Vegyes saláta főtt tojással: készíthető télen-nyáron köretként, kalóriaszegény gyors ebéd-vagy vacsoraételként – szabadföldi zöldségekből ízorgia!
Vegyes saláta főtt tojással – recept
Elkészítési idő: 25 perc (ügyes szeletelővel: 20 perc)
Hozzávalók
4 személyre
- 1 fej fejes, fodros vagy jégsaláta
- 1 db kígyó uborka, közepes
- 4 db közepes paradicsom
- 3 szál újhagyma
- 1 fej lila hagyma
- 2 – 4 db főtt tojás
- extra szűz olíva olaj
- só
Bevásárlólista
- 1 fej fejes, fodros vagy jégsaláta
- 4 db közepes paradicsom
- 1 db kígyó uborka, közepes
- 3 szál újhagyma
- 1 fej lila hagyma
- 2 – 4 db tojás
Emlékeztető: extra szűz olíva olaj,
Megjegyzés:
Itt egyfajta megoldást találsz, de a hozzávalókat tetszés szerint variálhatod. Alapnak mindig jó a tépkedett fejes saláta. A többi: ami van otthon, vagy ami éppen jó áron kapható.
Előkészítés
- A salátát leveleire szeded, megmosod, papírtörlővel szárazra törlöd (akinek van salátacentrifugája, az ettől megmenekül), darabokra tépdesed.
- A kígyó uborkát vékony szeletekre vágod, legyalulod. Azt is megteheted, hogy felkockázod.
- A paradicsomot felkockázod.
- Az újhagymát feldarabolod.
- A lila hagymát vékonyra vágod.
Megjegyzések:
- Időt nyerhetsz, ha készen vásárolsz konyhakész saláta alapot és ahhoz adsz még egy-két dolgot, de jobban ki kell nyitnod a pénztárcádat.
- Fejenként egy főtt tojással még tartalmassá is tehető.
Vegyes saláta öntet – változatok
- 2-3 evőkanál olíva olaj, előzőleg fűszerek (őrölt bors és amit még szerettek, pl. bazsalikom) belekeverve és lehet még egy kevés citromlé
- joghurt 1 pohár (vagy kevesebb)
- majonéz kb. 1 dl, de lehet, hogy többet felvesz (ezzel az öntettel már nem fogyókúrás étel a saláta).
Vegyes saláta készítése
A hozzávalókat egy nagy tálban összekevered. ízlés szerint megsózod.
Az öntetet csak a tányérokon tedd rá.
Elkészítési idő:
- Hozzávalók tisztítása, feldarabolása: 15 perc
- Öntet elkészítése: 5 perc
- Összekeverés: 5 perc
Összesen: 25 perc
Tálalás
Tálalhatod egy nagy salátás tálban vagy külön tányérokon többféle variációban:
Felhasználás
A saláta lehet:
- előétel
- köret: sült vagy párolt húsok mellé
- önálló étel: kis darabokra vágott sajttal, hússal, tonhal darabokkal, főtt tojással gazdagítva.
A görög salátát is kedvelheted!
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások