Sült ponty: ha nem szeretnénk a szálkákkal bajlódni, akkor ki kell szedni a gerincét és a hátrészen levő szálkák széttörésére be kell irdalni. Utána már nem sok gondunk lesz a szálkákkal.
Sült ponty filé köretekkel
Elkészítési idő: 55 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 db kb. 1,5 – 2 kg-os ponty (belsőségek és fej nélkül)
- 2 – 3 evőkanál
- 1 db közepes citrom
- 1 csokor petrezselyem
- Fűszerek: só, fehér bors,
Megjegyzés:
A hal fűszerezése nem egyszerű feladat. Ha alig van rajta fűszer, a hal húsa dominál, ha túlfűszerezett, elnyomja a hal ízét. A két állapot között a megfelelő egyensúlyt kell megtalálni.
Bevásárlólista
- 1 db kb. 1,5 – 2 kg-os ponty (belsőségek és fej nélkül)
- 1 db közepes citrom
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: olíva olaj, só, fehér bors
Előkészítés
- Ponty tisztítása : a ponty uszonyait levágod, pikkelyeit leszeded, hasi oldalán felvágod.
- A halhúst a gerinc mellett bevágod és éles késsel lefejted a bordákról.
Filézett ponty
- Beirdalod: a háti oldalon a hal hosszára merőleges bevágásokat készítesz kb. 2-3 mm távolságban (ez az irdalás, melynek következtében a vékony szálkákat szétvágod, és sütés után már nem fognak zavarni.
Beirdalva
Szétterítve
- A két nagy szeletet kettévágod. Így 4 halfilé darabot készítettél.
- A belső oldalán sóval, fehér borssal, vágott petrezselyemmel fűszerezed.
Felszeletelve, befűszerezve
- Ha spárgával készíted, azt nem kell lehámoznod, csak az alsó részéből kb. 5 cm-t távolíts el.
- A petrezselyem nagy részét felaprítod.
Sült ponty készítése
- Egy serpenyőben forróra melegítesz 2 evőkanál olíva olajat. A halszeleteket bőrükkel lefelé a serpenyőbe teszed és néhánypercig átsütöd. A megsült hal aranybarna színű lesz.
Sütés 1
- Utána megfordítod és megsütöd a fűszeres oldalát is. Ez is gyorsan megsül, néhány perc elég lesz hozzá.
Sütés 2
- Ha krumplipürével tálalod, azt készítsd el a halszeletek fűszerezése után, mivel a hal nagyon gyorsan meg fog sülni.
- Ha spárgával tálalod, a spárgát 1 evőkanál felforrósított olíva olajon párold egy időben a hal sütésével. Közben néhányszor forgasd meg
Elkészítési idő:
- Hal előkészítése: 30 perc
- Spárga előkészítés: 10 perc
- Elkészítés:15 perc
Összesen: 55 perc
Sült ponty tálalása
Tálalhatod krumplipürével (ez esetben valamilyen savanyúságot is adhatsz hozzá), salátával, zöld spárgával.
Sült ponty filé krumplipürével
Sült ponty filé spárgával
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások