Lecsó: az egyik legkedveltebb étel. Köszönhető ez a magyar földben termett zöldségeknek és annak is, hogy nagyon sokféle módon lehet elkészíteni.
Lecsó recept
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók
A legegyszerűbb és leggyorsabban megjegyezhető változat: 3:2:1 (azaz: 3 rész zöldpaprika, 2 rész paradicsom, 1 rész hagyma). Az alábbi recept ehhez hasonló azzal a különbséggel, hogy kevesebb benne a paradicsom (ha paradicsomosabban szeretnéd, tegyél bele 0,6 k-ot) és a hagymát darabban fogom megadni (ez közelítőleg 20 dkg lesz).
4 személyre
- 1 kg vastag húsú zöldpaprika (kicsumázva 80 dkg)
- 0,4 kg paradicsom
- 2 db közepes vöröshagyma
- 6 – 8 dkg (2 evőkanál zsiradék (szalonna, disznózsír)
- 40 dkg belevaló: kolbász, virsli vagy 4 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
- fűszerek: só, piros fűszerpaprika (édes és csípős is lehet)
Bevásárlólista
- 1 kg vastag húsú zöldpaprika (kicsumázva 80 dkg)
- 0,4 kg paradicsom
- 2 db közepes vöröshagyma
- 40 dkg belevaló (kolbász, virsli vagy 4 db tojá)
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: zsír vagy olaj, só, piros fűszerpaprika
Megjegyzés:
Az alaprecept szerint készült lecsót akár magyar lecsónak is nevezhetnénk, mivel nálunk készül ilyen módon. Ennek az ételnek szerte Európában léteznek változatai, hogy csak az egyik leghíresebbeket, a ratatouillet említsem, amely a francia lecsó.
Előkészítés
- A hozzávalókat megtisztítod, megmosod.
- A paprikát kicsumázod, feldarabolod (lehet karikára, kockákra, hosszúkásra, ahogy kedved tartja.
- A paradicsom héját kis kereszttel bevágod, forró vízbe mártás után lehúzod, a paradicsomokat feldarabolod.
- A hagymát megtisztítod, apróra vagy hosszúkásra vágod (ez utóbbi sokkal gyorsabban megy).
Lecsó készítése
- A zsiradékot egy lábosban megolvasztod (ha szalonnával készíted, kiolvasztod belőle a zsírt).
Szalonna kiolvasztása
- A hagymát megdinszteled benne, lehet halvány színeződésig pirítani.
Hagyma párolása
- Leveszed a tűzhelyről, beleteszed a fűszerpaprikát, majd a paradicsomot, amelynek leve megakadályozza, hogy az étel leégjen az edény aljára. Összekevered.
Alap
- Ráteszed a felvágott paprikát, megsózod, majd lefeded és elkezded párolni kis lángon vagy fokozaton. Addig párolod, amíg a paprika kicsit összeesik, utána az egészet összekevered, puhára párolod.
Zöldpaprika hozzáadva
- Amíg párolódik, felaprítod a petrezselymet néhány levél kivételével.
- Mielőtt befejezed, beleteszed a belevalót.
Kolbász hozzáadva
- Összekevered és néhány percig összefőzöd.
Lecsó – készen
Elkészítési idő:
- Hozzávalók előkészítése: 15 perc
- Lecsó főzése: 20 perc
Összesen: 35 perc
Tálalás
Rászórod a petrezselymet (ez nem kötelező). A lecsót tálalhatod akár egy szelet kenyérrel, de többféle köret is illik hozzá, például rizs, tarhonya, kuszkusz, bulgur, quinoa.
- Köret nélkül (egy szelet kenyérrel)
Kenyérrel
Kolbászos lecsó rizzsel
- Sós vízben főtt krumplival, párolt rizzsel, tarhonyával
Tarhonyával
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások