Medvehagyma tartósítása: ha megkedvelted a medvehagymát, elteheted és hónapokon át élvezheted ezt a finom, fokhagymára emlékeztető ízt különféle ételekben. 

Medvehagyma pesto 1

A medvehagyma tartósítása

A medvehagyma frissen csak rövid ideig tárolható. Ha a szezon elmúltával is szeretnél belőle ételt készíteni, tartósítanod kell. Az eltevés legegyszerűbb módszerei:

  • fagyasztás feldarabolva, zacskókban
  • fagyasztás krém formájában
  • eltevés olajban, pép, peszto formájában
  • tartósítás szárítással

Medvehagyma tartósítása fagyasztással

Feldarabolva zacskókban

Előnyei:

  • gyorsan kész vagy vele
  • olyan ételekbe is beleteheted, amelyekben darabos formában van a zöldség  (medvehagymás palacsinta, pogácsa, tócsni, hústöltelék, töltött tojás tölteléke

Hátrányai:

  • viszonylag nagy a helyigénye
  • erős illata miatt többszörös csomagolást igényel
  • színe megsötétedik

Hozzávalók:

  • Annyi csokor medvehagyma, ahány zacskót kívánsz lefagyasztani.

Előkészítés fagyasztásra:

  1. Vágd le a szárakat, de ne dobd ki. Jamie Olivertől tudom, hogy a növények szárában több aroma van, mint a levelében, ezért a szárát is fagyaszd le, de külön zacskóban, mivel más célra célszerű felhasználni. Megmosod a leveleket is és a szárakat is, lecsepegteted. Vágódeszkán a leveleket kb. 2 cm-es  szeletekre, a szárakat 2 mm-es darabokra  vágod fel.
    Feldarabolt medvehagyma levél

    Feldarabolt medvehagyma levél

    Feldarabolt medvehagyma szár

    Feldarabolt medvehagyma szár

               

  2. A felvágott leveleket annyi zacskóban helyezd el, amennyi csomót a piacon vásároltál. Ha nagyobb mennyiségre van szükséged, két zacskót is feldolgozhatsz. Az összes felvágott szárat tedd egy külön zacskóba. Olyan levesekbe tegyél belőle – a főzés kezdetén – amelyek elbírják a fokhagyma aromát (pl. zöldségleves, bableves).
  3. A zacskókat nyitott állapotban a hűtőszekrényben előhűtöd néhány óra hosszat. Azért kell ilyenkor a zacskók száját nyitva hagyni, hogy a meleg levegő ne csapódjon le a zacskóban nedvesség formájában.

    Medvehagyma tartósítása mélyhűtéssel

    Medvehagyma zacskókban

  4. Közben előkészíted a feliratozást. Ahány zacskó, annyi címkét készítesz. Ne csak a nevet írd rá, hanem a fagyasztás időpontját is. Ez később még jól jöhet. Ne gondold, hogy úgyis megismered. Könnyen összetévesztheted például vágott spenóttal.

Fagyasztás:

Amikor lehűlt, lezárod a zacskókat, felcímkézed és a mélyhűtő szekrény vagy láda fagyasztó részébe teszed. 24 óra után átrakhatod a tárolóba. Azt javasolom, hogy a kisebb zacskókat tedd még bele egy, vagy inkább két nagyobba, mivel elég erős az illata. Tedd a zacskókat egymás tetejére, ne tégy rá nehezebb fagyasztott alapanyagot, ételt, mert össze fogja törni.

Medvehagyma tartósítása mélyhűtéssel

Medvehagyma tartósítása mélyhűtéssel

Fagyasztás krém formájában

Előnyei:

  • kis helyet foglal
  • elkészíthető úgy, hogy színtartó legyen
  • felhasználáskor gyorsan elkészül, mivel előfőzött (hasonló a mirelit spenóthoz)

Hátrányai:

A medvehagyma krém receptjét másik írásban találod.

Medvehagyma krém

Medvehagyma krém

Olajos fokhagymás medvehagyma pép

Hozzávalók:

  • 1 db 250 g-os üveghez:
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 dl olíva olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál só.

Medvehagyma peszto hozzávalói

Előkészítés:

  • A medvehagymát megmosod, kicsit leszárítod papírtörlővel és vágódeszkán feldarabolod.
  • A fokhagymát megtisztítod, szeletekre vágod.

Elkészítés:

  • Az előkészített hozzávalókat alkalmas eszközben péppé őrölöd.
  • Kitisztított üvegbe teszed és a tetejére olajat öntesz.
  • Az üveget lezárod és hűtőszekrényben tárolod.

Medvehagyma pesto

Nagyon hasonló a fokhagymás péphez, de nem tartalmaz fokhagymát, viszont van benne dió és reszelt sajt. A pesto elnevezés nem egészen helyes, mert nem az, csak ahhoz hasonló.

Hozzávalók:

  • 220 – 250 g-os üveghez
  • 1 csokor medvehagyma
  • 5 dkg darabos dió
  • 5 dkg kemény sajt reszelve (legjobb a parmezán)
  • 1 dl olaj
  • só, bors.

Elkészítés:

Az előkészítés és elkészítés módját a Medvehagyma pesto c. írásban találod.

 

Dió és reszelt sajt hozzáadása

 

Medvehagyma pesto 1

 

Medvehagyma tartósítása szárítással

Ha kevés a hűtőkapacitásod, szárítással is tartósíthatod.

Elkészítés:

  • A medvehagyma szárát levágod.

    Medvehagyma levél

    Medvehagyma levél

  • Megmosod, letörölgeted (pl. papírtörlővel), levegőn megszárítod. Teljesen száraznak kell lennie, különben megpenészedik.

    Szárítás levegőn

    Szárítás levegőn

  • A szárítást gyorsíthatod, ha egész alacsony (30- 35 fokon sütőben szárítod).

    Szárítás sütőben

    Szárítás sütőben

  • A megszáradt leveleket egészben egy hosszabb üvegbe teheted, de akár össze is morzsolhatod.

    Szárított medvehagyma

    Szárított medvehagyma

Az eltett medvehagyma felhasználása

A darabolt fagyasztott medvehagyma felhasználása:

Készíthetsz ugyan belőle levest, főzeléket, mártást, de azt javasolom, hogy inkább tedd palacsintába, esetleg pogácsába, hús töltelékbe, töltött tojásba, mert így kevesebb munkád lesz vele.

A medvehagyma krém felhasználása:

Készíthető belőle:

  • krémleves
  • mártás
  • főzelék
  • szendvics krém.

A peszto felhasználása:

A pesztót teheted:

  • tésztára
  • szendvicsre

használhatod hidegtálak kiegészítőjeként.

A szárított medvehagyma felhasználása:

  • Különféle levesek, főzelékek ízesítésére.

 

Képek: saját eltevés, saját felvételek.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error