Bazsalikomos pesto, bazsalikom pesto, vagy egyszerűen csak pesto (magyar kiejtése: pesztó): olasz eredetű, fenyőmagos, olíva olajos, fokhagymás, parmezános bazsalikom alapú ízesítő keverék.

Bazsalikom pesto

Bazsalikomos pesto recept

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

2 x 40 dkg tésztához vagy 2 kis üveghez

  • 1 nagy csokor bazsalikom (egy cserépnyi, most amúgy is aktuális már leszüretelni a hosszabb szálakat)
  • 10 dkg fenyőmag (nem mindenhol kapható, ezért időben kell gondoskodni róla!)
  • 4 nagy vagy 6 kisebb gerezd fokhagyma
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1 dl extra szűz olíva olaj
  • 1 mokkás kanál só

Megjegyzés:

  • Egyes receptek borsot is tartalmaznak.

Előkészítés

  • A bazsalikom leveleket leszeded a szárakról, megmosod, leöblíted, lecsepegteted, szárítod (papírtörlővel is letörölgetheted).

    Mosás után lecsepegtetés

    Mosás után lecsepegtetés 

  • Ha van saláta centrifugád, kicentrifugázod.
  • A fenyőmagot megpirítod, mozsárban szétdörzsölöd.
    Pirított fenyőmag

    Pirított fenyőmag

    Aprított fenyőmag

    Aprított fenyőmag 

  • A fokhagymát felaprítod.

    Aprított fokhagyma

    Aprított fokhagyma

  • A parmezánt – ha nem reszelve vásároltad – megreszeled.

    Reszelt parmezán

    Reszelt parmezán

Bazsalikomos pesto elkészítése

  1. A bazsalikomot késsel feldarabolod, majd darálóban összedarálod.
  2. Hozzáadod a többi elkészített hozzávalót: a fenyőmagot, fokhagymát, parmezánt, az olíva olaj háromnegyed részét, sót.
  3. Összedarálod.

    Bazsalikom pesto készen 1

    Bazsalikom pesto készen

  4. Frissen felhasználod vagy későbbi felhasználásra üvegekbe teszed – valószínűleg 2  kis üveg lesz belőle – és tetejükre öntöd a maradék olíva olajat.
  5. Az üvegeket – lehetőleg légmentesen záró – tetőkkel lezárod.

    Üveg lezárva

    Üveg lezárva

Változat:

Amennyiben fagyasztani szeretnéd, olíva olajból, foghagymából és parmezánból csak a harmadát add a fűszerkeverékhez, a többit felhasználáskor pótold.

Bazsalikom pesto fagyasztva

Bazsalikom pesto fagyasztva

Megjegyzések:

  • Frissen felhasználva a legfinomabb. (Mindent kapsz hozzá egész évben, még bazsalikomot is – bár ez a téli időszakban egy kicsit drága.
  • Abban, hogy melyik változatot készíted el, szerepet játszhat – bár nem nagy mennyiségekről van szó – hogy mennyi és milyen (kamra, mélyhűtő) tároló kapacitással rendelkezel.
  • Ha többféle zöldfűszert vagy keveréket fagyasztasz le (pl. petrezselyem, kapor), célszerű mindegyiknek más formát adnod, hogy már arról is könnyen felismerhesd. Itt most nálam kis bugyrokat látsz.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 40 perc
  • Darálás, üvegekbe töltés: 10 perc

Összesen: 50 perc

Bazsalikomos pesto tárolása, felhasználása

Tárolás, eltarthatóság

Az üveges pestot címkézd fel, tárold hűtőszekrényben. Eltarthatósági ideje: 4 hónap.

A fagyasztott változatból készíts kis adagokat, fagyaszd le tálcán, majd rakd át egy zacskóba. Címkézd fel és fagyasztás után tedd a mélyhűtő tároló részébe. Eeltarthatósága: 6 8 hónap. (Utána már készíthetsz frisset.)

Felhasználás

Felhasználható (frissen készítve a legjobb):

  • olaszos tésztaételekhez
  • húsok pácolásához
  • levesek, mártások, sült zöldségek ízesítésére
  • tojásételekhez

Textiltetővel ellátott üvegekben akár ajándékba is adhatod.

Bazsalikom pesto

Bazsalikom pesto 3

Bazsalikom pesto – ajándék

 

Képek: saját készítésű pesto saját felvételei