Terítés: az étkezésnél legalább annyira fontos, mint a főzés, amely nagy divat lett mostanában.  De itt vége is szakad az információnak A terítés mostohagyereknek mondható.

Terítés

Terítés: az étkezés fontos része

A könyvesboltokban szakácskönyv hegyek kelletik magukat, a médiában se szeri se száma a főzéssel foglalkozó műsoroknak és magazinoknak. Az interneten – borsos áron – főző-partikat hirdetnek, gasztro-blogok ejtik ámulatba a böngészőt. Főznek a magyar és külföldi szakácsok, főznek a sztárok és celebek. Öntik az információt a főzés után érdeklődő közönség felé. A főzést követő tálalásnál olyan csodákat láthatsz, hogy bízvást azt gondolhatod: Te ezt nem tudod elkészíteni.

A főzés mindenki számára fontos kérdés -és hogyan eszik meg? – Na, hát ez az, amiről már nem esik szó.

A terítés megelőzi az étkezést és szabályai vannak. Ezek egyáltalán nem bonyolultak, hiszen az étkezési szabályokhoz igazodnak mind a tányérok és evőeszközök mennyiségét, mind azok elrendezési módját tekintve. Ezt gyerekkorban lehet legegyszerűbben megtanulni úgy, hogy a közös étkezések előtt az asztalterítés a gyerekek feladata.

Terítés és étkezési kultúra

Az étkezésnek kultúrája van. Kultúrája és illemszabályai. Igaz, keveset hallunk róluk, de attól még léteznek.  Ebbe a kérdéskörbe tartozik a terítés szabályainak kialakulása is.

A mai illemtan alapját Rotterdami Erasmus (1465–1539), római katolikus pap, a kulturált és civilizált magatartás tanítómestere alkotta meg (forrás: epa.oszk.hu). Már ebben szó esett az az étkezési illemszabályokról. Az írás magyar fordítása 1590-ben, Debrecenben született egy Csáktornyai nevű magyar nyomdászmester műhelyében. Tehát korántsem mai dolgokról van szó. A fentiek alapján kiderül, hogy Magyarországon is már a 16. század óta foglalkoznak a kulturált étkezés fogalmával.

A jó modor evés közben is fontos dolog. Az étkezés módja éppen úgy tükre az embernek, mint az öltözködés és az általános viselkedés. De nemcsak a külvilágnak, hanem saját magának is tartozik az ember azzal, hogy ne állva, vagy az utcán sietve kapjon be valamit, hanem szánjon időt az étel tisztességes és kulturált elfogyasztására. Erre a terítés teremti meg a lehetőséget. A terítés egysége, a teríték úgy van összeállítva, ahogy az étkezés fogásaihoz és azok fajtáihoz a kulturált étkezést lehetővé tegye.

teritek-harom-fogashoz

Nos, a tálalás, terítés és a kulturált étkezés témája foglalkoztatott engem az utóbbi időben.  Ha  többet szeretnél tudni róla,

itt megtalálod!

A tálalásról itt olvashatsz.

A terités képei: saját felvételek