Diós kalács: az egyik legfinomabb édes kelt tészta. Karácsonykor sokan sütik, de az év bármely szakában örömet szerezhetsz vele a családodnak. 

Diós kalács 1

Diós kalács készítése

Elkészítési idő: 180 perc

Hozzávalók

1 rúdhoz

A kelt tésztához:

  • 25 – 30 dkg liszt attól függően, vékonyabbra vagy vastagabbra szeretnéd a tésztát
  • 5 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 kiskanál kristálycukor
  • 1,3 dl tej (nem pontos mennyiség, mert függ a liszt minőségétől és a tojás méretétől)
  • 1 tojás + a kenéshez
  • 2,5 evőkanál porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 25 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 1 db vaníliás cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 0,5 dl tej

Bevásárlólista

  • 5 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1 db citrom
  • 25 dkg (darált) dió

Emlékeztető: liszt (0,5 kg), vaj (5 dkg), tej (2 dl), kristálycukor, porcukor, só

Megjegyzés:

  • Ha több rudat készítenél, számítsd át a mennyiségeket.

Diós kalács elkészítése

  1. A tészta összeállítása előtt 1 órával mindent kiveszel a hűtőből.
  2. Fél dl langyosított tejben feloldod az 1 kiskanál kristálycukrot. Belemorzsolod az élesztőt.
  3. Alkalmas méretű tálba  beleteszed a kimért lisztet. Beleteszel egy csipet sót és összekevered.
  4. Hozzáteszed a vajat, villával összetöröd, majd belemorzsolod a lisztbe. Ha kell, kézzel is dolgozol.
  5. Hozzáadod a porcukrot és a citromhéjat. Elkevered.
  6. Közepében mélyedést készítesz.
  7. Beleteszed a közben felfutott élesztőt, a maradék tejet és 1 db tojást.
  8. Villával összedolgozod.

    Tészta összeállítása villával

    Tészta összeállítása villával

  9. Kézzel megdagasztod úgy, hogy mindig a tészta alá nyúlsz és felemelgeted.

    Dagasztás után

    Dagasztás után

  10. A megdagasztott tésztát letakarod. Addig hagyod kelni, amíg a térfogata kétszeres lesz.

    Kelesztés 1

    Kelesztés 1

  11. Közben elkészíted a dió tölteléket. (A mazsolát és rumot elhagyhatod.) A porszerű alapanyagokat összekevered, hozzáadod a tejet és összedolgozod. Pár percig főzöd, majd hideg vízbe téve kihűtöd.
  12. A sütőt előmelegíted 200 fokon.
  13. A megkelt tésztát kiborítod egy gyúrólapra.

    Nyújtólapon

    Nyújtólapon

  14. Szögletes formára kinyújtod úgy, hogy a tészta nagyjából 30 x 40 cm méretre.
  15. Darabokban felrakod rá a dió tölteléket, majd egyenletesen szétkened.

    Töltelék felrakva

    Töltelék felrakva

  16. A tésztát összecsavarod.

    Felsodrás

    Felsodrás

  17. Sütőpapírral bélelt sütőlapra teszed és letakarod. 20 percig állni hagyod.
    Diós kalács sütés előtt

    Diós kalács sütés előtt

    Kelesztés 2

    Kelesztés 2

  18. Megkened felvert tojással vagy tojás sárgájával. Tűvel megszurkálod, hogy a sütésnél keletkező gőz távozni tudjon.
  19. Beteszed a sütőbe, alsó-felső állásban sütöd 15 perc után leveszed a hőmérsékletet 180 fokra. Ha nagyon pirulna a tészta teteje, takard le alufóliával.
  20. A tészta sülési ideje 40 perc, de azért ellenőrizned kell, hogy megsült-e az alja, kopog-e a teteje.
  21. Hagyd hűlni 10 percig nyitott sütőajtó mellett, majd tedd ki rácsra.

    Kalács megsütve

    Kalács megsütve

  22. Amikor kihűlt, szeletelheted.

Elkészítési idő:

  • Kelt tészta készítése: 35 perc
  • Tészta kelesztése (közben dió töltelék elkészítése): 60 perc
  • Kalács elkészítése: 25 perc
  • Második kelesztés: 20 perc
  • Sütés: 40 perc

Összesen: 180 perc

Diós kalács tálalása

Teheted tálra, vagy tányérokra. Mindenki kedvelni fogja.

Diós kalács tálalva

Diós kalács tálalva

 

Képek: saját készítésű diós kalács saját felvételei.