Lecsó: az egyik legkedveltebb étel. Köszönhető ez a magyar földben termett zöldségeknek és annak is, hogy nagyon sokféle módon lehet elkészíteni. 

Lecsó alaprecept szerint készítve

Lecsó recept 

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

A legegyszerűbb és leggyorsabban megjegyezhető változat: 3:2:1 (azaz: 3 rész zöldpaprika, 2 rész paradicsom, 1 rész hagyma). Az alábbi recept ehhez hasonló azzal a különbséggel, hogy kevesebb benne a paradicsom (ha paradicsomosabban szeretnéd, tegyél bele 0,6 k-ot) és a hagymát darabban fogom megadni (ez közelítőleg 20 dkg lesz).

4 személyre

  • 1 kg vastag húsú zöldpaprika (kicsumázva 80 dkg)
  • 0,4 kg paradicsom
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 6 – 8 dkg (2 evőkanál zsiradék (szalonna, disznózsír)
  • 40 dkg belevaló: kolbász, virsli vagy 4 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • fűszerek: só,  piros fűszerpaprika (édes és csípős is lehet)

Bevásárlólista

  • 1 kg vastag húsú zöldpaprika (kicsumázva 80 dkg)
  • 0,4 kg paradicsom
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 40 dkg belevaló (kolbász, virsli vagy 4 db tojá)
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: zsír vagy olaj, só, piros fűszerpaprika

Megjegyzés:

Az alaprecept szerint készült lecsót akár magyar lecsónak is nevezhetnénk, mivel nálunk készül ilyen módon. Ennek az ételnek szerte Európában léteznek változatai, hogy csak az egyik leghíresebbeket, a ratatouillet említsem, amely a francia lecsó.

Előkészítés

  • A hozzávalókat megtisztítod, megmosod.
  • A paprikát kicsumázod, feldarabolod (lehet karikára, kockákra, hosszúkásra, ahogy kedved tartja.
  • A paradicsom héját kis kereszttel bevágod, forró vízbe mártás után lehúzod, a paradicsomokat feldarabolod.
  • A hagymát megtisztítod, apróra vagy hosszúkásra vágod (ez utóbbi sokkal gyorsabban megy).

Lecsó készítése

  1. A zsiradékot egy lábosban megolvasztod (ha szalonnával készíted, kiolvasztod belőle a zsírt).

    Szalonna kiolvasztása

    Szalonna kiolvasztása

  2. A hagymát megdinszteled benne, lehet halvány színeződésig pirítani.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  3. Leveszed a tűzhelyről, beleteszed a fűszerpaprikát, majd a paradicsomot, amelynek leve megakadályozza, hogy az étel leégjen az edény aljára. Összekevered.

    Lecsó alap

    Alap

  4. Ráteszed a felvágott paprikát, megsózod, majd lefeded és elkezded párolni kis lángon vagy fokozaton. Addig párolod, amíg a paprika kicsit összeesik, utána az egészet összekevered, puhára párolod.

    Zöldpaprika hozzáadva

    Zöldpaprika hozzáadva

  5. Amíg párolódik, felaprítod a petrezselymet néhány levél kivételével.
  6. Mielőtt befejezed, beleteszed a belevalót.

    Kolbász hozzáadva

    Kolbász hozzáadva

  7. Összekevered és néhány percig összefőzöd.

    Kolbászos lecsó - készen

    Lecsó – készen

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók előkészítése: 15 perc
  • Lecsó főzése: 20 perc

Összesen: 35 perc

Tálalás

Rászórod a petrezselymet (ez nem kötelező). A lecsót tálalhatod akár egy szelet kenyérrel, de többféle köret is illik hozzá, például rizs, tarhonya, kuszkusz, bulgur, quinoa.

  • Köret nélkül (egy szelet kenyérrel)
    Lecsó kenyérrel

    Kenyérrel

    Kolbászos lecsó rizzsel

    Kolbászos  lecsó rizzsel

  • Sós vízben főtt krumplival,  párolt rizzsel,  tarhonyával
    Kolbászos lecsó tarhonyával

    Tarhonyával

     

    Képek: saját készítésű étel saját felvételei