Bodzaszörp: gyakran készített tavaszi-nyári ital. Légy azonban tudatában annak, hogy magas a cukor tartalma, ezért naponta csak keveset ajánlatos belőle fogyasztani.

Bodzaszörp bodzavirágból

Bodzaszörp recept

Elkészítési idő: 50 perc (ebből munka 15 perc)

Hozzávalók

 • 5 – 6 db szépen kinyílt, de még nem hulló bodzavirág, rövid szárral (ha leszedted, még aznap állítsd össze, mert másnapra a virágok lehullanak a szárról és sokkal nehezebb kezelni
 • 35 – 40 dkg kristálycukor
 • 1/2 citrom
 • 1 evőkanál ecet
 • 1 kis tasak citromsav (vagy két lapos kiskanálnyi)
 • 1/2 mokkáskanálnyi nátrium-benzoát
 • 1,5 litervíz

Bevásárlólista

A bodzavirágot neked kell leszedni. (Vigyázz, ne szedd az utak mentén!)

 • 1 db citrom
 • 1 tasak citromsav (vagy két lapos kiskanálnyi)
 • 1 tasak nátrium-benzoát

Emlékeztető: kristálycukor, ecet

Bodzaszörp bodzavirágból

Megjegyzés:

Azt ajánlom, először próbáld ki egy kisebb mennyiségben, pl. a fenti hozzávalók felével egy 2 literes üvegben. Annak alapján eldöntheted, készítesz-e nagyobb mennyiséget. Ha a próbát a virágzási időszak elején elkészíted, még bőven marad időd arra, hogy nagyobb mennyiséget készíts, mert elég sokáig virágzik ez a növény.

Bodzaszörp készítése

 1. A vizet felforralod, hagyod kihűlni, vagy lehűtöd.
 2. Amíg hűl a víz, az üveget alaposan kimosod, fejjel lefelé tiszta konyharuhára borítva kicsepegteted belőle a vizet. A bodzavirágokat megrázod, mert előfordulhat, hogy apró rovarok vannak benne, szűrőkanálba teszed és folyó víz alatt leöblíted. Ha túl sok a nem kívánatos rovar, először álló vízben is rázogasd ki őket a virágokból.
 3. A citromot megmosod, félbe vágod és az egyik felét vékony karikákra vágod (a másik felét félre teszed más célra).
 4. Az üveg alján elhelyezed a lemosott virágokat, rászórod a cukrot és a citromsavat, tetejére a citromkarikákat, ráöntöd az ecetet.

  Bodzaszörp alapanyagai

  A hozzávalók üvegbe rakása

 5. Amikor a víz kihűlt, azt is beleöntöd az üvegbe és műanyag kanállal jól összekevered.

  Bodzaszörp készítése

  Víz hozzáadása, összekeverés

 6. Lefeded az üveg tetejével vagy alufóliával, de nem zárod le. 5-6 napig állni hagyod úgy, hogy naponta megkevered, hogy a benne valók feloldódjanak és összekeveredjenek.

  Bodzaszörp érlelése

  Érlelés

 7. Bodza szörp üvegekbe töltése
 8. Tisztára mosol és kiforrázol 2 db fél literes, vagy egy 1 literes szűk nyakú üveget, meg egy kisebbet a maradéknak, amit mindjárt meg is ihattok, hogy eldöntsétek, készüljön-e több is.
 9. A kész szörpöt az üvegekbe töltöd, tetejükre egy késhegynyi nátrium-benzoátot teszel és az üvegeket lezárod. 2 – 3 hónapig eláll. Ha hosszabb ideig szeretnéd használni, nedves gőzben ki kell dunsztolni.

  Bodzaszörp üvegekben

  Bodzaszörp üvegekben

 10. Hűvös, szellős, lehetőleg sötét helyen tárolod.

Elkészítési idő:

 • Víz felforralása és lehűtése (közben a hozzávalók előkészítése): 45 perc
 • Összeállítás: 5 perc

Összesen: 50 perc (ebből munka 15 perc)

Bodzaszörp felhasználása

Tetszés szerint vízzel, ásványvízzel vagy szódavízzel hígítva fogyasztható.

Bodzaszörp pohárban

Bodzaszörp pohárban

Megjegyzések:

 • A bodzaszörp elég sok cukrot tartalmaz. Ha vízzel hígítod, lényegesen kevesebb cukor lesz benne, talán még annyi sem. mint a készen kapható szörpökben. Hozzáteszem még, hogy nem literszámra iszod. Cukorbetegeknek viszont nem ajánlanám.
 • Nem tudom elképzelni, hogy ez a szörp tartósító szer nélkül eláll. Ez egy örökölt recept és még nem próbáltam ki, hogy mi van tartósítószer nélkül. Tartok tőle, hogy meg fog romlani, mivel ez nem lekvár. Ha elég bátor vagy hozzá, kipróbálhatod. Ha ezt megteszed, felbontás után tartsd hűtőszekrényben. Örülnék, ha tájékoztatnál az eredményről.

Bodzaszörp üvegekben

 

Néhány dolog a bodzáról:

A bodza gyógynövényként is ismert, a virágból készült tea jót tesz influenzás megbetegedéseknél (száríthatsz belőle a napon), tartalmaz nyomelemeket is, főleg vasat. Étkezési célokra több módon felhasználható. Virágából szörp, bogyójából dzsem, lekvár készíthető, sőt a bodzavirág palacsinta tésztába mártva és kisütve akár különleges étel is lehet. Nem ajánlom, hogy utak mellettii fákról,  szedj virágot, mert az autóforgalom miatt szennyezettek lehetnek. Tudnod kell még, hogy levele és szára nem ehető, ezért a virágokat mindig a lehető legrövidebb kocsánnyal kell leszedni.

 

Érdekelhet még:

Bodza, a természet ajándéka

Bodza (növénynemzetség) 

 

Képek: saját készítésű bodzaszörp saját felvételei