Paradicsom: szuper élelmiszernek tekinthetjük, mivel számtalan hasznos anyagot tartalmaz. Fogyasztjuk nyersen, főzve és befőzve. Egészséges és finom.
Paradicsom tulajonságai
Hasznos anyag tartalma:
- Vitaminok: A, C, K, B6
- Nyomelemek: foszfor, réz, kálium
- Egyéb anyagok: magas rost és folyadéktartalom, antioxidáns alkotók, alacsony zsír-, koeszterin- és sótartalom
(Forrás: cirio 1856, kedvező élettani hatásait ugyanitt találod)
Paradicsom fajták felhasználás szerint
Amennyiben a hivatalos elnevezés szerint kívánnánk felsorolni a fajtákat, ugyancsak hosszú lenne a sor. Ha felhasználók vagyunk, az elnevezések kevésbé érdekelnek. Ha piacra, vagy üzletbe megyünk vásárolni, elsősorban aszerint válogatunk, hogy mire kívánjuk felhasználni és figyelembe vesszük az aktuális árakat is.
Étkezés
Szívesen fogyasztjuk nyersen:
- hideg reggelihez, vacsorához
- hidegtálon
- salátában
- szendvicsekre téve.
Erre legalkalmasabb fajták a szinte egész évben kapható fürtös, a lukullusz paradicsom és a koktél félék.
Főzés
Számtalan étel készül felhasználásával, hogy csak a legismertebbeket soroljam:
- paradicsomleves
- paradicsommártásás
- paradicsomos káposzta
- szabolcsi töltött káposzta
- paradicsomos tészta.
Az ételek készítéséhez leginkább a közepes méretűeket használjuk fel szívesen, mint például a fürtös fajtát.
Paradicsom befőzés
A befőzésre használt paradicsomot közös néven befőző paradicsomnak is szoktuk nevezni. Készíthetünk belőle:
- paradicsomlét
- sűrített paradicsomot
- chutneyt.
Befőzésre legalkalmasabbak a nagyméretű. lédús fajták, például az ökörszív vagy kecskeméti .
Megjegyzés:
Egyszer láttam egy videót, amelyben Jamie Oliver paradicsomsalátát készített. A zöldségeket saját kertjéből válogatta össze. Elámultam, hányféle zöldségből készült el a saláta, közöttük olyan fejtákból, amelyet életemben még soha nem láttam. Sajnos, nálunk ennél sokkal kisebb a választék.
Paradicsom felhasználása
A felhasználás széleskörű:
- fogyasztjuk nyersen, főként hideg étkezésekhez
- főzünk belőle ételeket (amelyekben alap alkotóként, vagy kiegészítőként szerepel)
- befőzzük későbbi felhasználásra (ivóléként, leves vagy mártás alapként, akár húsok mellé).
Nyersen fogyasztás
- Szendvicsek
- Hidegtálak
Ételek
- Paradicsomleves
- Paradicsommártás
- Paradicsomoskáposzta
- Szabolcsi töltött káposzta
- Paradicsomsaláta
Befőzött féleségek
Képek: saját készítésű ételek saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások