Görög pásztorsaláta: a görög saláta egy változata, amelyben annak hozzávalóin kívül még darabokra tépdesett fejes saláta és vákonyra vágott kápia paprika is van.
Görög pásztorsaláta recept
Elkészítési idő: 30 perc
Görög pásztorsaláta hozzávalói
4 személyre
- 1 db fejes saláta
- 1 db közepes kígíó uborka
- 4 db kisebb vagy 2 db nagobb paradicsom
- 1 db piros kápia paprika
- 1 db közepes vöröshagyma
- 1 db közepes lila hagyma
- 20 dkg fekete olíva bogyó
- 20 dkg feta sajt
- 4 evőkanál extra szűz olíva olaj
- só
Bevásárlólista
- 1 db fejes saláta
- 1 db közepes kígyó uborka
- 4 db kisebb vagy 2 db nagyobb paradicsom
- 1 db piros kápia paprika
- 1 db közepes vöröshagyma
- 1 db közepes lila hagyma
- 20 dkg fekete olíva bogyó
- 20 dkg feta sajt
Emlékeztető (van-e otthon?): extra szűz olíva olaj, só
Megjegyzés:
- A hozzávalók képei 2 személyre készültek.
Előkészítés
- A fejes salátát leveleire szeded, a hibás részeket és a legkülső leveleket eltávolítod. Megmosod, majd darabokra tépdesed.
- A kígyó uborkát megmosod, ha szükségesd, a külső zöld héjat részben vagy teljesen eltávolytod, szeletekre vagy kockákra vágod.
- A pardicsomokat megmosod, a zöld szárvégződéseket eltávolítod és – nagyságuktól függően – négybe vagy nyolcba vágod.
- A kápia paprikát megmosod, a magos részt eltávolítod és vékonyra szeleteled.
- A lila és vöröshagyma külső héját eltávolítod, majd kaikára vagy félkarikára szeleteled.
- A feta sajtod hozzávetőlegesen 1 x 1 x 1 cm-es kockákra vágod. (Ez nem mindig egyszerű, mert a feta sajt nagyon könnyen eltöredezik, de ha van egy kis türelmed hozzá, menni fog. (Persze, nem tragédia, ha egy-két kocska nem lesz szabályos, sőt az sem, ha eltörik.)
- Az olíva olajról a tároló folyadékot eltávolítod.
Görög pásztor saláta elkészítése
- Közvetlenül a fogyasztás előtt készítsd el és a feta sajtot ne keverd bele, mert szétmorzsolódva közel sem lesz olyan szép látvány, mint kocka formában.
- A paradicsomokról a keletkezett levet leöntöd (megiható, egészséges, a salátában viszont fölösleges).
- Veszel egy nagyobb tálat, amelyben összeállítod a saláta alapot. Összekevered a következőket:
- fejes saláta
- kígyó uborka
- kápia paprika
- lila hagyma (hagyj belőle néhány karikát a tetejére)
- vöröshagyma
- Megsózod (ízlésed szerint, de csak kevés sóval, mert a feta sajt is sós!)
- Hozzákevered óvatosan a paradicsomokat.
- (A feta sajtot és az olíva olajat csak tálalás előtt teszed rá, és azokkal már nem kevered össze.)
Elkészítési idő:
- A hozzávalók megtisztítása, feldarabolása: 20 perc
- Salátalap összeállítása: 5 perc
- Tálalás: 5 perc
Összesen: 30 perc
Görög pásztor saláta tálalása
- A saláta alapot szétosztod tányérokon.
- Ráteszed elosztva az olíva bogyókat, a maradék lila hagymát és a feta sajtot.
- Megöntözöd az olíva olajjal.
Változat:
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások