Rácponty: sokféle képet láttam már erről az ételről. Ez a rácponty recept a férjem családjából, a férjem édesanyjától származik, aki nagyon jól főzött. Ma is így készítem.

Rácponty 1

Rácponty recept

Elkészítési idő: 95 perc (ebből munka: 55 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 8 db ponty szelet
  • 80 dkg burgonya
  • 2 db nagyobb zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 fej nagyobb hagyma
  • 4-6 szelet vékony szelet szalonna
  • 2 dl tejföl
  • 1 teáskanál durvára őrölt bors
  • 1 teáskanál édes piros fűszerpaprika (fele a halhoz, fele a tejfölbe)
  • só.

A rácponty elkészítése

  1. A krumplit héjában felteszed főni (használj vízforralót!)
  2. A halat megsózod, borsozod (kevés piros paprikával is bedörzsölheted).

    Halszeletek sózva, fűszerezve

    Halszeletek sózva, fűszerezve

  3. A zöldpaprikát, hagymát, paradicsomot megtisztítod, karikákra vágod.
  4. A tejfölben elkevered a piros paprikát.

    Paprikás tejföl

    Paprikás tejföl

  5. Bekapcsolod a sütőt 180 fokra.
  6. Amikor a krumpli megfőtt, leöntöd róla a főzővizet, hideg vizet engedsz rá, 1-2 percig rajta hagyod, majd azt is leöntöd (könnyebben leszeded a héját).
  7. A főtt krumpli héját lehúzod, karikákra vágod.
    Főtt krumpli

    Főtt krumpli

    Felszeletelt krumpli

    Felszeletelt krumpli

  8. Egy sütőtálat kikensz zsírral.

    Sütőtál kikenve

    Sütőtál kikenve

  9. Rétegekben rárakod a hozzávalókat a következő sorrendben (minden réteget megsózol, kivéve a halat): krumpli, hal, szalonna, hagyma, zöldpaprika, paradicsom.
    1. réteg: felkarikázott krumpli

    1. réteg: felkarikázott krumpli

    2. réteg: fűszerezett hal

    2. réteg: fűszerezett hal

    3. réteg: hagyma és zöldpaprika

    3. réteg: hagyma és zöldpaprika

    Paradicsom-4. réteg

    Paradicsom-4. réteg

  10. Lefeded alufóliával és 30 percig párolod-sütöd.

    Sütés

    Sütés

  11. Kiveszed a sütőből, rákened a paprikás tejfölt.

    5. réteg: paprikás tejföl

    5. réteg: paprikás tejföl

  12. Visszateszed a sütőbe és készre sütöd 10-15 percig.

    Rácponty megsütve

    Rácponty megsütve

Elkészítési idő (halszeletekből):

  • Krumpli főzése egészben: 40 perc (ezalatt befűszerezheted a halat, megtisztíthatod és felkarikázhatod a hagymát, zöldpaprikát,  paradicsomot és elkészítheted a paprikás tejfölt)
  • Krumpli lehéjazása, felszeletelése: 10 perc
  • Rétegek lerakása: 5 perc
  • Sütés: 40 perc (ezalatt mást csinálhatsz)

Összesen: 95 perc (ebből munka: 55 perc)

Megjegyzések: 

  • Amit a képen látsz, az kevesebb halból készült, mert két személyes háztartás vagyunk.
  • Most a recept szerinti rácponty készítésétől kicsit eltértem, diétásan, szalonna nélkül készítettem.
  • Mivel elromlott a sütőm, a mikróm sütő funkciójával sütöttem meg.

Tálalás

Az ételt lapáttal tányérokra szeded vigyázva arra, hogy a rétegek egymáson maradjanak. Szórhatsz rá vágott petrezselyemzöldet és díszítheted petrezselyemmel.

Rácponty tálalva 1

Rácponty tálalva

 

A pontyról a Wikipédiában is olvashatsz.

 

Rácponty recept képek: saját készítés, saját felvételek.

 

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error