Karfiol palacsintatésztában: ha nincs kedved három rétegben panírozni, forgasd a karfiol rózsákat sütés előtt palacsintatésztába. Gyorsabban kész vagy és finom lesz.

Karfiol palacsintatésztában

Karfiol palacsintatésztában

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

6 nagy rózsa karfiol (a maradékból készülhet karfiol vagy zöldségleves)

Karfiol rózsák

Karfiol rózsák

A palacsintatésztához:

  • 6 evőkanál liszt
  • 3 dl tej
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • só (hogy kellemes ízű legyen a massza)

A sütéshez:

  • napraforgó olaj (annyi, hogy lebegjenek benne a karfiolok)

Bevásárlólista

  • 1 nagyobb fej karfiol

    Krfiol fej

    Krfiol fej

  • 1 db tojás
  • 1 liter napraforgó olaj
  • Emlékeztető:
  • liszt, tej, só

Előkészítés

  • A karfiolt letisztítod, rózsáira szeded.

    Karfiol rózsák

    Karfiol rózsák

  • A fölösleges leveleket és hibás részeket eltávolítod.
  • A 6 külső nagyobb rózsát használod fel (annyit, hogy 4 adag legyen belőle), a többit más célra félre teszed.
  • Ha zöldségekkel tálalod, azokat szeleteld fel.
  • Ha otthon készül a majonéz, azt előre készítsd el.

Elkészítés

Palacsinta tészta készítése: 

  • A lisztet és a tojást összekevered.
  • Fokozatosan hozzáadod a lisztet. Dolgozz habverővel, akkor nem lesz csomós.
  • Tegyél bele kevés sót.
  • Végül keverd bele a 2 evőkanál napraforgó olajat.

    Palacsinta tészta

    Palacsinta tészta

Megjegyzések:

  • Vigyázz, sűrű tésztát készíts (mintha vastag palacsintákat akarnál sütni), különben a panír könnyen lefolyik a rózsákról és alig marad rajta valami.
  • A  karfiolnál elég nehéz kiszámítani, hogy mennyi palacsintatészta kell hozzá, mivel becsurog a rózsák közé is. Ha a fenti mennyiség kevésnek bizonyul, készíts még hozzá, ha sok lesz, süss belőle palacsintát.

Karfiol elkészítése:

  1. A karfiol rózsákat előfőzöd. A nyers karfiol elég nehezen bundázható – de vigyázz, ne legyen puha, mert akkor könnyen szétesik. (Amikor kiszedted, öblítsd le hideg vízben, hogy ne puhuljon tovább.)

    Karfiol blansírozása

    Karfiol blansírozása

  2. Az előfőzött rózsákat kettévágod, így kevesebb olaj kell a sütéshez.

    Karfiol rózsák feldarabolva

    Karfiol rózsák feldarabolva

  3. Az olajat felmelegíted (elég forró legyen, hogy a tészta a sütésnél gyorsan megszilárduljon).
  4. A kettévágott rózsákat beleforgatod a palacsintatésztába.

    Karfiol palacsintatésztába forgatva

    Karfiol palacsintatésztába forgatva

  5. A forró olajban megsütöd. Félidőben meg kell fordítanod. Gyorsan átsül, hiszen előfőzött volt.

    Sütés

    Sütés

  6. Kiszeded egy nagyobb szűrőkanálra és lecsepegteted.
  7. Rácsra vagy dupla papírtörlővel bélelt tálra teszed.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Palacsintatészta elkészítése: 5 perc
  • Panírozás: 2 részletben: 10 perc
  • Sütés 2 részletben: 15 perc

Összesen: 45 perc

Karfiol palacsintatésztában – tálalás

Tálalhatod majonézzel, friss zöldségekkel, fejes salátával:

Tálalva 1

Tálalva 1

Tálalva 2

Tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa