Franciasaláta: vásárolható készen, de sokkal jobban jársz, ha otthon készíted – házi majonézzel – a zöldségeket mirelitben is megveheted.

Franciasaláta tálon

 

Franciasaláta recept

Elkészítési idő (majonéz készítése nélkül): 25 perc

Hozzávalók

  • 1 kg franciasaláta alap
  • 4 tojásból majonéz
  • 20 dkg tejföl
  • 2 db közepes alma
  • 2 db közepes csemege uborka

Készítése

  1. Az alapot megfőzöd. Gyorsabban megfő, ha forró vizet öntesz rá, amit leggazdaságosabban vízforralóval készíthetsz. Csak annyi vizet önts rá, amennyi ellepi, mert a levét nem fogod tudni felhasználni. A főzésnél figyelj a benne levő krumplira, mert az gyorsan szétfőhet, és akkor a saláta nem lesz olyan jó és szép sem.

    Franciasaláta alap

    Franciasaláta alap

  2. Amíg az alap fő, hámozd meg (lehet héjastól is) és kockázd fel az almát, vágd kockákra az uborkát is.
  3. A majonézt keverd össze a tejföllel.
    Majonéz

    Majonéz

    Tejföl hozzáadása

    Tejföl hozzáadása

    Tartármártás

    Tartármártás

  4. Amikor az alap megfőtt, öntsd le róla a vizet és öblítsd le hideg vízzel, hogy ne főljön tovább. Ez azért is előnyös, mert csak langyosan használhatod fel.
  5. Keverd hozzá a tartárt kisebb adagokban.
    Tartár hozzáadása

    Tartár hozzáadása

    Franciasaláta alap tartárral

    Alap tartárral

  6. Add hozzá a feldarabolt uborkát és almát. Az egészet keverd össze, és ha szükséges, adj még hozzá tartárt is. Ha marad a tartárból, azt néhány napig még felhasználhatod (pl. rántott halhoz, hidegtál készítéséhez).
    Alma és uborka hozzáadása

    Alma és uborka hozzáadása

    Franciasaláta készen

    Franciasaláta készen

  7. Ezzel a saláta el is készült.

Elkészítési idő: 

  • Franciasaláta alap főzése (közben az uborka és alma felkockázása: 20 perc (mert az alap hideg!)
  • Összekeverés: 5 perc

Összesen (a majonéz készítése nélkül): 25 perc

Franciasaláta tálalása, felhasználása

A salátát – amennyiben köretként használod fel – tedd tálra és vékony rétegben önts rá még egy kis tartárt. Szép rajta egy kis zöldség-díszítés – piros paprika vagy paradicsom és egy szál petrezselyem.Franciasaláta tálon

Ha hidegtál alapként használod, tedd a tálra vagy tányérra vékony rétegben, és erre helyezd el a hidegtál többi részét: kaszinótojást vagy sonka tekercset. Szendvicsre kenni nem tartom jó ötletnek.

Kaszinótojás franciasalátán

Sonkatekercs franciasalátán

 

Képek: saját készítésű saláta saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!