Cukkinis lecsó télire: általában nem szoktuk, de miért is ne? Akinek sok cukkini terem a kertjében, érdemes megfontolnia, hogy ebből a változatból is eltesz télire.

Cukkinis lecsó télire

Cukkinis lecsó télire – recept

Elkészítési idő: 95 perc

Cukkinis lecsó télire – hozzávalók

3 db 720 ml-es üveghez

  • 60 dkg zöldpaprika karikákra vágva (80 dkg egész)
  • 80 dkg kockára vágott cukkini (zsenge: 85 dkg, nagy: 1 kg, mert a héját és a belsejét el kell távolítani)
  • 60 dkg paradicsom (lehámozva, feldarabolva) – 6 közepes méretű
  • 50 dkg felaprított vöröshagyma (négy nagyobb darab)
  • 4 evőkanál zsír
  • 2 teáskanál édes piros fűszerpaprika
  • 1 teáskanálnyi só (ízlésed szerint lehet több vagy kevesebb

Megjegyzések:

  • A cukkini héját csak zsenge cukkini esetében hagyd rajta. A nagyranőtt cukkinik héját távolítsd el.
  • A paradicsom legyen lédús. Ha nem az, használj még kevés paradicsomlét (esetleg vizet), hogy a lecsó ne ragadjon le az edény aljára.

Előkészítés

  • Előkészíted az üvegeket és a tetőket. Tisztára mosod, majd forró vízben sterilizálod. A tetőknek légmentesen záródóknak kell lenniük.
  • A hagymát felaprítod.

    Felaprított hagyma

    Felaprított hagyma

  • A zöldpaprikát karikákra vágod.

    Karikára vágott zöldpaprika

    Karikára vágott zöldpaprika

  • A cukkinit kockára darabolod.

    Felkockázott cukkini

    Felkockázott cukkini

  • A paradicsomot a szárral ellentétes olalon kereszt alakban bemetszed. Forró vízben mártod egy percre. Kiemeled egy villával és késsel lehúzod a héját a bemetszéstől kiindulva. Ezt követően feldarabolod.

    Hámozott feldarabolt paradicsom

    Hámozott feldarabolt paradicsom

Cukkinia lecsó télire – elkészítés

  1. A zsírt felolvasztod egy nagyobb, legalább 5 literes lábasban.
  2. Az apróra vágott hagymát a zsíron üvegesre párolod.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  3. A feldarabolt paradicsomból kifolyt levet hozzáadod. Ez (vagy egy kis víz) szükséges lesz a pároláshoz.
  4. A cukkinit a hagymára teszed, megsózod, átkevered.

    Cukkini hozzáadása

    Cukkini hozzáadása

  5. Néhány perc múlva ráteszed a zöldpaprikát. Ezt a réteget is megsózod.

    Zöldpaprika hozzáadása

    Zöldpaprika hozzáadása

  6. A lábast lefeded, hogy a cukkini és a zöldpaprika félig megpuhuljon (ez kb. 10 perc alatt megtörténik).

    Párolás-főzés

    Párolás-főzés

  7. Rászórod a piros fűszerpaprikát és rárakod a paradicsom darabokat.
    Piros-paprika hozzáadása

    Piros-paprika hozzáadása

    Paradicsom hozzáadása

    Paradicsom hozzáadása

  8. Az egészet összekevered. Tovább főzöd még 5 percig. Ha szükséges, utána sózod.
    Főzés 1

    Cukkinis lecsó főzése 1

    Főzés 2

    Cukkinis lecsó főzés 2

  9. A kész lecsót üvegekbe mered. Annyira tele legyen, amennyire csak lehetséges. Minél kevesebb levegő maradjon benne a lezárás után.

    Üvegekbe töltve

    Üvegekbe töltve

  10. Az üvegeket lezárod.

    Üvegek lezárva

    Üvegek lezárva

  11. Fejre állítod őket 10 percre.

    Üvegek fejre állítva

    Üvegek fejre állítva

  12. 24 órára száraz dunsztba teszed – a biztonság kedvéért.

Megjegyzések:

  • A cukkini és zöldpaprika hozzáadási sorrendje attól függ, mennyire “öreg” a cukkini. Ha már nagyon megkeményedett a héja, akkor a héját távolítsd el. (Ez nem is olyan egyszerű.) Ha nagyon fiatal a cukkini, hagyd rajta a héját és a zölpaprika után tedd a lecsóba.
  • Nem baj, ha nem lesz puha a lecsó, mert felhasználáskor még utána főzheted.

Elkészítési idő (a dunsztolás nélkül):

  • Előkészítés: 60 perc
  • Főzés: 25 perc
  • Üvegekbe merés, lezárás, száraz dunsztba tevés: 10 perc

Összesen: 95 perc

Tárolás, felhasználás

Szellős, hűvös helyen tárold. Egy éven belül használd fel.

Felhasználáskor tehetsz bele virslit, kolbászt.

Cukkinis lecsó tálalva 2

Cukkinis lecsó

Textiltetővel lefedve ajándékba adhatod.

Cukkinis lecsó télire 3

Cukkinis lecsó télire

 

Képek: saját befőzés, saját felvételek.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error