Mediterrán lecsó: a lecsóba olyan alapanyagokat is teszünk, amelyek a mediterrán vidékekről származtak hozzánk. Ilyen a cukkini és a padlizsán.
Mediterrán lecsó recept
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
- 2 db nagyobb vagy 3 kisebb sárga zöldpaprika
 - 2 db nagyobb vagy 3 kisebb piros színű (kápó vagy megpirosodott zöldpaprika)
 - 2 db csípős zöld paprika (lehet csili vagy nem csípős is)
 - 3 db közepes paradicsom
 - 1 db kisebb padlizsán (szívem szerint én ezt kihagynám, legközelebb meg is teszem)
 - 1 db kisebb cukkini
 - 2 pár debreceni (lehet más hasonló is, virsli, esetleg lángolt kolbász)
 - 1 fej közepes hagyma
 - 3 gerezd fokhagyma
 - 1 evőkanál zsír vagy olaj (lehet 10 dkg szalonna kiolvasztásával)
 - só, bors, zöld fűszerek (zsálya, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom)
 
Bevásárlólista
- 2 db nagyobb vagy 3 kisebb sárga zöldpaprika
 - 2 db nagyobb vagy 3 kisebb piros színű (kápó vagy megpirosodott zöldpaprika)
 - 2 db csípős zöld paprika (lehet csili vagy nem csípős is)
 - 3 db közepes paradicsom
 - 1 db kisebb padlizsán
 - 1 db kisebb cukkini
 - 2 pár debreceni (lehet virsli, esetleg lángolt kolbász)
 - 1 fej közepes hagyma
 
Emlékeztető: fokhagyma, zsír vagy olaj, só, bors, zsálya, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom
Előkészítés
- A padlizsán és cukkini héját zöldségtisztítóval eltávolítod és kockákra vágod.
 - A zöldpaprikát kicsumázod, kockákra vágod. A paradicsom héját forró vízbe történő mártás után lehúzod, szintén kockákra darabolod.
 - A hagymát felaprítod. A fokhagymát megtisztítod,vékony szeletekre vágod vagy fokhagymapréssel nyomod szét akkor, amikor az ételbe teszed.
 - A debrecenit karikákra szeled.
 - A zöld fűszereket felaprítod.
 
Mediterrán lecsó elkészítése
- A szalonnát kiolvasztod.
Szalonna kiolvasztása
 - A hagymát a zsíron megpárolod.
Hagyma párolása
 - Beleteszed sorrendben, kis szünetekkel a zöldpaprikát, a padlizsánt, a cukkinit és végül a paradicsomot.
Zöldségek hozzáadása
 - Fűszerezés eltér a mi hagyományos lecsónk fűszerezésétől.
 - Ráteszed a sót, borsot és apróra vágott zödfűszerek (zsálya, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, petrezselyem) felét és összekevered.
Zöldségek párolás előtt
 - Megpárolod.
 - Amikor már minden majdnem puha – a debrecenit is belerakod és készre főzöd.
 
Megjegyzések:
- Ez a lecsó recept egy saját összeállítás és nem tévesztendő össze a francia lecsóval (ratatouille), amely sütőben készül és megközelítőleg azonos zöldség mennyiségekkel (karikákra vágva és lerakva).
 - Ritkábban főzik hasonló módon a mi lecsónkhoz, de a legtöbb ismert recept a rakott változatot tartalmazza. Ez esetben a zsiradék olíva olaj, amellyel sütés előtt az ételt meglocsolják.
 
Elkészítési idő:
- Hozzávalók előkészítése: 15 perc
 - Lecsó főzése: 20 perc
 - Főzés egyéb hozzávalóval: 5 perc
 
Összesen: 40 perc
Tálalás
Frissen tálalod, tetejét megszórod a fűszerkeverék másik felével. A friss kenyér ideális kiegészítője.

Mediterrán lecsó tálalva
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
						
							




			
			
			
			

Legutóbbi hozzászólások