Tejszínes sütőtök krémleves változatos módon készíthető.  A tököt sütheted vagy főzheted, készítheted hús alaplével vagy tejjel, fűszerezheted magyarosan vagy távol-keleti ízekkel.

Tejszínes sütőtök krémleves 1

Tejszínes sütőtök krémleves recept

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 80 dkg tisztított, felkockázott kanadai sütőtök
  • 1 evőkanál finomliszt (elhagyható, liszt nélkül is elkészítheted)
  • 2 dl 20 %-os főzőtejszín
  • 2 dl tej (szükség szerint több is lehet)
  • 5 dkg pirított tökmag (helyette lehet reszelt sajt, pirított kenyérkockák vagy szalonna szeletek)
  • 1 kávéskanál fehér bors
  • 1 kávéskanál szerecsendió
  • További fűszerek: só, citromlé (kb fél citromé), csili szósz

Megjegyzések:

  • A tök tisztításánál elég sok a veszteség. Javasolom: vásárolj 1,5 – 2 kg sütőtököt. Ha a tisztított tök mégis jóval több lenne, készíthetsz több levest, vagy a püré egy részét félreteheted és köretnek elkészítve felhasználhatod.
  • A só, citromlé és csili szósz mennyiségét nem lehet pontosan meghatározni, mert ezek egyéni ízléstől függőek. A citromlét én a sütőtök édes ízének ellensúlyozására tettem bele, mert túl édeskésnek találtam. Az eredmény egy nagy jó kiegyensúlyozott édes-savanykás íz lett. Itt is csak saját ízlésedre hagyatkozhatsz. Az általában kapható csili szósz nagyon csípős, mértékkel szabad használni (ha gyerekek vannak, ki is hagyható).

Tejszínes sütőtök krémleves elkészítése

  1. A sütőtököt tisztítsd meg, a magos részt szedd ki, a tököt vágd fel kockákra.

    Sütőtök kockákra vágva

    Sütőtök kockákra vágva

  2. Tedd fel főni annyi hús alaplével vagy vízzel, ami éppen ellepi (ha forrón öntöd rá, gyorsabba elkészül).
    Sütőtök főzés 1

    Sütőtök főzés 1

    Sütőtök főzés 2

    Sütőtök főzés 2

  3. A megfőtt sütőtökből készíts pürét (turmixold, törd szét botmixerrel, ha ezek nincsenek, passzírozd át).
    Főtt sütőtök

    Főtt sütőtök

    Turmixolás

    Turmixolás

    Sütőtök püré

    Sütőtök püré

  4. Szitáld rá az 1 evőkanál lisztet, keverd el a pürében, majd keverd hozzá a főzőtejszínt.
    Habarás tejszínnel 1

    Tejszín hozzáadása

    Tejszínnel összekeverve

    Tejszínnel összekeverve

  5. Hígítsd fel a tejjel (lehet, hogy nem pontosan 2 dl kell – függ a püré sűrűségétől és attól, mennyi levest szeretnél készíteni.

    Hígítás tejjel

    Hígítás tejjel

  6. Add hozzá a fűszereket. Közben kóstolgasd és állítsd be kedved szerint.

    Fűszerezés

    Fűszerezés

  7. Forrald fel (ez a liszt miatt feltétlenül szükséges, és a fűszerek is jobban összeérnek). Ezzel a leves elkészült.

    Sütőtök krémleves készen

    Sütőtök krémleves készen

Elkészítési idő:

  • Sütőtök tisztítása, feldarabolása: 20 perc (előző nap is elvégezheted)
  • Sütőtök főzése és pürésítése: 25 perc (a főzés alatt előkészítheted az ízesítőket
  • Hígítás, fűszerezés, felforralás: 15 perc

Összesen: 60 perc  

Megjegyzés:

Sütőtök levest készíthetsz sütőtök és krumpli alapanyagokból is úgy is nagyon finom lesz.

Tejszínes sütőtök krémleves tálalás

Tálalhatod tányérban, tálkában vagy csészében melegen, de akár hidegen is. Tetejére szórd rá a pirított tökmagot, vagy más feltétet.

Tejszínes sütőtök krémleves tálalva 1

Tejszínes sütőtök krémleves tálalva

 

Képek: saját készítésű leves saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error