Csicseriborsó krémleves – ha valamihez hasonlítani szeretném, akkor az a sárgaborsó lenne. Hasonló ételek készíthetők belőle, így krémleves is. Nézd meg a receptet.

Csicseriborsó krémleves

Csicseriborsó krémleves recept

Elkészítési idő (áztatás nélkül): 90 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 20 dkg  csicseriborsó

    Csicseriborsó csomagolva

    Csicseriborsó csomagolva

  • 1 liter víz ízesítve 2 kiskanál glutamátmentes Vegeta Naturellával, de lehet zöldség alaplé vagy maradék húsleves is
  • 2 dl 10 %-os főzőtejszín
  • 2 szelet kenyér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál só (nem biztos, hogy kell)
  • 1 kiskanál fehér bors (lehet kevesebb)
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • 1 kiskanál citromlé (ízléstől függően)
  • 1/2 csokor petrezselyem

Megjegyzés:

A csicseriborsó drágább, mint a sárgaborsó, mivel hazánkban csak kevés helyen termelik. Viszont sok értékes anyagot tartalmaz, ezért, ha megkedveled, hasznos alapanyag lehet a konyhádban.

Előkészítés

  • A csicseriborsót megmosod, főzés előtti délután beáztatod – számíts rá, hogy kétszeresére fog dagadni (10-12 órát kell áztatni).
    Mosás

    Mosás

    Csicseriborsó áztatása

    Csicseriborsó áztatása

Csicseriborsó krémleves készítése

  1. 1 liter vízben, alaplében vagy húslevesben felteszed főni. Ha vízzel készíted, a főzővizet ízesítsd meg Vegeta Naturellával vagy házi készítésű ételízesítővel.

    Főzés 1

    Főzés 1

  2. Ha szereted a babér ízét, tehetsz a főzővízbe 1 – 2 babérlevelet is.
  3. Fedő alatt addig főzöd, amíg megpuhul. Ez fajtától függően 60 – 90 perc lesz. A főzővíz kissé fel fog habosodni.
    Főzés 2

    Főzés 2

    Főzés 3

    Főzés 3

  4. Amíg a csicseriborsó fő, megmosod és felaprítod a petrezselymet.

    Felaprított petrezselyem

    Felaprított petrezselyem

  5. Megpirítod a kenyeret és bedörzsölöd fokhagymával, majd kockákra darabolod.
    Pirított kenyér fokhagymával

    Pirított kenyér fokhagymával

    Pirított kenyér felkockázva

    Pirított kenyér felkockázva

    Kruton pirított kenyérből

    Kruton pirított kenyérből

  6. A tejszínt a főzőlével felhígítod, hogy könnyen önthetővé váljon.
  7. A csicseriborsót turmixgéped kapacitása szerinti adagokban turmixolod. Mivel az eredmény elég sűrű lesz, nem kell sűrítést alkalmazni. (Ha mégis, akkor egy kis natur, hagymás, fokhagymás, vagy akár paprikás rántással sűrítheted. Ha fokhagymás rántással készíted, nem kell a pirított kenyeret fokhagymával bedörzsölni.)
    Turmixolás 1

    Turmixolás 1

    Turmixolás 2

    Turmixolás 2

  8. A pépesített masszához hozzákevered a felhígított tejszínt, a fehér borsot és a köményt. (Így az étel kissé magyarosítva lesz, és talán jobban beleillik az ízlés-világunkba.) Ha szükséges, megsózod.
  9. Összeforralod.

Megjegyzés:

Ha megkedvelte a család, más (pl. keleties) ízesítéssel is kipróbálhatod.

Elkészítési idő (áztatási idő nélkül):

  • Főzés (közben kenyérpirítás, kockázás, petrezselyem-aprítás): átlagosan 80 perc
  • Turmixolás, ízesítés: 10 perc

Összesen: 90 perc

Csicseriborsó krémleves tálalása

A krémlevest tányérokban vagy csészékben tálalhatod. Fogyasztás előtt kerüljön bele a kenyérkocka és szórd meg a vágott petrezselyemmel.

Csicseriborsó krémleves tálalása 1

Csicseriborsó krémleves tálalása 1

Csicseriborsó krémleves tálalása 2

Csicseriborsó krémleves tálalása 2

 

A levest és az ételt készítette: Pap Zsuzsa