Görög pásztorsaláta: a görög saláta egy változata, amelyben annak hozzávalóin kívül még darabokra tépdesett fejes saláta és vákonyra vágott kápia paprika is van.

Görög pásztorsaláta

Görög pásztorsaláta recept

Elkészítési idő: 30 perc

Görög pásztorsaláta hozzávalói

4 személyre

  • 1 db fejes saláta
  • 1 db közepes kígíó uborka
  • 4 db kisebb vagy 2 db nagobb paradicsom
  • 1 db piros kápia paprika
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 1 db közepes lila hagyma
  • 20 dkg fekete olíva bogyó
  • 20 dkg feta sajt
  • 4 evőkanál extra szűz olíva olaj

Bevásárlólista

  • 1 db fejes saláta
  • 1 db közepes kígyó uborka
  • 4 db kisebb vagy 2 db nagyobb paradicsom
  • 1 db piros kápia paprika
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 1 db közepes lila hagyma
  • 20 dkg fekete olíva bogyó
  • 20 dkg feta sajt

Emlékeztető (van-e otthon?): extra szűz olíva olaj, só

Megjegyzés:

  • A hozzávalók képei 2 személyre készültek.

Előkészítés

  • A fejes salátát leveleire szeded, a hibás részeket és a legkülső leveleket eltávolítod. Megmosod, majd darabokra tépdesed.

    Saláta feltépkedve

    Saláta feltépkedve

  • A kígyó uborkát megmosod, ha szükségesd, a külső zöld héjat részben vagy teljesen eltávolytod, szeletekre vagy kockákra vágod.
  • A pardicsomokat megmosod, a zöld szárvégződéseket eltávolítod és – nagyságuktól függően – négybe vagy nyolcba vágod.

    Paradicsom feldarabolva

    Paradicsom feldarabolva

  • A kápia paprikát megmosod, a magos részt eltávolítod és vékonyra szeleteled.

    Felszeletelt uborka, hagyma, piros paprika

    Felszeletelt uborka, hagyma, piros paprika

  • A lila és vöröshagyma külső héját eltávolítod, majd kaikára vagy félkarikára szeleteled.

    Lila hagyma felkarikázva

    Lila hagyma felkarikázva

  • A feta sajtod hozzávetőlegesen 1 x 1 x 1 cm-es kockákra vágod. (Ez nem mindig egyszerű, mert a feta sajt nagyon könnyen eltöredezik, de ha van egy kis türelmed hozzá, menni fog. (Persze, nem tragédia, ha egy-két kocska nem lesz szabályos, sőt az sem, ha eltörik.)

    Feta sajt

    Feta sajt

  • Az olíva olajról a tároló folyadékot eltávolítod.

    Fekete olíva bogyó

    Fekete olíva bogyó

Görög pásztor saláta elkészítése

  1. Közvetlenül a fogyasztás előtt készítsd el és a feta sajtot ne keverd bele, mert szétmorzsolódva közel sem lesz olyan szép látvány, mint kocka formában.
  2. A paradicsomokról a keletkezett levet leöntöd (megiható, egészséges, a salátában viszont fölösleges).
  3. Veszel egy nagyobb tálat, amelyben összeállítod a saláta alapot. Összekevered a következőket:
    1. fejes saláta
    2. kígyó uborka
    3. kápia paprika
    4. lila hagyma (hagyj belőle néhány karikát a tetejére)
    5. vöröshagyma
  4. Megsózod (ízlésed szerint, de csak kevés sóval, mert a feta sajt is sós!)
  5. Hozzákevered óvatosan a paradicsomokat.
  6. (A feta sajtot és az olíva olajat csak tálalás előtt teszed rá, és azokkal már nem kevered össze.)

Elkészítési idő:

  • A hozzávalók megtisztítása, feldarabolása: 20 perc
  • Salátalap összeállítása: 5 perc
  • Tálalás: 5 perc

Összesen: 30 perc

Görög pásztor saláta tálalása

  • A saláta alapot szétosztod tányérokon.
  • Ráteszed elosztva az olíva bogyókat, a maradék lila hagymát és a feta sajtot.
  • Megöntözöd az olíva olajjal.

    Görög pásztorsaláta tálalva 1

    Görög pásztorsaláta tálalva 1

Változat:

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa