Pesto (ejtsd: pesztó): az eredeti „pesto alla genovese” az olasz Liguria régió konyhájának jellegzetessége (központja Genova), de ma már sokféle formában megtaláljuk Olaszországban is.

Pesto
Tudnivalók a pestoról
Mi a pesto?
A pesto – nem más, mint egy szósz. Az eredeti pesto alkotói:
- bazsalikom
Bazsalikom
 - olíva olaj
 - fenyőmag
Pirított fenyőmag
 - fokhagyma
Aprított fokhagyma
 - pecorino vagy parmezán sajt
Reszelt parmezán
 - só.
 
Összetételét és korszerű elkészítési módját a Bazsalikom pesto c. írásomban találod.
A pesto eredete és eredeti elkészítése
Eredete:
Bár már voltak elődei, a 19 században terjedt el. Kezdetben a fűszerek tartósítására használták, de később sokkal nagyobb szerepet kapott, mint olyan szósz, amely tészta- és tojásételekre tehető, vagy különféle más ételek ízesítésére is felhasználható.
Elkészítése:
Korábban márvány mozsárban készítették kőrisfa vagy puszpáng (buxus) mozsártörővel. A pirított fenyőmagot a fokhagymával összemorzsolták, majd tovább dörzsölték sóval és a bazsalikommal. Ezt követően adták hozzá a reszelt sajtot és az olíva olajat.

Feldolgozás mozsárban 2
A mai elkészítési módszer sokkal egyszerűbb és gyorsabb: különféle konyhai gépekkel: robotgéppel, darálóval, botmixerrel történhet. Többek véleménye szerint – sajnos – ezekkel a módszerekkel a bazsalikom veszít az aromájából, és nő a fokhagyma dominanciája (ezért nem szabad túl sok fokhagymát beletenni).

Készen
Változatok
Az eredeti peston kívül ma már sokféle pest recept ismert, még Olaszország különböző vidékein is más-más összetételben készítik. A szicíliai aszalt paradicsomot, rikotát és mandulát tartalmaz, a calabriai kaliforniai paprikát és borsot. Létezik spanyol változat is, amelyben petrezselyem, rukkola, csili paprika, juhsajt, sőt narancs is van.
Általánosságban elmondható, hogy az alkotók:
Zöldfűszer (frissen, nem szárítva), amely lehet:
- bazsalikom
 - petrezselyem
 - rukkola
 - vegyes zöldfűszer (pl. Jamie Oliverében kakukkfű és rozmaring is van)
 - medvehagyma (ez újdonságnak is nevezhető)
 - menta (gyümölcssalátákhoz használt pestoban)
 
Olajos magvak:
- fenyőmag
 - dió
 - kesudió
 - mogyoró
 - mandula
 - pisztácia
 - tökmag
 
Sajt:
- pecorino
 - parmezán
 - egyéb tájjellegű sajtok
 
Többi összetevő (általában nem változik):
- fokhagyma
 - só
 - olíva olaj (napraforgóolajat is emlegetnek, de ez szerintem már szentségtörés)
 
Megjegyzés:
Egyes pestoféleségek még citrusféléket (lime, narancs) is tartalmaznak.
Pestok a kereskedelemben
Ma már minden áruházlánc forgalmaz saját márkát ebből a szószból (de pl. Jamie Olivernek is van sajátja), és mindegyiknek más az összetétele, és ennek megfelelően az íze is.
Megjegyzések:
- Több helyen (pl. Divány, Origo) lehet olvasni különféle tesztekről és értékelésekről. Az árak elég tág határok között ingadoznak ( 2000 – 7000 Ft/ kg). Ezek tartósított termékek, amelyek hőkezeléssel vagy tartósítószerrel készülnek.
 - Az értkelésekből az is kiderül, hogy az otthon, frissen készített pestonak nincs párja. Igaz, hogy készítése időt igényel, de bőven megéri a fáradságot.
 
Házilag készített pesto
Felhasználás
Felhasználása széleskörű (friss vagy tartósított pestóból):
- tésztákra
 - húsok pácolására
 - salátákba
 - levesek és mártások ízesítésére
 
Források:
- Wikipédia
 - Rántotthús Wokban
 - Mindmegette
 
						
							




			

Legutóbbi hozzászólások