Paradicsom: szuper élelmiszernek tekinthetjük, mivel számtalan hasznos anyagot tartalmaz. Fogyasztjuk nyersen, főzve és befőzve. Egészséges és finom.

Paradicsom - wikipedia

A zöldség – wikipedia

Paradicsom tulajonságai

Hasznos anyag tartalma:

  • Vitaminok: A, C, K, B6
  • Nyomelemek: foszfor, réz, kálium
  • Egyéb anyagok: magas rost és folyadéktartalom, antioxidáns alkotók, alacsony zsír-, koeszterin- és sótartalom

(Forrás: cirio 1856, kedvező élettani hatásait ugyanitt találod)

Paradicsom fajták felhasználás szerint

Amennyiben a hivatalos elnevezés szerint kívánnánk felsorolni a fajtákat, ugyancsak hosszú lenne a sor. Ha felhasználók vagyunk, az elnevezések kevésbé érdekelnek. Ha piacra, vagy üzletbe megyünk vásárolni, elsősorban aszerint válogatunk, hogy mire kívánjuk felhasználni és figyelembe vesszük az aktuális árakat is.

Étkezés

Szívesen fogyasztjuk nyersen:

  • hideg reggelihez, vacsorához
  • hidegtálon
  • salátában
  • szendvicsekre téve.

Erre legalkalmasabb fajták a szinte egész évben kapható fürtös, a lukullusz paradicsom és a koktél félék.

Főzés

Számtalan étel készül felhasználásával, hogy csak a legismertebbeket soroljam:

  • paradicsomleves
  • paradicsommártásás
  • paradicsomos káposzta
  • szabolcsi töltött káposzta
  • paradicsomos tészta.

Az ételek készítéséhez leginkább a közepes méretűeket használjuk fel szívesen, mint például a fürtös fajtát.

Fürtös paradicsom

Fürtös paradicsom

Paradicsom befőzés

A befőzésre használt paradicsomot közös néven befőző paradicsomnak is szoktuk nevezni. Készíthetünk belőle:

  • paradicsomlét
  • sűrített paradicsomot
  • chutneyt.

Befőzésre legalkalmasabbak a nagyméretű. lédús fajták, például az ökörszív vagy kecskeméti .

Hagyományos befőzni való paradicsom szentesi-mag.hu

Hagyományos befőzni való paradicsom szentesi-mag.hu

Ökörsziv paradicsom sieberz.hu

Ökörsziv – sieberz.hu

Megjegyzés:

Egyszer láttam egy videót, amelyben Jamie Oliver paradicsomsalátát készített. A zöldségeket saját kertjéből válogatta össze. Elámultam, hányféle zöldségből készült el a saláta, közöttük olyan fejtákból, amelyet életemben még soha nem láttam. Sajnos, nálunk ennél sokkal kisebb a választék.

Paradicsom felhasználása

A felhasználás széleskörű:

  • fogyasztjuk nyersen, főként hideg étkezésekhez
  • főzünk belőle ételeket (amelyekben alap alkotóként, vagy kiegészítőként szerepel)
  • befőzzük későbbi felhasználásra (ivóléként, leves vagy mártás alapként, akár húsok mellé).

Nyersen fogyasztás

  • Szendvicsek

  • Hidegtálak

    Caprese

    Caprese koktél fajtából

Ételek

Befőzött féleségek

 

Képek: saját készítésű ételek saját felvételei