Categories Menu

2017. június 14. | Téma: Lekvár | 2 hozzászólás

Sárgabarack lekvár

Sárgabarack lekvár: vagy egyszerűen baracklekvár házilag készítve csoda. Mindenki imádja és mindig elfogy, nem lehet eleget befőzni belőle. A baracklekváros palacsinta és piskótatekercs, no meg a zserbó is ettől a lekvártól lesz igazán finom. Savanykás, pikáns, különleges íze még egy vajas kenyeret is képes mennyei étellé változtatni.

  Sárgabarack lekvár 1

Elkészítési idő: 3,6 kg sárgabarackból

  • Mosás, kimagozás, feldarabolás, cukor hozzáadása: 30 perc
  • Főzés forrásig: 20 perc
  • Turmixolás: 5 perc
  • Főzés: 60 perc (sűrűségtől függően lehet több)
  • Üvegekbe töltés, lezárás: 15 perc
  • Fejre állítva tartás: 10 perc

Összesen: 140 perc (2 óra 20 perc)

 

Sárgabarack lekvár recept

A gyümölcs szedése, vásárlása

  • Ha otthon van barackfád, lehetőleg szedd onnan, mert leesve megütődik és könnyebben romlik. Ha szedd magad formában vásárolsz, tedd ugyanezt.
    Sárgabarack a fán

    Sárgabarack a fán

    Sárgabarack leszedve

    Sárgabarack leszedve

  • Vásárlásnál figyelj, hogy szép, érett, egészséges gyümölcsöt vásárolj, mert csak ebből tudsz jó baracklekvárt főzni.
  • Többféle sárgabarack van, mindegyiket be lehet főzni, az ízük kicsit eltérő, de mindegyik finom. Egyik legismertebb fajta a kajszibarack.

Hozzávalók

  • 3 kg kimagozott. érett, puha sárgabarack (ez 3, 6 – 3, 8 kg magos barackból lesz – a barack és a mag méretétől függően)
  • 1,2 kg kristálycukor
  • 1/2 mokkás kanál nátrium benzoát tartósítószer (nem feltétlenül szükséges)

Megjegyzések:

  • A baracklekvár főzés rendszerint nagyobb mennyiségekben történik. A fentiek alapján könnyen átszámíthatod a másik két alkotót is.
  • Tartósítószer nélkül is és kevesebb cukorral is elkészítheted. Ilyen esetben az üvegfedőknek tökéletesen kell záródniuk, ezért lehetőleg új tetőket használj – tedd kisebb üvegekbe – főleg, ha cukor nélküli – , mert egy idő után hőtőben is megpenészedik.
  • A tárolásról később lesz majd szó.

Előkészítés

  • A barackokat megmosod, a hibás részeket, ha vannak, kivágod, kimagozod.
    Előkészítés 1

    Előkészítés 1

    Előkészítés 2

    Előkészítés 2

    Előkészítés 3

    Előkészítés 3

  • Forró vízbe mártva lehúzhatod a héját. Én is megtettem néha régebben, de állítom, nem éri meg a plusz munkát, mert a héjasan eltett gyümölcsnek semmivel nem rosszabb az íze, és főzésnél sem a héja miatt sötétedik meg, hanem azért, mert sokan túl hosszú ideig főzik.
  •  Ha nem héjazol, a kb. 3,5 kg gyümölcsöt kb. fél óra alatt fel tudod dolgozni.
  • Vágd kisebb darabokra, ha ha lekvárt szeretnél készíteni, maximum negyedeld, de félben is hagyhatod.

Sárgabarack lekvár készítése

  1.  A feldarabolt barackokat beleteszed egy nagyobb lábasba (a cukornak még el kell férnie, és ne legyen nagyon tele.
  2. Rászórod a cukrot, időnként megkevered. Néhány óra alatt a cukor feloldódik és a barack megpuhul.
    Lekvárfőzés 1

    Lekvárfőzés 1

    Lekvárfőzés 2

    Lekvárfőzés 2

  3. Botmixerrel homogénre turmixolod. (Ha szükséges, több részletben.) Ezzel a művelettel a sűrítést is megoldod, fölösleges dzsemfixet vagy hasonló anyagot használnod. (A turmixolást akár főzés közben is elvégezheted.) Ha sárgabarack dzsem a befőzés célja, akkor csak egy részét turmixold le, hagyj benne darabokat.
    Turmixolás

    Turmixolás

    Lekvárfőzés 3

    Lekvárfőzés 3

  4. Megfőzöd a lekvárt. A főzési idő függ a gyümölcs víz tartalmától (az meg az időjárástól), és attól is, milyen sűrűre szeretnéd. Ezért nem lehet pontosan meghatározni Én akkor szoktam abbahagyni, amikor a habját elfőtte. Kb. 1 – 2 órára tudom saccolni. A 20-25 perces főzés után híg marad (még magas a víz-tartalma, aminek el kell párolognia. (Tipp: ha van elszívód, kapcsold be, mert az folyamatosan elszívja a vízpárát.) Attól is függ a főzési idő, hogy milyen sűrűre szeretnéd. Vigyázz, mert meleg állapotban folyósabb, kihűlve besűrűsödik.

    Lekvárfőzés 4

    Lekvárfőzés 4

  5. Jó ellenőrzési módszer a csepp-próba. Csepegtess egy kis kupacot kistányérra. Tedd a hűtőbe, hogy gyorsabban kihűljön. A hideg lekvár állagából eldöntheted, hogy kell-e még főzni. Ezt a próbát a főzés folyamán többször is elvégezheted.

    Csepp-próba

    Csepp-próba

  6. Amíg a lekvár fő, tisztára moshatod az üvegeket. Állítsd fejjel lefelé tiszta konyharuhára, hogy a víz kicsepegjen belőle. Sütőben is megszáríthatod 60 fokon.
  7. Amikor megfelelő sűrűségű a lekvár, forrón a tisztára mosott üvegekbe töltöd úgy, hogy minél kevesebb levegő maradjon a lekvár fölött és lezárod.

    Lekvár üvegekben

    Lekvár üvegekben

  8. A lezárt üvegeket állítsd fejre 5 – 10 percre, hogy a levegő átbuborékoljon a forró lekváron.
  9. 24 órára száraz dunsztba téve még biztosabb lehetsz abban, hogy a lekvár nem fog megromlani. A becsomagolt lekvárt még lefedheted párnákkal, plédekkel.
    Száraz dunsztolás 1

    Száraz dunsztolás 1

    Száraz dunsztolás 2

    Száraz dunsztolás 2

    Sárgabarack lekvár 2

    Sárgabarack lekvár

     

Megjegyzés:

  • Ha dzsemet szeretnél készíteni, a recept szinte azonos. Az egyetlen eltérés az, hogy ne turmixold homogénre, hanem hagyj benne gyümölcsdarabokat és ne főzd nagyon sűrűre.

A sárgabarack lekvár tárolása

  • Felhasználásig tárold hűvös, szellős helyen.
  • Felbontás után tartsd hűtőben.
  • Ha cukor nélkül készíted, kis üvegekbe tedd, mert néhány nap múlva hűtőben is penészes lesz.

Felhasználás

  • Vajas kenyérre kenve
  • Palacsintába töltve

    Palacsinta

    Palacsinta

  • Piskótatekercsben

    Baracklekváros piskóta

    Baracklekváros piskóta

  • Zserbóban

    Zserbó

    Zserbó

  • Más süteményekben, például: linzer, Rákóczi túrós, stb.

 

Képek: saját készítésű lekvár saját felvételei.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    2 hozzászólás

    1. Bizony, jön a kajszi-szezon. Már összeszedtem az üvegjeimet, de most jöttem rá, hogy maradt a tavalyiból is néhány 🙂 Semmi bajuk nincs, úgyhogy a család most lekvárt eszik lekvárral, mert kidobni azért nem fogom.. de már puskáznom kellett, hogy mit csináljak belőle, hogy ne unják meg 🙂 Úgyhogy innen is viszek ötletet, meg itt találtam még: https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Kamrakisopres-hasznalja-fel-a-tavalyi-lekvarokat

    2. Nekem van 3 éves kajszilekvárom is semmi baja! Azért mert jön a következő szezon nem kell mindenkinek lekvárt enni lekvárral!!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás