Majonézes krumplisaláta lila hagymával és petrezselyemmel: nagyon finom. Az elnevezés vitatható, ugyanis a majonézt tejföllel hígítva tartárnak nevezzük.

Majonézes krumplisaláta 1

Majonézes krumplisaláta recept

Elkészítési idő: 75 perc

Nevezhetném majonézes burgonya salátának is, mert ez az elnevezés is elterjedt.

Hozzávalók

4 személyre (köretként)

  • 60 dkg krumpli (jó minőségű, nem szétfőlős krumpli – lásd még a megjegyzésben)
  • 20 dkg majonéz
  • 20 dkg tejföl (lehet 20 vagy 12 %-os is, az utóbbi kalóriaszegényebb)
  • 1 nagyobb fej vagy 2 kisebb lila hagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, fehér bors

Bevásárlólista

  • 60 dkg krumpli (jó minőségű, nem szétfőlős krumpli)
  • 20 dkg majonéz
  • 20 dkg tejföl (lehet 20 vagy 12 %-os is, az utóbbi kalóriaszegényebb)
  • 1 nagyobb fej vagy 2 kisebb lila hagyma
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: fehér bors, só

Megjegyzések:

  • Ha otthon, az én receptem szerint készíted a majonézt, készítsd 2 tojás sárgájából, akkor még marad is valamennyi esetleg külön tálalva vagy más célra is felhasználható. Azt is megteheted (ha nagy a létszám), hogy kétszeres mennyiségű krumplival, majonézzel és tejföllel dolgozol, és a feléből csak sima majonézes krumplit készítesz.
  • A majonézkészítés leggyorsabb módja, ha egyszer beruházol egy olyan botmixerbe, amelynek majonézkészítő tartozékával 1 tojásból 30 másodperc alatt kész a majonéz, és a hozzávalók berakásával együtt mondjuk 3 tojás sárgájából 5 perc alatt 40 dkg majonézt tudsz készíteni.
  • A majonézt a tejföllel általában 1 :  1 arányban szokásos összekeverni.
  • A hozzávalók közül a krumpli egy kényes kérdés. Ideális a kiflikrumpli lenne, de nem mindenhol kapható. Igyekezz kis méretű, kicsit hosszúkás, rózsaszínű krumplit venni. Ha piacon jársz, érdeklődhetsz az eladónál. A nagy méretű krumplik erre a célra nem alkalmasak. Vigyázz, mert a szétfőlő krumpliból a végén egy nagy tömeg pempő lesz)
  • Előkészítő művelet lehetne a majonéz elkészítése, de most úgy veszem, mint alapanyagot részben azért, mert sokan készen vásárolják, részben azért, mert előző napokban is elkészíthető.

Majonézes krumplisaláta készítése

  1. Tedd fel a krumplit főni. A főzővízbe tégy 1 teáskanál sót, mert ez is segít abban, hogy a krumpli szépen egyben maradjon.
  2. Amíg a krumpli fő, akár a majonézt is elkészítheted, vagy mást csinálhatsz, mert a krumplinak az összeállításkor csak langyosnak szabad lennie (annak viszont igen, mert jobban beveszi az ízeket).
  3. Keverd simára a tejfölt. (Ha ezt nem teszed meg, csomós maradhat a majonézben is, mert az összekeverést kézzel kell végezni.)
  4. Adagokban add hozzá a majonézhez, és minden adagot jól keverj el benne.
  5. Szeleteld fel a lila hagymát és 1 – 2 szál kivételével aprítsd fel a petrezselymet.
  6. Amikor a krumpli megfőtt, engedj rá néhány percre hideg vizet. Egyrészt könnyebben leválik a héja, másrészt gyorsabban kihűl.
  7. Húzd le a krumplik héját.
  8. A tejföllel összekevert majonéz felét tedd egy tálba. Nem lehet pontosan megmondani, hogy mennyi majonézre lesz szükséged, ezért jobb, ha részletekben adod hozzá.
  9. Szeletelj fel a krumplikból 2 – 3 darabot, tedd a majonézbe, sózd meg, szórj rá egy kis fehér borsot.és keverd össze.
    Krumpli felszeletelve

    Krumpli felszeletelve

    Majonéz és krumpli 1

    Majonéz és krumpli 1

    Majonéz és krumpli 2

    Majonéz és krumpli 2

  10. Ezt a műveletet végezd addig, amíg azt nem látod, hogy már kevés a majonéz, ekkor tegyél hozzá 1 – 2 kanállal és folytasd a műveletet, amíg a krumpli el nem fogy. Ilyenkor rendszerint marad valamennyi majonéz.
    Majonéz és krumpli 3

    Majonéz és krumpli 3

    Majonéz és krumpli 5

    Majonéz és krumpli 4

    Majonéz és krumpli 6

    Majonéz és krumpli 5

    Majonéz és krumpli 4

    Majonéz és krumpli 6

  11. Add a majonézes krumplihoz (hiszen ez már az, és így is lehetne köret) a lila hagymát (egy-két karika kivételével)  és a petrezselyem nagy részét.

    Majonéz, krumpli, lila hagyma, petrezselyem

    Majonéz, krumpli, lila hagyma, petrezselyem

  12. Keverd össze és a saláta elkészült.

Elkészítési idő:

  • krumpli főzése: 45 perc  (közben elkészülhet a majonéz – még kézi kikeveréssel is, valamint a hagyma szeletelése és a petrezselyem aprítása is)
  • krumpli lehéjazása, szeletelése és saláta összeállítása: 30 perc

Összesen: 75 perc

Majonézes krumplisaláta tálalása

Tedd a salátát egy megfelelő méretű tálba, díszítsd hagyma karikákkal és petrezselyemmel.

Majonézes krumplisaláta tálalva 1

Majonézes krumplisaláta tálalva

 

Majonézes krumplisaláta (majonézes burgonyasaláta) képek: saját készítés, saját felvételek