Meggylekvár: a meggy egyik eltett változata. Pikáns, savanykás íze miatt szeretjük. Jó vajas kenyéren reggelire, de a süteményeket, palacsintát is különlegessé teheted vele.
Meggylekvár, meggy dzsem készítése
Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók
- 1 kg kimagozott meggy (magozásnál a veszteség 15 – 20 % lesz, ennyivel többet vásárolj)
- 0,5 kg cukor
- 1 csomag Dr. Oetker dzsemfix (2:1) – pektint és tartósító anyagot is tartalmaz
- 3 db kb. 300 ml-es üveg
Bevásárlólista
- 1,2 kg meggy
- 1 kg cukor (nem kell mind)
- 1 csomag Dr. Oetker dzsemfix (2:1)
Emlékeztető: üvegek
Megjegyzések:
- A meggy vásárlásánál is ügyelj arra, hogy a gyümölcs ne nyomódjon össze. Erre a célra legalkalmasabbak olyan dobozok, amelyek nem nagyon magasak.
- Szárral szedd a fáról, és szárasat vásárolj.
- Más mennyiségekhez a hozzávalókat számold át.
Előkészítés
- Először álló, majd folyó vízeben lemosod.
- A szárakat leszeded, közben a gyümölcsöt is átválogatod. A hibásakat kidobod.
- Ismételten folyó vízben leöblíted.
- Kimagozod kézzel, meggymagozóval vagy gem kapoccsal (külső részét felhajlítod, itt tudod megfogni. A hurkos részt a mag mellett benyomod a gyümölcsbe és a magot a hurokkal kiemeled. Kellő gyakorlás után gyorsan fog menni.
Meggylekvár tartósítószer nélkül
- Add a kimagozott meggyhez a cukrot.
Cukor hozzáadva
- Keverd össze.
- Főzd 15 percig.
Főzés 1
- Turmixold, amíg homogén lesz.
Turmixolás
- Folytasd a főzést a cukor feloldódása után addig, amíg a lekvár csepp-próbával nézve eléri a kellő sűrűséget. Ez hosszabb ideig fog tartani.
Főzés 2
Főzés 3
Lekvár készen
- Amikor kész, merd ki üvegekbe – legyenek annyira tele, amennyire csak lehet.
- Zárd le és 5 – 10 percre állítsd fejre azokat. Ekkor a kevés levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.
Üvegek fejre állítva
- Utána tedd még egy napra száraz dunsztba.
Elkészítési idő:
- Mosás, öblítés, szárak leszedése: 15 perc
- Magozás kézzel: 20 perc (meggymagozóval 8 – 10 perc alatt kész vagy)
- Főzés pektin tartalmú adalékkal (dzsemfix): 25 perc (pektin nélkül jóval hosszabb, a kívánt sűrűségtől függő)
- Befejező munkák: 15 perc
Összesen: 75 perc
Tárolás, felhasználás
Teheted vajas kenyérre, töltheted palacsintába, piskótatekercsbe, vagy más süteménybe. Ajándékba is adhatod – szépen felöltöztetve:
Meggylekvár
Képek: saját befőzés, saját felvételek
Legutóbbi hozzászólások