Categories Menu

Zöldbabfőzelék

Zöldbabfőzelék: a legfinomabb főzelékek egyike – ha jól van elkészítve. Többféleképpen készülhet – mirelitből is –  például tejfölös habarással.

Zöldbabfőzelék 1

Zöldbabfőzelék recept

Elkészítési idő: 55 perc (mirelit zöldbabból 30 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg sárga zöldbab (friss, vagy mirelit)
  • 0,5 liter zöldséges hús alaplé (lehet víz és ízesítés házi készítésű ételízesítővel vagy Vegeta Naturellával, amely nem tartalmaz nátriumglutamátot)
  • 4 evőkanál liszt
  • 3 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • feltét (tetszés szerint, lehet: fasírozott, tükörtojás, szelet hús, az enyémen kicsontozott sült csirkecomb van)

Előkészítés

  • Ha friss a zöldbab, mosd meg és vágd le a két végét, ha már kicsit idősebb, húzd le a két széléről a szálakat. Darabolt fel, de eszedbe ne jusson egyenként. Tégy egy maréknyit egy vágódeszkára, és vagdalt fel (esetleg ferdén). A mirelit zöldbab konyhakész.

    Vágott zöldbab

    Vágott zöldbab

  • A petrezselyemből tegyél félre 2 – 3 szálat, a többit aprítsd fel.

Zöldbabfőzelék készítése

  1. A hús alaplét (vagy vizet) melegítsd fel – akár forrásig.

    Zöldséges hús alaplé

    Zöldséges hús alaplé

  2. A felvágott zöldbabot tedd egy lábosba és öntsd rá a forró hús alaplét – részletekben. (A forró létől puhul meg jobban és gyorsabban a bab.)

    Zöldbab és alaplé

    Zöldbab és alaplé

  3. Főzd puhára (ez kb. 15 perc, a mirelit zöldbab 10 perc alatt megpuhul)
  4. Közben készítsd el a habarást: keverd el a tejfölben a lisztet csomómentesre, majd hígítsd fel kanalanként a zöldbab főzővizével, közben mindig keverd simára. Mivel a hús alaplében zsír is van, ezért jó itt nem rántást, hanem habarást alkalmazni, mivel az utóbbi nem zsírral készül, mint a rántás.
    Habarás 1

    Habarás 1

    Habarás 2

    Habarás 2

  5. Amikor a zöldbab puha, add hozzá a habarást, keverd össze és forrald fel (a lisztnek meg kell főnie).
    Főzelék habarása

    Főzelék habarása

    Összekeverés

    Összekeverés

  6. Add hozzá a petrezselyem nagy részét és keverd el a főzelékben.

    Összekeverés petrezselyemmel

    Összekeverés petrezselyemmel

Elkészítési idő:

  • Zöldbab tisztítása: 30 perc (ha mirelitből dolgozol, akkor ez nincs)
  • Zöldbab és petrezselyem aprítása: 5 perc (közben felforralod az alaplét)
  • Zöldlbab főzése: 15 perc (közben elkészíted a habarást)
  • Habarás és felforralás: 5 perc

Összesen: 55 perc

mirelit zöldbabból 30 perc (mivel nagyon hideg, a felmelegítéshez kell egy kis idő)

Zöldbab főzelék tálalása

A főzeléket merd tányérokba, tedd rá a feltétet, szórd rá a maradék petrezselymet és tégy a feltétre egy bóbitát.

Zöldbabfőzelék 2

Zöldbabfőzelék tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    5 hozzászólás

    1. Meg se tudok szolalni

    2. Nahát, én mindig teszek bele dinsztelt vöröshagymát (+pirospaprikát) és fokhagymát, sőt időnként egy kis kakukkfüvet is.

    3. Köszönöm a kiegészítést. A Te változatod is nagyon finom.
      Ez az étel is – akárcsak sok másik – többféleképpen készíthető. Én is szoktam úgy is főzni mint Te, az itt leírt egy kalóriaszegényebb változat, mivel zsír (olaj) nincs benne.Az ízesítést ilyenkor én saját eltevésű zöldségkeverékkel, vagy húslevessel, hús alaplével szoktam megoldani.

    4. Zsuzsa! Köszi szépen a javaslatodat,és jól sikerült a zöldbab főzelék.Tudok főzni,de mégis megnézem a recepteket,pláne akkor ,ha már régen készítettem el,amit főzni akarok. Most én erőleves kockát raktam az alaplébe,majd 1db babérlevél és egy lapos kávéskanál tárkonyt is tettem a főzelékbe.

    5. Az ételek fűszerezése lehet egyéni, mindenkinek ízlése szerint. Fő, hogy jóízű legyen. Biztosan finom lett a tied is.
      Húsleveskockát én nem szoktam használni, mert többnyire nátriumglutamát ízfokozó van benne, ami – bár ezt egyesek vitatják – nem túl jó a szervezet számára és bizonyos ízfüggőséget is okozhat. Lehet, hogy már készítenek húsleveskockát nátriumglutamát nélkül is, de ennek még nem néztem utána.
      Levesekbe, főzelékekbe saját eltevésű ételízesítőt használok (http://www.haztartas-ma.hu/index.php/befozes-tartositas/tartositott-zoldsegfelek/etelizesito/), amely különféle ledarált zöldségekből és sóból készül. Ajánlhatom még a Vegeta Naturellát, amely porított, szárított zöldségkeverék és nincs benne nátriumglutamát, viszont drágább, mint a Vegeta (amiben viszont van). A legjobb víz helyett a hús alaplé, vagy maradék húsleves.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás