Sárgaborsó püréleves: készítése nagyon egyszerű. Az étel jellegétől függően a sűrítés hagymás rántással történik, feltétként sült szalonnacsíkok kerülnek rá.
Sárgaborsó püréleves
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 40 dkg sárgaborsó
- 8 dl füstölt hús főzőlé
- 1 közepes fej hagyma
- 1 evőkanál sertészsír (a rántáshoz)
- 1 evőkanál liszt
- 1 db zsemle
- 1 kiskanál napraforgó olaj (a zsemlekockák pirításához)
- 5 dkg húsos füstölt szalonna
- 2 szál petrezselyem (elhagyható)
Bevásárlólista
- 40 dkg sárgaborsó
- 1 közepes fej hagyma
- 5 dkg húsos füstölt szalonna
Emlékeztető: füstölt hús főzőlé, sertészsír, napraforgó olaj, liszt, petrezselyem
Megjegyzés:
- Mivel a füstölt húsok főzőleve sokféle fűszert (hagyma, fokhagyma, bors, babérlevél) tartalmaz, ezért külön fűszerezés nem szükséges. Fontos, hogy kóstold meg a főzőlevet, és ha nagyon sós lenne, hígítsd fel a kívánt sótaralomra.
Előkészítés
- A sárgaborsót mosd meg és a főzés előtti estén áztasd be.
Sárgaborsó áztatása
- A hagymát vágd apróra.
Felaprított hagyma
Sárgaborsó püréleves készítése
- Tedd fel a sárgaborsót főni 6 dl füstölt hús lében. (Ellenőrizd a lé sósságát!)
Sárgaborsó főzése
- Főzd addig, amíg megpuhul.
- Közben a húsos szalonnát vágd vékony csíkokra és serpenyőben pirítsd meg.
Szalonna pirítása
- A zsemlét kockázd fel és pirítsd meg az olajon egy serpenyőben.
Pirított zsemlekockák
- A megfőtt sárgaborsót botmixerrel pépesítsd.
Pépesítés botmixerrel
- Ha nem lenne sima, szűrőszitán passzírozd át.
Passzírozás 1
Passzírozás 2
- Készítsd el a rántást az alábbi lépések szerint:
- Párold meg a zsíron a hagymát.
- Tedd bele a lisztet, és pirítsd világosra. (Nálam ez fordítva sikerült. Akkor vettem észre, hogy a hagyma kimaradt, amikor már benne volt a zsírban a liszt. Így nem tehettem mást, utána raktam bele, de így is jó lett.)
Rántás 1
Rántás 2
Rántás 3
- Engedd fel a maradék 2 dl füstölt hús lével.
Rántás 4
- Add a sárgaborsó péphez, keverd össze és forrald fel.
Sárgaborsó püréleves készen
Elkészítési idő (a sárgaborsó áztatási ideje nélkül):
- Sárgaborsó főzése, hagyma és szalonna aprítás, szalonna pirítás: 60 perc
- Rántáskészítés, leves berántása: 10 perc
Összesen: 70 perc
Sárgaborsó püré leves tálalása
A forró levest tányérokba vagy csészékbe szeded. Megszórod a kenyérkockákkal és a pirított szalonnával (a zsírjával megöntözheted. Ha van otthon, tégy rá petrezselyem bóbitát.
Sárgaborsó püréleves tálalva
Ha sárgaborsó főzeléket keresel, itt találod.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások