Bazsalikomos pesto, bazsalikom pesto, vagy egyszerűen csak pesto (magyar kiejtése: pesztó): olasz eredetű, fenyőmagos, olíva olajos, fokhagymás, parmezános bazsalikom alapú ízesítő keverék.
Bazsalikomos pesto recept
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
2 x 40 dkg tésztához vagy 2 kis üveghez
- 1 nagy csokor bazsalikom (egy cserépnyi, most amúgy is aktuális már leszüretelni a hosszabb szálakat)
- 10 dkg fenyőmag (nem mindenhol kapható, ezért időben kell gondoskodni róla!)
- 4 nagy vagy 6 kisebb gerezd fokhagyma
- 5 dkg reszelt parmezán
- 1 dl extra szűz olíva olaj
- 1 mokkás kanál só
Megjegyzés:
- Egyes receptek borsot is tartalmaznak.
Előkészítés
- A bazsalikom leveleket leszeded a szárakról, megmosod, leöblíted, lecsepegteted, szárítod (papírtörlővel is letörölgetheted).
- Ha van saláta centrifugád, kicentrifugázod.
- A fenyőmagot megpirítod, mozsárban szétdörzsölöd.
- A fokhagymát felaprítod.
- A parmezánt – ha nem reszelve vásároltad – megreszeled.
Bazsalikomos pesto elkészítése
- A bazsalikomot késsel feldarabolod, majd darálóban összedarálod.
- Hozzáadod a többi elkészített hozzávalót: a fenyőmagot, fokhagymát, parmezánt, az olíva olaj háromnegyed részét, sót.
- Összedarálod.
- Frissen felhasználod vagy későbbi felhasználásra üvegekbe teszed – valószínűleg 2 kis üveg lesz belőle – és tetejükre öntöd a maradék olíva olajat.
- Az üvegeket – lehetőleg légmentesen záró – tetőkkel lezárod.
Változat:
Amennyiben fagyasztani szeretnéd, olíva olajból, foghagymából és parmezánból csak a harmadát add a fűszerkeverékhez, a többit felhasználáskor pótold.
Megjegyzések:
- Frissen felhasználva a legfinomabb. (Mindent kapsz hozzá egész évben, még bazsalikomot is – bár ez a téli időszakban egy kicsit drága.
- Abban, hogy melyik változatot készíted el, szerepet játszhat – bár nem nagy mennyiségekről van szó – hogy mennyi és milyen (kamra, mélyhűtő) tároló kapacitással rendelkezel.
- Ha többféle zöldfűszert vagy keveréket fagyasztasz le (pl. petrezselyem, kapor), célszerű mindegyiknek más formát adnod, hogy már arról is könnyen felismerhesd. Itt most nálam kis bugyrokat látsz.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 40 perc
- Darálás, üvegekbe töltés: 10 perc
Összesen: 50 perc
Bazsalikomos pesto tárolása, felhasználása
Tárolás, eltarthatóság
Az üveges pestot címkézd fel, tárold hűtőszekrényben. Eltarthatósági ideje: 4 hónap.
A fagyasztott változatból készíts kis adagokat, fagyaszd le tálcán, majd rakd át egy zacskóba. Címkézd fel és fagyasztás után tedd a mélyhűtő tároló részébe. Eeltarthatósága: 6 8 hónap. (Utána már készíthetsz frisset.)
Felhasználás
Felhasználható (frissen készítve a legjobb):
- olaszos tésztaételekhez
- húsok pácolásához
- levesek, mártások, sült zöldségek ízesítésére
- tojásételekhez
Textiltetővel ellátott üvegekben akár ajándékba is adhatod.
Bazsalikom pesto – ajándék
Képek: saját készítésű pesto saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások