Utasbiztosítás: ne feledkezz el róla. Ma már nagyon sokan utaznak külföldre. Ott is bármi megtörténhet, ami orvosi ellátást igényel. Ne hanyagold el a kérdést.

Tengerparton

Az utasbiztosítások fokozatai

Három fokozat van

  1. az Európai Egészségbiztosítási Kártya (E111) vagy az azt helyettesítő okmány
  2. a bankkártyákhoz és hitelkártyákhoz kapcsolt, külföldi utazásra érvényes utasbiztosítás és
  3. a biztosítók képviselőivel (utazási irodák, biztosítási alkuszok) köthető csoportos vagy egyéni utasbiztosítás .

Itt elolvashatod azokat a dolgokat, amelyekről jó, ha utazás előtt tájékozódsz, mert jobban el tudod dönteni, hogy a három közül melyikre van szükséged.

Az utasbiztosítás minimum fokozata

Európai Egészségbiztosítási Kártya (E111):

Az utasbiztosításnak ez a legalacsonyabb szintje. Az EU-ban és nemzetközi egyezmények alapján Svájcban fogadják el. Jó, ha tudod, hogy van ilyen, de azt is jó, ha tudod, hogy kizárólag sürgősségi ellátásra jogosít és csak államilag finanszírozott helyeken (orvos, kórház) fogadják el. Szállodákban szolgálatot teljesítő orvosok általában magánpraxist folytatnak, a kártyát nem fogadják el. Betegszállítás sincs benne. Lehet, hogy ez elég, ha átmész tankolni vagy vásárolni 1 napra, és reméled, hogy nem történik veled semmi, de hosszabb idejű tartózkodásra kockázatos ezzel a kártyával útra kelni.

Kiváltható: az OEP (Országos Egészségügyi Pénztár) helyi szakigazgatási szervénél. Ha éppen nincs kártya, helyettesítő okmányt állítanak ki. (A TAJ kártya nem helyettesíti)

Érvényességi ideje: 36 hónap.

Az utasbiztosítás közepes fokozata

Bankkártyához vagy hitelkártyához tartozó csoportos baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás (BBP):

A csoport itt nem az utazó csoportot jelenti, hanem a biztosítás formáját. A biztosító szolgáltatásai a Szerződési Feltételekben vannak leírva, amelyet a kártyát kibocsátó bank (általában kérésre) bocsát az ügyfél rendelkezésére. Nem árt tudni, hogy a szerződési feltételek évente változhatnak, ezért külföldi út előtt célszerű a banktól egy érvényes példányt kérni (adnak) és utazás előtt alaposan áttanulmányozni. Fontos még, hogy a kártya kiváltásakor a bank ad egy sürgősségi segítségnyújtási kártyát (asszisztencia szolgáltatás), amelyen az a telefonszám van, ahol az eseményt bejelenteni és segítséget kérni lehet. Ha ez elkallódott, utazás előtt célszerű kérni egy újat a banktól, mert a szám felhívását követően a biztosító bizonyos ügyeket el tud intézni (Pl. a kórházzal közvetlenül rendezi a kórházi költségeket).

Miiért problémás ez az utasbiztosítás? Hát azért, mert limiteket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a felmerült költségeket csak egy bizonyos összeghatárig fedezi. Ezért azt ajánlom, hogy alaposan tanulmányozd át a szerződési feltételeket és utána dönts, hogy megfelel-e neked ez az utasbiztosítás. 

Az utasbiztosítás legmagasabb fokozata

Egyéni utasbiztosítás:

Aki utazási iroda szervezésében utazik, annak az út ára többnyire tartalmazza az utasbiztosítást is. Ha valaki egyénileg utazik, és utazási iroda szolgáltatásait veszi igénybe, annak általában felhívják a figyelmét arra, hogy tanácsos utasbiztosítás kötése. Aki viszont teljesen egyedül vág neki az útnak, annak senki, semmiféle felvilágosítást nem fog adni. Az utasbiztosítás széles határok között köthető, a közvetítők (utazási irodák, alkuszok) mindenre tudnak felvilágosítást adni.

Tengerparton

Adatok és információk

Néhány számszaki adat:

  • Horvátországban 25 euró egy sebkötözés, 75 euró egy injekció, 150 euró egy tengeri sün tüske kivétele, 220 euró egy kullancs kivétele.
  • Egyiptomban:  egy gyomorrontás (ott ez a leggyakoribb) egyszeri orvosi ellátása 120-150 euró, egy kéztörés kórházi kezelése Ft-ban kb. 1 millió.
  • Különféle országokban egy kisebb műtét akár 4-5 millió Ft-ba is kerülhet.
  • Nem árt azt sem tudni, hogy sok országban – mivel tudják, hogy a külföldiek nagyobb része nem köt biztosítást, még rá is játszanak erre, és kiemelkedően magas áron dolgoznak a külföldieknek.

Fontos kiegészítő információk:

  • Ha van sürgősségi segítségnyújtási kártyád illetve a telefonszámod, ahova fordulhatsz, a biztosítók általában rendezik a kórházi költségeket, de mindig lesznek olyan szolgáltatások, amiért neked kell fizetni, és számla ellenében fizeti ki a biztosító utólag a költségeidet. Ezért, ha netán arra kerül a sor, minden költségről kérj számlát.
  • A biztosítási összegek nagyjából 4000 Ft/fő/hét körül vannak (idősebb korban ennél több). Túl sok haszna nincs ezekből a biztosítóknak, mert nagyon nagy a verseny ezen a területen.

 

Utasbiztosítás illusztrációja: saját felvétel