Rakott káposzta: kiváló étel. Ha szereted a töltött káposztát, de ritkán van időd elkészíteni, akkor ez a Te ételed. Kevesebb munkával gyorsabban kész és finom.
Rakott káposzta recept
Elkészítési idő: 115 perc (ebből munka: 30 perc)
Hozzávalók
6 személyre
- 1 kg sertés comb vagy lapocka (lehet darált is)
- 1 bögre rizs
- 2 bögre víz (lehet húsleves, vagy főtt füstölt hús leve)
- 80 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 fej közepes hagyma
- 3 dl tejföl
- só, bors, piros fűszerpaprika
Bevásárlólista
- 1 kg sertés comb vagy lapocka (lehet darált is)
- 80 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 fej közepes hagyma
- 3 dl tejföl (2 kis pohár)
Emlékeztető: rizs, só, bors, piros fűszerpaprika
Előkészítés
- A hagymából, a húsból a fűszerekkel a szokásos módon pörköltet készítesz. Ha nem darált húsból készíted, vágd apró kockákra.

Sertéspörkölt
- A rizst két bögre forró vízzel, húslével felöntöd, szükség szerint megsózod és puhára főzöd.

Főtt rizs
- A káposztát kevés vízzel párold meg.

Savanyú káposzta párolva
- A szalonnát felszeleteled (legyen 6 szelet, hogy minden adag tetejére jusson), felső részét bevagdosod. A szalonna füstölt ízt fog adni az ételnek, mert sülés közben belecsurog.
A rakott káposzta elkészítése
- A sütőt 200 fokon előmelegíted.
- A káposztát gondolatban 4, a húst és rizst 3-3 részre osztod.
- Egy jénai tálat vagy tepsit vékonyan kikensz zsírral, és a hozzávalókat a következő sorrendben telerakod: káposzta, hús, rizs, ezt még kétszer ismételed és a tetejére rakod a maradék káposztát.

Első réteg: káposzta

Második réteg: hús

Harmadik réteg: rizs

Rétegek lerakva
- Tejföllel megkened, a pörkölt szaftját rálocsolod, a szalonna szeleteket a tetejére teszed.

Sütés előtt
- A sütőben kb. fél óráig átsütöd (főnie nem kell, hiszen minden előfőzött. Az alatta levő lé rotyogjon, hogy az ízek jól összeérjenek és az étel forró legyen, mert a rátett tejföl kicsit úgyis lehűti.

Sütés után
Elkészítési idő:
- Pörkölt készítése (közben rizs főzése, ha kell, káposzta kimosása): 75 perc
- Lerakás: 10 perc
- Sütés: 30 perc
Összesen: 115 perc (ebből munka: 30 perc)
A rakott káposzta tálalása
Tányérra tálalod, tetejére teszel egy adag tejfölt. Ha van lé alatta, azzal is meglocsolod. Sült szalonna-szelet kerül a tetejére.

Rakott káposzta tányéron
Képek: saját készítésű étel saját felvételei



Legutóbbi hozzászólások