Töltött padlizsán: finom padlizsán étel. A tetején levő reszelt sajt a sütőben megpirul, és nemcsak finom, hanem szép látvány is lesz.

Padlizsán csőben sütve és tálalva 1

Padlizsán csőben sütve és tálalva 1

Töltött padlizsán recept

Elkészítési idő: 75 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 2 db padlizsán
  • 1 db nagy mozzarella sajt
  • 10 dkg főtt sonka
  • 10 dkg trappista sajt
  • 2 dkg reszelt parmezán sajt
  • 1 db közepes lila hagyma
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1/4 piros kaliforniai paprika 
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • frissen őrölt bors

Bevásárlólista

  • 2 db padlizsán
  • 1 db nagy mozzarella sajt
  • 10 dkg főtt sonka
  • 10 dkg trappista sajt
  • 2 dkg reszelt parmezán sajt
  • 1 db közepes lila hagyma
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: só, bors

Előkészítés

  • A padlizsánokat félbe vágod.
  • Minden fél padlizsánba hosszában arányosan elosztva 4 hosszanti bevágást készítesz úgy, hogy nem vágod be teljesen sem az aljáig, sem a széléig.
  • A padlizsánokat besózod úgy, hogy a bevágásokba is kerüljön só. Erre azért van szükség, mert a padlizsán kissé kesernyés ízű, és ez a sózással eltávolítható.
  • Félreteszed egy órára. Ezalatt a zöldségek kiengedik a levüket, a keserű íz pedig megszűnik.
  • Fél óra eltelte után a hagymát karikákra vágod.
  • A sajt felét felszeleteled (keskeny szeletekre vágod, azért, hogy beleférjenek a padlizsán bevágásaiba), másik felét lereszeled.
  • A sonkát olyan vékony szeletekre vágod, mint a sajtot.
  • A kaliforniai paprikát is vékonyra leszeled.
  • A petrezselymet felaprítod.

Töltött padlizsán elkészítése

  1. A sütőt 200 fokon előmelegíted.
  2. A besózott padlizsánok eresztette levet eltávolítod: kicsepegteted, kissé kinyomkodod.

    Besózott padlizsánok kicsepegtetése

    Besózott padlizsánok kicsepegtetése

  3. S résekbe felváltva belehelyezed a sajt és sonka szeleteket.

    Padlizsánok megtöltve

    Padlizsánok megtöltve

  4. Egyenletesen elosztva ráteszed a lila hagyma karikákat.
  5. Megszórod frissen őrölt borssal.

    Töltött padlizsánok lila hagymával

    Töltött padlizsánok lila hagymával

  6. Ráteszed a tejfölt, majd szétkened a padlizsánok tetején, mert így sütés után szép barnás színt kap az étel.
    Tejföl rátét

    Tejföl rátét

    Tejföl szétkenve

    Tejföl szétkenve

  7. Megszórod a reszelt sajttal, végül pedig a parmezánnal és a petrezselyemmel.
  8. A sajt tetejére teszed a kaliforniai paprika szeleteket, mert így lesz igazán szép sütés után az étel.
  9. Az így elkészített padlizsánokat vajjal kikent sütőtálba teszed.

    Reszelt sajttal és piros kápia paprikával

    Reszelt sajttal és piros kaliforniai paprikával

  10. A sütőben 30 percig sütöd. Közben a zöldségek teteje szép pirosra sül.
    Padlizsán csőben sütve 1

    Töltött padlizsán sütve 1

    Padlizsán csőben sütve 2

    Töltött padlizsán sütve 2

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 30 perc (a sózott állapotban való pihentetést nem számítjuk bele).
  • Elkészítés: 15 perc
  • Sütés: 30 perc

Összesen: 75 perc

Töltött padlizsán tálalása

Forrón tálalod, mert kihűlve vagy újra melegítve már nem olyan finom:

Padlizsán csőben sütve és tálalva 1

Töltött padlizsán tálalva 

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa