe forgatva 2

  8. A másik két tekercset ugyanígy készíted el.
  9. A nyújtáshoz használt alufóliába becsomagolod és hűtőszekrényben tárolod.

Elkészítési idő:

  • Alkotók összekeverése: 5 perc
  • Összegyúrás: 15 perc
  • Nyújtás, töltés: 45 perc

Összesen: 65 perc

A kókusztekercs tálalása

Tálaláskor a tekercseket egy éles késsel felszeleteld. Tálra vagy tányérokra rendezed. Díszítheted baracklekvárral és mentalevéllel.

Kókusztekercs

Kókusztekercs

 

Kókusztekercs képek: saját készítésű desszert saját felvételei.